Dulciuri

Galaktoboureko. Plăcintă grecească cu lapte și griș

Din când în când mai poposim și în alte bucătării pentru a ne inspira și a prepara delicii culinare. De data aceasta am poposit în bucătăria grecească pentru o rețetă de plăcintă grecească cu lapte și griș denumită Galaktoboureko.

Ne plac foarte mult preparatele grecești pentru că sunt simple și tare delicioase. Una dintre rețetele grecești pe care o adorăm este rețeta de plăcintă cu portocale – Portokalopita. Este un desert absolut delicios, aromat și foarte însiropat. Este ideal pentru zilele caniculare, servit rece, de la frigider.

Dar nu numai deserturile ne plac din bucătăria grecească ci și aperitivele, salatele, supele, etc. Una dintre rețetele de aperitive pe care o preparăm foarte des este rețeta de plăcintă cu spanac și feta – Spanakopita. Combinația dintre brânza feta și spanac este delicioasă. O folosim în diferite rețete de preparate.

Și vă mai recomand de pe blog rețeta Bouyiourdi. Este o rețetă grecească de gustare. Se prepară din legume coapte, cașcaval și brânză feta. Toate stropite cu ulei de măsline și aromate cu oregano.

Citește și: Plăcintă cu mere, fără zahăr. Desertul de care nu te mai saturi

Cum se prepară rețeta de plăcintă grecească cu lapte și griș – Galaktoboureko

Rețeta de față este o combinație excelentă de umplutură cremoasă și foi fine de plăcintă unse între ele cu unt.  Secretul cremozității umpluturii este grișul cu lapte. Acesta oferă o textură aparte, amestecat cu ouă și unt. Plăcinta se servește rece, însiropată cu un sirop cu arome de portocală, lămâie sau trandafir.

Este minunată și dispare imediat de pe platou.

Dacă și voi adorați preparatele din bucătăria grecească găsiți pe blog  mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de plăcintă grecească cu lapte și griș – Galaktoboureko.

Galaktoboureko în forma de copt alături de o ceașcă de cafea

Gătește Galaktoboureko. Plăcintă grecească cu lapte și griș

Timp de preparare

40 min

Porții

12-15

Plăcintă grecească cu lapte și griș într-o formă de copt din sticlă

Ingrediente

  • 1 pachet cu foi de plăcintă
  • 200 gr unt
  • Pentru umplutură:
  • 1500 ml lapte
  • 200 gr griș
  • 150 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 3 ouă
  • coaja de la 1 portocală
  • coaja de la 1 lămâie
  • Pentru sirop:
  • 200 gr zahăr
  • 250 ml apă
  • sucul proaspăt de la o portocală
  • sucul proaspăt de la o lămâie
  • 1 linguriță cu extract de vanilie

Mod de preparare

Începem cu umplutura care necesită un timp de fierbere, altul de răcire și apoi amestecarea ingredientelor. Amestecăm într-o cratiță laptele cu grișul, adăugăm 100 gr de zahăr, untul și punem cratița la foc mediu. Fierbem compoziția timp de 15 minute, amestecând continuu. Compoziția va avea textura unei budinci mai cremoase. La final de fierbere adăugăm extractul de vanilie.

Apoi, lăsăm crema de griș să se răcească timp de 10 minute. Într-un bol amestecăm ouăle cu restul de zahăr și cojile răzuite de la o portocală și de la o lămâie. Încorporăm acest amestec în budinca de griș răcită.

Asamblăm și coacem delicioasa plăcintă grecească cu lapte și griș – Galaktoboureko.

Împărțim foile de plăcintă în două grupuri și le ungem între ele cu unt topit.  Ungem cu unt topit și baza unei forme de copt de 25/25 cm și așezăm primul grup de foi în ea.

Turnăm crema peste stratul de foi și așezăm deasupra ei celălalt grup de foi. Ungem plăcinta deasupra cu unt topit și o coacem la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute.

Între timp, pregătim siropul. Punem într-o cratiță apa, sucul de portocală și pe cel de lămâie și zahărul. Punem cratița la foc mediu și fierbem siropul timp de 5 minute.

După stingerea focului adăugăm extractul de vanilie.

Scoatem plăcinta coaptă din cuptor, o lăsăm să se răcească timp de 15 minute, apoi turnăm tot siropul peste ea.

O lăsăm la frigider timp de o oră, apoi o porționăm și o servim rece.

Este delicioasă așa rece de la frigider.