Conserve

Dulceață din coji de pepene roșu

Una dintre dulcețurile care nu ne lipsește din cămară este delicioasa dulceață din coji de pepene roșu. Este gustoasă și aromată, iar bucățile de pepene au aspect de jeleu.

Este o dulceață ieftină, ținând cont că se prepară din cojile de pepene, pe care le aruncăm de obicei, după ce ne ospătăm cu miezul pepenelui.

Din miezul de pepene roșu putem prepara diferite rețete de deserturi. Una dintre acestea este o delicioasă rețetă de înghețată de pepene roșu. Rețeta este simplă și rapid de preparat, iar înghețata este aromată și foarte revigorantă.

Și tot din miezul delicios și plin de vitamine al pepenelui roșu mai puteți prepara și o rețetă de budinca de pepene roșu. Rețeta este originară din Sicilia, unde se prepară cu infuzie de flori de iasomie. Acestea îi oferă, cu siguranță o aromă irezistibilă. Noi o aromatizăm cu vanilie că este mai la îndemână.

Sunt deserturi răcoroase de vară cu care ne putem delecta la terase, alături de cei dragi.

Cum se prepară rețeta de dulceață de pepene roșu

Dulceața din rețeta de față se prepară în mod asemănător cu celelalte rețete de dulceață din fructe. Însă necesită mai mult timp și răbdare curățarea cojilor de pepene. De la acestea va trebui să îndepărtăm partea exterioară, verde. Iar din miez, ar fi indicat să lăsăm un strat subțire, pentru un plus de culoare.

Apoi cojile astfel curățate le tocăm în cuburi micuțe cu cuțitul. Aici este nevoie de mai multă răbdare, dar rezultatul final merită și timpul alocat și răbdarea.

Dacă obișnuiți să consumați dulceață la micul dejun sau să o folosiți la deserturi, găsiți pe blog o colecție de rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dulceață de pepene roșu.

Dulceață din coji de pepene roșu în borcan și în bol cu linguriță alături de o felie de pepene / Shutterstock

Gătește Dulceață din coji de pepene roșu

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

5

Dulceață din coji de pepene roșu în bol cu linguriță, alături de o felie de pepene / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg de coji de pepene roșu, curățate și tocate
  • 1 kg de zahăr
  • sucul de la o lămâie mare
  • 1 baton de vanilie.

Mod de preparare

Mai întâi spălăm bine pepenele pe coajă. Apoi îl feliem și îndepărtăm miezul. Punem miezul la frigider, în caserole cu capac, dacă nu îl consumăm imediat. Urmărim să mai lăsăm pe coaja pepenelui și un strat subțire de miez roșu. Va da culoare dulceții.

Apoi îndepărtăm partea verde a cojii, folosind un cuțit de legume. Tăiem fiecare coajă de pepene în cuburi micuțe. Dacă avem un cuțit ondulat, îl putem folosi pe acela.

În cratița în care vom fierbe dulceața punem un rând de cuburi de coji, și le stropim cu suc de lămâie. Apoi punem un rând de zahăr și din nou un rând de cuburi. Continuăm tot așa, ultimul rând fiind din zahăr. Agităm ușor cratița și o lăsăm la rece 3-4 ore sau până când se formează sirop.

Apoi punem cratița pe foc și fierbem delicioasa dulceață din coji de pepene roșu pentru 30-40 de minute. Nu o fierbem în exces pentru a nu se transforma în gem. Urmărim ca siropul să devină consistent, iar cuburile din cojile de pepene să devină sticloase, ca niște jeleuri.

Nu uităm să îndepărtăm spuma care se formează la suprafață. Iar după ce dulceața devine limpede, adăugăm păstaia de vanilie.

Punem dulceața fierbinte în borcanele sterilizate și le închidem ermetic. Le acoperim cu pături și le lăsăm să se răcească lent. Le depozităm în cămară după răcire și etichetare.

Mai târziu ne vom răsfăța cu gustul delicios al dulceții din coji de pepene roșu, alături de familie.