Conserve

Dulceață de prune cu nuci

Pe lângă rețetele clasice de dulceața, gem, compot, magiun și marmeladă, vă provocăm să preparați și o rețetă de dulceață de prune cu nuci. Este mai gustoasă și mai consistentă datorită nucilor adăugate.

Ne plac foarte mult prunele și an de an preparăm din ele gem, dulceață sau compot. Sunt fructele cele mai populare la noi și le găsim din abundență în piețe sau magazine alimentare, dacă nu le avem în livezi. Ne place să le includem și în diferite deserturi de la plăcinte și tarte, la prăjituri mai complexe și la torturi.

Una dintre cele mai apreciate rețete de prăjituri cu prune de pe blog, este cea de pandișpan cu prune și ciocolată în aluat. Este un desert delicios și ușor de preparat, perfect pentru atunci când prunele sunt în plin sezon. Rețeta este simplă și ușor de preparat, iar ingredientele sunt dintre cele comune deserturilor.

Iar o rețetă mai simplă, dar foarte delicioasă de pe blog este cea de galette cu prune și migdale. Galette este un desert franțuzesc cu înveliș foarte crocant și interior cu fructe suculente.

Despre rețeta de dulceață de prune cu nuci

Această variantă a dulceții de prune cu nuci este o delicatesă tradițională, apreciată pentru combinația sa de arome dulci și ușor acrișoare, completate de textura crocantă a nucilor. Este perfectă pentru a fi servită pe pâine, în prăjituri sau chiar alături de brânzeturi.

Nucile pot fi adăugate fie secționate în jumătăți, sferturi sau în bucăți mai mici. Iar prunele pot fi lăsate jumătăți sau tocate în cuburi. Dacă avem răbdare și dispunem de prune mai lunguiețe, putem să le lăsăm întregi scoțând sâmburii cu o agrafă. În locul sâmburilor adăugăm miez de nucă. Pe vremuri așa se prepara dulceața din prune cu miez de nuci. Metoda este mai complexă, dar merită încercată.

Dacă și voi adorați prunele, vă invităm să descoperiți pe blog o mulțime de rețete în care le puteți include.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dulceață de prune cu nuci.

Borcan cu dulceață din prune cu miez de nuci

Gătește Dulceață de prune cu nuci

Timp de preparare

60

Nivel

ușor

Porții

12

Dulceață de prune cu nuci în borcan, alături de felii de pâine cu unt și nuci pe o farfurie, un borcan cu scorțișoară și o farfurie cu miez de nuci

Ingrediente

  • 1 kg prune bine coapte
  • 400-500 g zahăr (în funcție de cât de dulce îți dorești dulceața)
  • 100 g miez de nucă
  • 1 lămâie (sucul și coaja rasă)
  • 1 plic de zahăr vanilat (opțional)

Mod de preparare

Începem cu pregătirea prunelor.

Spălăm bine prunele și scoatem sâmburii. Putem tăia prunele în sferturi sau jumătăți, în funcție de mărimea lor.

Punem prunele într-o cratiță mare și adăugăm zahărul peste ele. Le lăsăm să stea aproximativ 2-3 ore sau peste noapte la rece, până când prunele lasă sirop.

A doua zi fierbem dulceața.

Punem cratița pe foc mic și fierbem prunele cu zahărul. Amestecăm ocazional pentru a nu se prinde de fundul cratiței.

După ce prunele încep să se înmoaie și zahărul s-a dizolvat complet, adăugăm sucul de lămâie și coaja rasă de lămâie. Acestea vor ajuta la păstrarea culorii intense a prunelor și vor oferi o notă acrișoară dulceții. Opțional, pentru a da un plus de aromă, adăugăm un baton de scorțișoară sau câteva cuișoare în timpul fierberii. Acestea se pot scoate înainte de punerea dulceții în borcane.

După ce dulceața a început să se îngroașe, adăugăm miezul de nucă tocat mai grosier.

Continuăm să fierbem delicioasa dulceață de prune cu nuci la foc mic până când ajunge la consistența dorită. Verificăm consistența punând o picătură pe o farfurie rece; dacă nu se întinde, dulceața este gata.

Turnăm dulceața fierbinte în borcane sterilizate, având grijă să lăsăm puțin spațiu la gâtul borcanului. Închidem bine borcanele cu capace sterilizate, le etichetăm și le depozităm în cămară.