Rețete de post

Hummus cu usturoi copt

Una dintre cele mai apreciate rețete de post, a devenit de la un timp rețeta de hummus. Ce ne place foarte mult la această rețetă este că, pornind de la rețeta clasică, o putem prepara în diferite combinații. De data aceasta ne-am oprit la o rețetă de hummus cu usturoi copt.

Usturoiul copt oferă preparatului un plus de gust, dar și consistență și cremozitate. Folosim usturoi copt la multe alte rețete pentru că ne place mult gustul lui. Vedeți aici o rețetă de salată de vinete cu usturoi copt. Este o salată mai cremoasă decât cea clasică și cu gust ușor picant.

Și vă mai recomand, de pe blog, o rețetă simplă de cartofi striviți la cuptor cu usturoi copt. Este o rețetă care cucerește de fiecare dată când o preparăm.

Usturoiul copt, chiar dacă își pierde din proprietăți în timpul tratamentului termic, influențează pozitiv gustul preparatelor în care este inclus.

Cum se prepară rețeta de hummus cu usturoi copt

Pentru hummusul din rețeta de azi nu avem de făcut în plus decât să punem la cuptor 3-4 căpățâni de usturoi, decupate la unul din capete. După coacere, transformăm usturoiul copt în pastă și o amestecăm cu hummusul propriu-zis.

Și pasta de susan( tahini) o putem prepara în casă, după propriul gust – vedeți aici rețeta.

Iar dintre rețetele de hummus foarte apreciate de pe blog, vă mai recomand s-o încercați pe cea de hummus de fasole roșie. Este gustoasă și are o culoare tare plăcută.

Dar găsiți pe blog mai multe astfel de rețete de unde vă puteți inspira. Tastați cuvântul ”hummus” în caseta de căutare pentru a le descoperi.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de hummus cu usturoi copt.

Hummus cu usturoi copt în bol, alături de o tavă cu usturoi copt

Gătește Hummus cu usturoi copt

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

6

Hummus cu usturoi copt în bol negru, servit cu chipsuri

Ingrediente

  • 750 gr de boabe de năut fiert
  • 75 ml de ulei de măsline
  • 75 gr pastă de susan
  • sucul de la o lămâie mare
  • 1/4 linguriță de chimion
  • 1/2 linguriță de boia de ardei dulce
  • 1 legătură de coriandru verde
  • sare și piper după gust
  • rondele de ardei iute, roșu (pentru decor)
  • 5 căpățâni mari de usturoi
  • câteva crenguțe de cimbru proaspăt
  • ulei de măsline, pentru decor

Mod de preparare

Primul pas constă în pregătirea usturoiului. Decupăm câte un căpăcel din căpățânile de usturoi, atât cât să descoperim miezul grăunților de usturoi.

Așezăm căpățânile de usturoi într-o tavă, pe hârtie de copt și le stropim cu puțin ulei de măsline. Printre ele și peste ele mai punem câteva crenguțe de cimbru proaspăt, pentru o aromă mai deosebită. Punem tava în cuptor la 200 de grade Celsius și coacem usturoiul timp de 15-20 de minute.

Apoi ne putem ocupa de hummusul propriu-zis.

Scurgem boabele de năut din lichidul în care au stat, le clătim cu apă rece și le punem în recipientul unui blender electric. Oprim lichidul în care a fost conservat năutul pentru a mai adăuga din el în hummus, pentru a-i potrivi textura.

Peste boabele de năut adăugăm pasta de susan, sucul de la 1/2 lămâie, puțin ulei de măsline și frunzele de coriandru, tocate mărunt. Adăugăm și cățeii de usturoi copți, dar doar de la 1-2 căpățâni. Procesăm bine ingredientele, adăugăm sare, piper și chimion și gustăm din pasta obținută. În funcție de gust mai adăugăm sau nu usturoi copt, dar și din celelalte condimente.

Potrivim textura hummusului adăugând ulei de măsline, suc de lămâie, dar și din lichidul în care a fost conservat năutul.

Punem deliciosul hummus cu usturoi copt în boluri de servire și decorăm cu ulei de măsline, rondele de ardei iute și frunze de coriandru.

Servim hummusul cu lipii de casă tartinate cu usturoi copt sau cu diferite chipsuri sau aluaturi crocante.

Spor și poftă bună!