Pâine / Pizza

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Dacă vă place focaccia italiană și doriți să o încercați în mai multe moduri, puteți prepara și rețeta de focaccia cu rozmarin și roșii uscate.

Rețeta de focaccia aparține bucătăriei italienești și este printre cele mai simple, rapide și gustoase rețete de pâine. Este o rețetă de pâine plată, care poate fi preparată fie simplă, fie cu diferite topping-uri, semințe sau legume. Deasupra aluatului de pâine se pot adăuga legume proaspete, legume uscate, semințe sau diferite condimente și verdețuri. Se mai pot adăuga măsline și diferite brânzeturi.

Cea mai cunoscută rețetă de pâine din bucătăria italiană este rețeta de focaccia cu roșii cherry și măsline. Combinația dintre roșii și măsline este foarte populară în bucătăria italiană.

Vedeți aici și cea mai simplă rețetă de focaccia. Este preparată doar cu sare granulată și puțin rozmarin, fără alte ingrediente.

Iar pentru atunci când rămâneți fără pâine și nu aveți timp de aluaturi dospite, vă recomand rețeta de turte la tigaie. Este rețeta acelor turte din copilărie, pe care le pregătea bunica pe plita sobei, sau pe lespede.

Cum preparăm rețeta de focaccia cu rozmarin și roșii uscate

De menționat că aluatul pentru focaccia nu va avea textura fermă ca a celui pentru pâinea clasică. Acesta va avea o textură ușor fluidă care se întinde în tavă și se lasă la dospit. După dospire se stropește aluatul cu ulei de măsline și se presară deasupra lui condimente și roșii uscate.

Focaccia se coace într-un timp mai scurt, dar la temperatură mai ridicată.

Este foarte gustoasă atât caldă, cât și rece. O focaccia bogată în ingrediente este ideală de servit în pauza de masă de la birou.

Dacă și voi adorați pâinea preparată în casă, veți descoperi pe blog o colecție de rețete de unde vă puteți inspira. Le descoperiți în secțiunea Pâine / Pizza.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de focaccia cu rozmarin și roșii uscate.

Femeie ținând în mâini o tavă de lemn cu focaccia

Gătește Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Timp de preparare

20

Nivel

ușor

Porții

1

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate pe un tocător de lemn, ușor acoperită cu un ștergar în carouri

Ingrediente

  • 500 gr de făină tip 650
  • 7 gr de drojdie uscată
  • 8 gr de sare grunjoasă
  • 450 gr de apă caldă
  • 4-5 linguri cu ulei de măsline
  • 75 gr roșii uscate
  • crenguțe de rozmarin
  • granule de sare cu usturoi și oregano.

Mod de preparare

Pentru a prepara aluatul pentru focaccia, începem cu amestecarea drojdiei cu zahărul, ca pentru oricare alt aluat dospit. Într-un bol, amestecăm drojdia cu zahărul și adăugăm 2-3 linguri de apă caldă, dar și o lingură de făină. Omogenizăm bine amestecul și îl lăsăm deoparte 7-8 minute.

Cernem făina în bolul de frământare și facem un loc mai adânc la mijlocul ei. Adăugăm acolo compoziția de drojdie, activată. Apoi începem să adăugăm câte puțină apă caldă, în care dizolvăm sarea, precum și jumătate din cantitatea de ulei de măsline. Amestecăm toate aceste ingrediente până când se omogenizează bine aluatul. Îl întindem tava de copt, unsă cu ulei de măsline. Acoperim aluatul pentru focaccia cu rozmarin și roșii uscate cu un ștergar curat și îl lăsăm la dospit pentru aproximativ 40 de minute.

Încălzim cuptorul la 220 de grade Celsius. Ne ungem degetele cu ulei de măsline și formăm gropițe în aluat. Mai stropim aluatul cu ulei de măsline pe deasupra, apoi presărăm pe deasupra granule de sare cu condimente, roșiile uscate și crenguțe de rozmarin.

Punem tava în cuptor și coacem focaccia cu rozmarin și roșii uscate pentru 15-20 de minute, la 220 de grade Celsius.

Este minunată această pâine din bucătăria italiană, mai ales servită la micul dejun.