Conserve

Jeleu de coacăze roșii, pentru deserturi

Dacă vrei să conservi gustul și aroma coacăzelor roșii pentru mai târziu, îți recomandăm rețeta de jeleu de coacăze roșii. Este o conservă delicată, limpede și strălucitoare, cu o culoare rubinie fermecătoare. Are un gust ușor acrișor, cu note florale subtile și o dulceață echilibrată.

Este mai fin și mai elegant decât dulceața clasică, fără coajă sau semințe, cu o textură netedă și fermă. Este perfect pentru a fi întins pe pâine, servit cu brânzeturi sau folosit în deserturi rafinate.

Mai găsești pe blog o rețetă de jeleu, preparat di zmeură. Și acesta este la fel de delicat, aromat și are o culoare ce cucerește privirile. Poți prepara jeleu din orice fruct dacă vrei să-ți ușurezi munca atunci când prepari o prăjitură cu jeleu. Doar desfaci borcanul, încălzești ușor conținutul pe baie de aburi și îl poți folosi.

Una dintre rețetele de deserturi cu jeleu de pe blog, foarte apreciată este cea de tort cu mango, mac si jeleu de zmeura. Este un tort fin, elegant si racoritor. Are blat umed de cacao, crema de mango cu mac si jeleu de zmeura.

Despre deliciosul jeleu de coacăze roșii

Jeleul de coacăze roșii este o delicatesă clasică de vară, fină, limpede, cu o textură mătăsoasă care tremură ușor la lingură, dar se așază perfect pe o felie de pâine sau într-o tartă. Spre deosebire de o dulceață în care fructele rămân întregi, jeleul este un elixir parfumat, obținut doar din sucul coacăzelor, fără pielițe, semințe sau pulpa densă. Este una dintre cele mai elegante forme de conservare a fructelor. Este transparent, lucios, ușor acidulat și echilibrat de o dulceață discretă, care lasă pe limbă un gust curat, revigorant, dar și nostalgic.

Coacăzele roșii sunt fructe mici, delicate, dar pline de pectină naturală. Acest fapt înseamnă că nu este nevoie de aditivi pentru a se gelifica. Odată fierte, eliberează un suc roșu intens, aproape translucid. Au o aromă unică: acidulată, florală, delicat fructată, cu tente fine de trandafir sălbatic, hibiscus și vară târzie.

Pe lângă rafinamentul său, jeleul de coacăze este și o formă nobilă de a conserva vara în borcane. Spre deosebire de dulceața densă, cu textură rustică, jeleul rămâne fin, translucid, elegant. Este potrivit pentru mesele de sărbătoare. Odată pus pe raft, în lumina blândă a cămării, acest jeleu de coacăze roșii pare o bijuterie culinară. Va străluci discret, așteptând să fie redeschis într-o zi mohorâtă de iarnă și să aducă înapoi prospețimea grădinii de iulie. Descoperă mai jos rețeta pentru a o prepara și tu.

Două borcane cu jeleu preparat din coacăze roșii

Gătește Jeleu de coacăze roșii, pentru deserturi

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

4

Jeleu de coacăze roșii în borcan și în linguriță

Ingrediente

  • 1 kg coacăze roșii (cu tot cu codițe – vor fi strecurate)
  • 250 ml apă
  • 750 g zahăr la 1 litru de suc obținut (cantitatea poate varia ușor)
  • 1 lingură zeamă de lămâie (opțional, ajută la gelifiere și conservare).

Mod de preparare

Începe cu pregătirea fructelor.

Spală coacăzele bine, fără a le desprinde de pe ciorchini. Nu e nevoie să le cureți de codițe, deoarece le vei strecura ulterior.

Pune coacăzele într-o cratiță cu fund gros și adaugă 250 ml apă. Fierbe la foc mediu 10–15 minute, amestecând și zdrobind ușor fructele cu o lingură de lemn, până când își lasă tot sucul.

Toarnă amestecul printr-o sită fină sau tifon dublu așezat într-o strecurătoare, lăsând să se scurgă lent (fără a presa, dacă vrei jeleu clar și limpede). Lasă la scurs 1–2 ore sau chiar peste noapte.

Dacă dorești un jeleu foarte limpede și elegant, nu presa fructele! Dacă vrei un plus de randament și nu te deranjează un aspect puțin tulbure, poți apăsa ușor.

Măsoară lichidul rezultat. La 1 litru de suc, adaugă 750 g zahăr. Dacă sucul este mai puțin, ajustează proporțional.

Pune sucul împreună cu zahărul într-o cratiță largă și fierbe deliciosul jeleu de coacăze roșii la foc mediu, amestecând până se dizolvă zahărul. Apoi lasă să clocotească 10–15 minute sau până se leagă.

Poți adăuga și 1 lingură de zeamă de lămâie – ajută la fixarea culorii și la gelifiere.

Pentru a face testul de gelifiere pune o picătură de jeleu pe o farfurie rece. Dacă după câteva secunde se încrețește ușor când o atingi cu degetul, este gata. Dacă e prea lichid, mai fierbe câteva minute și repetă testul.

Toarnă jeleul fierbinte în borcane sterilizate, închide-le ermetic și întoarce-le 5 minute cu capacul în jos pentru sigilare.

Jeleul de coacăze roșii are o culoare translucidă de rubin, o textură fină, elastică și un gust rafinat – acrișor și floral, cu o dulceață discretă. Este perfect întins pe pâine cu unt, dar și în asociere cu brânzeturi maturate, foi de tartă, blaturi de tort sau pentru a lustrui fructe în deserturi.

Pentru diversitate poți combina coacăzele roșii cu zmeură sau cireșe amare pentru un jeleu mai complex.

Poți adăuga un baton de vanilie sau o crenguță de mentă în timpul fierberii pentru note aromatice deosebite.

Deliciosul jeleu de coacăze roșii se folosește în fursecuri linzer, glazuri, umpluturi pentru rulade, sau ca strat protector în tarte cu fructe crude.