Gătește Guguluf cu morcovi și nuci de post
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 450 gr făină
- 100 ml ulei
- 150 ml apă caldă
- 50 g zahăr
- 30 g zahăr vanilat
- 3 gr drojdie uscată
- 2 gr praf de copt
- un praf de sare
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- Pentru umplutură:
- 500 gr morcovi răzuiți
- 250 gr nuci măcinate
- 100 gr pesmet
- 50 gr zahăr
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 50 ml sirop de arțar
- zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Începem cu pregătirea umpluturii.
Curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoarea mare, apoi îl amestecăm cu zahărul, într-un vas pe flacăra aragazului.
Îi caramelizăm la foc mic și pentru 1-2 minute, atât cât să se pătrundă ușor. Apoi îi lăsăm să se răcească și îi amestecăm cu nuca măcinată, pesmetul, scorțișoara și siropul de arțar.
Cât timp morcovii se răcesc preparăm aluatul.
Cernem 400 gr de făină într-un bol și adăugăm peste ea sarea și zahărul. le amestecăm, apoi facem o adâncitură la mijloc unde punem amestecul de drojdie cu praf de copt.
Adăugăm și o linguriță de zahăr și turnăm puțină apă caldă. Amestecăm bine pentru omogenizare.
În restul de apă caldă, adăugăm uleiul. Turnăm acest lichid peste amestecul de drojdie cu praf de copt, după ce acesta și-a dublat volumul.
Frământăm un aluat ușor moale, dar nelipicios. Îl lăsăm la dospit 15 minute, timp în care își va dubla volumul.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Întindem aluatul într-o foaie mai subțire, adăugăm compoziția de morcovi cu nuci pe toată suprafața foii și o rulăm.
Transferăm rulada în forma de guguluf și o dăm la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.
O lăsăm să se tempereze în formă, apoi o transferăm pe un platou și presărăm zahăr pudră pe deasupra.
Porționăm rulada guguluf cu morcovi și nuci după ce se răcește.
Este un desert foarte aromat ce poate fi savurat la micul dejun, alături de un ceai bun, sau cafea.
COMENTARII