Gătește Joulutorttu. Desert tradițional finlandez
Timp de preparare
30 min
Nivel
ușor
Porții
12-16
Ingrediente
- 800 gr aluat foietaj
- 150-200 gr gem de prune
- zahăr pudră pentru decor.
Mod de preparare
Dacă apelăm la aluatul foietaj din comerț, mai întâi îl lăsăm la decongelat. Nu îl lăsăm să se înmoaie prea rău, ci doar atât cât să îl putem despacheta fără să se rupă.
Înainte de a începe să formăm tartele cu gem, adică desertul Joulutorttu, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și punem hârtie de copt în tava cuptorului.
Întindem aluatul foietaj, atât cât este el împachetat, fără a-l alungi. Îl secționăm în pătrate egale, cu latura de aproximativ 6-8 cm.
Apoi secționăm pătratele pe diagonale, lăsând partea din mijloc nesecționată. Vom avea patru triunghiuri de aluat, dar nestrăpunse la vârfuri. Luăm câte unul din colțurile triunghiurilor și le aducem la centru, acolo unde aluatul este nesecționat. Punem primul colț de triunghi și aducem peste el colțul triunghiului următor și tot așa cu toate cele patru colțuri. Presăm ușor cu degetul colțurile triunghiurilor să se lipească unul de altul. Vom obține forme de morișcă din fiecare pătrat de aluat.
Așezăm aceste moriști din aluat foietaj cu gem de prune în tavă. Punem gemul de prune într-un săculeț de decorare și adăugăm câte puțin gem la jumătatea moriștilor.
Punem tava în cuptor și coacem tartele pentru 15-18 minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, le putem decora cu zahăr pudră, cu aromă de vanilie.
Spor și poftă bună!
COMENTARII