Conserve

Ghiveci de legume pentru iarnă

Ne plac conservele preparate în casă și ne sunt tare de folos în sezonul rece. De data aceasta avem pentru voi o rețetă de ghiveci de legume pentru iarnă.

Am adunat în borcane toată savoarea legumelor de pe piață, să ne bucurăm de ea mai târziu.

Ghiveciul de legume ne amintește de mâncărurile de la cantinele de altădată. Uneori ne plăceau, alteori le mâncam de foame, dar preparate în casă chiar sunt gustoase. Rețeta ghiveciului de legume o poate adapta fiecare după propriul gust. Important este să adăugăm legumele pe rând, în funcție de timpii lor de fierbere. Altfel riscăm ca unele legume să se paseze, iar altele să nu se pătrundă.

O altă conservă pe care v-o recomandăm pentru iarnă o puteți descoperi la rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Este simplă și ușoară și ne scapă de impas atunci când nu avem timp de petrecut în bucătărie. Este perfectă și pentru perioadele de post.

Ce conține rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă

Pentru această rețetă folosim vinete, dovlecei, ceapă, usturoi, ardei, roșii, morcovi și rădăcină de pătrunjel. Bineînțeles că se mai pot adăuga și alte legume, însă mai putem face rețeta și cu alte combinații, pentru gusturi diferite.

Ca și condimente, sarea și piperul sunt suficiente. Iar ca ierburi aromatice, adăugăm cimbru și frunze de țelină. Iese o mâncare cu gust ușor acrișor, consistentă și delicioasă.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de tocană de legume cu orez pentru iarnă. Este o conservă delicioasă, preparată din ingrediente simple și la îndemâna oricui.

Mai găsiți și o colecție bogată de rețete de zacuscă și de murături.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă.

Două borcane și un bol cu ghiveci de legume pentru iarnă, alături de o vază cu flori

Gătește Ghiveci de legume pentru iarnă

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

6

Două borcane și un bol cu ghiveci de legume pentru iarnă, alături de un coș cu roșii

Ingrediente

  • 1 dovlecel verde
  • 1 vânătă
  • 1 ardei gras, roșu
  • 1 ardei gras, portocaliu
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 ceapă roșie
  • 3 căței de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • sare și piper după gust
  • 1 crenguță de cimbru
  • 1 crenguță cu frunze de țelină
  • 150-200 ml de ulei
  • 3 litri de apă.

 

Mod de preparare

Începem cu pregătirea vinetei pe care o spălăm, o ștergem și o tăiem în cuburi. Punem cuburile de vânătă pe un plan de lucru și presărăm sare peste ele. Le lăsăm să se deshidrateze până când le va veni rândul să fie adăugate în mâncare. Este opțional acest pas, dar mai eliminăm din gustul amărui al vinetei.

Apoi pregătim ceapa și usturoiul pe care le curățăm și le tocăm mărunt. Punem o oală cu apa la fiert.

Punem uleiul într-o tigaie adâncă sau o cratiță, la încins și adăugăm ceapa și usturoiul. Presărăm puțină sare și le călim ușor până când își schimbă culoarea. Le stropim, apoi cu puțină apă fierbinte, pentru a nu căpăta gust de prăjeală.

Curățăm morcovii și rădăcina de pătrunjel, le tocăm mărunt și le adăugăm peste ceapă și usturoi. Le amestecăm bine și mai picurăm din apa fierbinte.

Când încep să se pătrundă adăugăm cuburile de vinete șterse bine cu prosoape de hârtie.

Tăiem și dovlecelul tot în cuburi și îl adăugăm și pe acesta. Apoi adăugăm ardeii curățați și tăiați în bucăți mai mari. Completăm cu apă cât să fie legumele acoperite.

Opărim roșiile, le decojim și le tocăm în cuburi. Le adăugăm peste legumele ușor pătrunse. Tot acum adăugăm și crenguța de cimbru și pe cea cu frunze de țelină, o priză de sare și una de piper.

Acoperim tigaia și fierbem deliciosul ghiveci de legume pentru maxim 15 minute. Mai adăugăm apă doar dacă necesită.

Potrivim gustul cu sare și piper și punem ghiveciul de legume în borcane sterilizate.

Închidem borcanele ermetic cu capacele și le acoperim cu o pătură groasă. Le lăsăm acolo până când se răcesc, apoi le trecem în cămară.