Gătește Hummus cu usturoi copt
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
6
Ingrediente
- 750 gr de boabe de năut fiert
- 75 ml de ulei de măsline
- 75 gr pastă de susan
- sucul de la o lămâie mare
- 1/4 linguriță de chimion
- 1/2 linguriță de boia de ardei dulce
- 1 legătură de coriandru verde
- sare și piper după gust
- rondele de ardei iute, roșu (pentru decor)
- 5 căpățâni mari de usturoi
- câteva crenguțe de cimbru proaspăt
- ulei de măsline, pentru decor
Mod de preparare
Primul pas constă în pregătirea usturoiului. Decupăm câte un căpăcel din căpățânile de usturoi, atât cât să descoperim miezul grăunților de usturoi.
Așezăm căpățânile de usturoi într-o tavă, pe hârtie de copt și le stropim cu puțin ulei de măsline. Printre ele și peste ele mai punem câteva crenguțe de cimbru proaspăt, pentru o aromă mai deosebită. Punem tava în cuptor la 200 de grade Celsius și coacem usturoiul timp de 15-20 de minute.
Apoi ne putem ocupa de hummusul propriu-zis.
Scurgem boabele de năut din lichidul în care au stat, le clătim cu apă rece și le punem în recipientul unui blender electric. Oprim lichidul în care a fost conservat năutul pentru a mai adăuga din el în hummus, pentru a-i potrivi textura.
Peste boabele de năut adăugăm pasta de susan, sucul de la 1/2 lămâie, puțin ulei de măsline și frunzele de coriandru, tocate mărunt. Adăugăm și cățeii de usturoi copți, dar doar de la 1-2 căpățâni. Procesăm bine ingredientele, adăugăm sare, piper și chimion și gustăm din pasta obținută. În funcție de gust mai adăugăm sau nu usturoi copt, dar și din celelalte condimente.
Potrivim textura hummusului adăugând ulei de măsline, suc de lămâie, dar și din lichidul în care a fost conservat năutul.
Punem deliciosul hummus cu usturoi copt în boluri de servire și decorăm cu ulei de măsline, rondele de ardei iute și frunze de coriandru.
Servim hummusul cu lipii de casă tartinate cu usturoi copt sau cu diferite chipsuri sau aluaturi crocante.
Spor și poftă bună!
COMENTARII