Tarte / Cheesecake

Galette cu prune și migdale. Tartă rustică cu prune

Pentru că încă mai sunt prune pe piață, sau în livadă, pentru cine are, nu ezităm să preparăm cât mai multe deserturi cu aceste delicioase fructe. De data aceasta ne-am gândit la o rețetă de galette cu prune și migdale.

Galette este un desert franțuzesc cu înveliș foarte crocant și interior cu fructe suculente. Interesantă este forma acestui desert, ca o tartă, sau o  plăcintă întinsă, deschisă la mijloc, iar pe laterale cu aluatul adus spre interior. Este ca o tartă rustică în care ne putem juca cu marginile aluatului îndoindu-le neuniform spre centru.

Umpluturile acestor tarte pot fi din fructe proaspete, dulcețuri sau compoturi, sau din diferite creme de patiserie. Dar pot fi și umpluturi sărate din brânzeturi, legume sau carne.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de tartă cu fructe de pădure și crumble, având forma asemănătoare cu a galettei.

Și tot din aceeași categorie, vă mai recomand și rețeta de tartă cu caise și fulgi de migdale.

Cum se prepară rețeta de galette cu prune și migdale

Aluatul pentru această tartă rustică se prepară asemănător cu cel al unei tarte clasice.

Vedeți aici: rețeta pentru aluat de tartă clasică!

Însă, aluatul pentru galette se va întinde într-o tavă de cuptor, pe hârtie de copt și nu în formă rotundă de tartă. Astfel, i se va permite alungire în tavă și nu creștere în înălțime, precum la tartele clasice. Prunele le vom amesteca cu zahăr și scorțișoară, iar deasupra presărăm și câteva migdale mărunțite. Puteți înlocui prunele cu ce fructe doriți.

Dacă și voi adorați tartele cu fructe, găsiți pe blog mai multe rețete din această categorie. Le descoperiți în secțiunea ”Tarte / Cheesecake”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de galette cu prune și migdale.

Galette cu prune și migdale pe hârtie de copt

Gătește Galette cu prune și migdale. Tartă rustică cu prune

Timp de preparare

30

Nivel

mediu

Porții

8

Tarta rustică cu prune porționată pe un tocător de lemn așezat pe un ștergar violet

Ingrediente

  • Pentru crustă:
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 400 gr făină
  • 2 gălbenușuri
  • 3-4 linguri de apă rece
  • 50 gr zahăr pudră
  • Pentru umplutură:
  • 1 kg prune
  • 4-5 linguri de zahăr
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 lingură de amidon
  • 50 gr migdale

Mod de preparare

Punem în recipientul unui robot de bucătărie făina, sarea, zahărul pudră și untul rece tăiat în bucăți mai mici. Pornim robotul și amestecăm ingredientele doar până când obținem niște firimituri mai mari. Adăugăm gălbenușurile și apa rece și omogenizăm aluatul. Nu îl frământăm mult, doar până când se omogenizează.

În lipsa robotului, putem amesteca ingredientele într-un bol, frământându-le cu vârfurile degetelor.

Modelăm aluatul într-o formă sferică și îl împachetăm în folie de prospețime. Îl punem la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Între timp, ne ocupăm de prune pe care le spălăm, le ștergem și le tăiem în jumătăți, apoi în sferturi. Le amestecăm cu zahărul, amidonul și scorțișoara și le punem într-o tigaie la foc mic. Adăugăm și 1-2 linguri de apă.

Le amestecăm pe foc până când zahărul se topește și se formează un sos gros, dar nu mai mult de 10 minute pentru a nu le transforma în piure.

Cum montăm și coacem galette cu prune și migdale

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Scoatem aluatul din frigider și îl întindem pe o hârtie de copt într-o foaie mai subțire, cam de 5 mm grosime. Punem hârtia de copt cu aluatul în tava cuptorului. La mijlocul aluatului așezăm frumos prunele cu sosul din tigaie.

Lăsăm cam 5 cm liber până la marginea aluatului. Îndoim marginile aluatului peste prune, petrecându-le pe alocuri.

Dăm tarta cu prune la cuptor, la 180 grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute, sau până când aluatul devine crocant la suprafață.

Servim tarta presărată cu zahăr și cu migdale mărunțite. Este delicioasă atât caldă cât și rece.

Spor și poftă bună!