Tarte / Cheesecake

Joulutorttu. Desert tradițional finlandez

Fiecare țară are propriile rețete culinare tradiționale specifice Crăciunului, atât sărate cât și dulci. Ne place să aruncăm câte un ochi în bucătăriile altor țări pentru mai multă inspirație. De data aceasta am poposit în bucătăria tradițională finlandeză, unde ne-a inspirat rețeta de Joulutorttu.

Sunt niște tarte în formă de moară de vânt, cu umplutură de gem de prune. Sunt simple și ușor de preparat și necesită doar trei ingrediente. Interesant la acest desert tradițional finlandez este forma acestuia. Iar gemul de prune se poate înlocui și cu alt gem precum cel de caise, de căpșuni, etc. Se pot folosi mai multe tipuri de gem pentru gusturi diferite, dar și aspect deosebit.

Astfel de rețete simple și cu ingrediente puține ne fac munca mai ușoară, mai ales în perioada sărbătorilor, când avem multe în plan.

Din aceeași categorie de rețete mai găsiți pe blog și o rețetă de foietaj cu ciocolată. Nu conține decât două ingrediente: aluat foietaj și ciocolata preferată. Iar pentru a da formă mai specială desertului, ne folosim de formele pentru realizat cuburi de gheață la congelator.

Și tot din aceeași categorie de rețete vă mai recomandăm de pe blog și rețeta de trandafiri din mere si foietaj. Această rețetă se prepară tot din puține ingrediente, însă ne ocupă ceva mai mult timp formarea trandafirilor.

Cum preparăm rețeta de Joulutorttu

Pentru desertul tradițional din bucătăria finlandeză avem două opțiuni. Fie apelăm la aluatul foietaj din comerț, fie îl preparăm și pe acesta în casă, dacă timpul ne permite. Vedeți aici și rețeta pentru aluat foietaj preparat în casă. Nu se prepară greu, însă necesită mai mult timp pentru împachetarea acestuia.

Și dacă mai doriți și alte rețete de deserturi simple și rapide, găsiți pe blog o colecție interesantă, de unde vă puteți inspira. Le puteți descoperi în secțiunea ”Dulciuri”.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de desert tradițional finlandez – Joulutorttu.

Joulutorttu în tavă, decorate cu zahăr

Gătește Joulutorttu. Desert tradițional finlandez

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

12-16

Joulutorttu pe farfurie

Ingrediente

  • 800 gr aluat foietaj
  • 150-200 gr gem de prune
  • zahăr pudră pentru decor.

Mod de preparare

Dacă apelăm la aluatul foietaj din comerț, mai întâi îl lăsăm la decongelat. Nu îl lăsăm să se înmoaie prea rău, ci doar atât cât să îl putem despacheta fără să se rupă.

Înainte de a începe să formăm tartele cu gem, adică desertul Joulutorttu, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și punem hârtie de copt în tava cuptorului.

Întindem aluatul foietaj, atât cât este el împachetat, fără a-l alungi. Îl secționăm în pătrate egale, cu latura de aproximativ 6-8 cm.

Apoi secționăm pătratele pe diagonale, lăsând partea din mijloc nesecționată. Vom avea patru triunghiuri de aluat, dar nestrăpunse la vârfuri. Luăm câte unul din colțurile triunghiurilor și le aducem la centru, acolo unde aluatul este nesecționat. Punem primul colț de triunghi și aducem peste el colțul triunghiului următor și tot așa cu toate cele patru colțuri. Presăm ușor cu degetul colțurile triunghiurilor să se lipească unul de altul. Vom obține forme de morișcă din fiecare pătrat de aluat.

Așezăm aceste moriști din aluat foietaj cu gem de prune în tavă. Punem gemul de prune într-un săculeț de decorare și adăugăm câte puțin gem la jumătatea moriștilor.

 

Punem tava în cuptor și coacem tartele pentru 15-18 minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, le putem decora cu zahăr pudră, cu aromă de vanilie.

Spor și poftă bună!