Gătește Ghiveci de legume pentru iarnă
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
6
Ingrediente
- 1 dovlecel verde
- 1 vânătă
- 1 ardei gras, roșu
- 1 ardei gras, portocaliu
- 1 ceapă galbenă
- 1 ceapă roșie
- 3 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- sare și piper după gust
- 1 crenguță de cimbru
- 1 crenguță cu frunze de țelină
- 150-200 ml de ulei
- 3 litri de apă.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea vinetei pe care o spălăm, o ștergem și o tăiem în cuburi. Punem cuburile de vânătă pe un plan de lucru și presărăm sare peste ele. Le lăsăm să se deshidrateze până când le va veni rândul să fie adăugate în mâncare. Este opțional acest pas, dar mai eliminăm din gustul amărui al vinetei.
Apoi pregătim ceapa și usturoiul pe care le curățăm și le tocăm mărunt. Punem o oală cu apa la fiert.
Punem uleiul într-o tigaie adâncă sau o cratiță, la încins și adăugăm ceapa și usturoiul. Presărăm puțină sare și le călim ușor până când își schimbă culoarea. Le stropim, apoi cu puțină apă fierbinte, pentru a nu căpăta gust de prăjeală.
Curățăm morcovii și rădăcina de pătrunjel, le tocăm mărunt și le adăugăm peste ceapă și usturoi. Le amestecăm bine și mai picurăm din apa fierbinte.
Când încep să se pătrundă adăugăm cuburile de vinete șterse bine cu prosoape de hârtie.
Tăiem și dovlecelul tot în cuburi și îl adăugăm și pe acesta. Apoi adăugăm ardeii curățați și tăiați în bucăți mai mari. Completăm cu apă cât să fie legumele acoperite.
Opărim roșiile, le decojim și le tocăm în cuburi. Le adăugăm peste legumele ușor pătrunse. Tot acum adăugăm și crenguța de cimbru și pe cea cu frunze de țelină, o priză de sare și una de piper.
Acoperim tigaia și fierbem deliciosul ghiveci de legume pentru maxim 15 minute. Mai adăugăm apă doar dacă necesită.
Potrivim gustul cu sare și piper și punem ghiveciul de legume în borcane sterilizate.
Închidem borcanele ermetic cu capacele și le acoperim cu o pătură groasă. Le lăsăm acolo până când se răcesc, apoi le trecem în cămară.
COMENTARII