Aluaturi sărate

Langoși cu cartofi. Rețetă de post

Pentru răsfățul de la micul dejun din perioadele de post și nu numai, merge preparată, din când în când, rețeta de langoși cu cartofi.

Langoșii sunt specifici bucătăriei maghiare și se prepară, în mod clasic, dintr-un aluat simplu, dospit. Sunt un fel de gogoși, dar în varianta sărată.

Descoperiți aici și rețeta clasică a langoșilor ungurești, din aluat simplu. Și aceștia sunt delicioși, însă cei cu cartofi îi întrec detașat. Sunt mai consistenți, mai pufoși și mult mai gustoși.

Varianta cu cartofi o puteți prepara și atunci când vă rămâne  piure de cartofi pentru a doua zi. Sau, preparați din start mai mult piure pentru a vă rămâne și pentru 4-5 langoși. Chiar și din cartofi preparați natur se pot face langoși sau din cartofi fierți în coajă.

Tot din piure de cartofi mai găsiți pe blog și o rețetă de plăcinte cu cartofi și brânză la tigaie.  Combinația dintre cartofi și brânză în aluat este de nerefuzat. Iar prăjite în ulei, la tigaie, plăcintele ies pufoase și sunt foarte consistente. Sunt perfecte pentru micul dejun sau pentru gustările dintre mese. Sunt perfecte și pentru pachete și servite în pauza de masă de la serviciu.

Și tot din aceeași categorie de preparate, dar fără cartofi, vă mai recomand rețeta de plăcinte cu brânză și verdeață, preparate la tigaie.

Cum preparăm rețeta de langoși cu cartofi

Pentru această rețetă cartofii sunt fierți și transformați în piure, apoi combinați cu făină, sare, zahăr, drojdie, apă  sau lapte, dacă nu îi dorim de post. Aluatul iese dens și ușor lipicios. Aluatul se lasă la dospit, apoi se modelează sub formă de discuri pe masa presărată cu făină. Discurile de aluat cu cartofi se prăjesc în ulei încins și rezultă delicioșii langoși.

Dacă și vouă vă plac preparatele pe bază de aluaturi de casă, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.  Găsiți atât preparate din aluaturi sărate cât și dulci.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de langoși cu cartofi.

Langoși cu cartofi pe un tocător de lemn, alături de un bol cu smântână

Gătește Langoși cu cartofi. Rețetă de post

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

8

Langoși cu cartofi, unul secționat, pe un tocător de lemn

Ingrediente

  • 750 gr făină
  • 30 gr drojdie proaspătă sau 10 gr granulată
  • 1 linguriță zahăr
  • 350 ml apă
  • 1 linguriță sare
  • 500 gr piure de cartofi.

Mod de preparare

Dacă nu avem piureul preparat cu o zi înainte, curățăm 2-3 cartofii medii, îi tocăm în cuburi și îi fierbem în apă cât să fie acoperiți. Adăugăm și sare în apă. Fierbem cartofii până când sunt bine pătrunși și se sfărâmă. Apoi îi scurgem de surplusul de apă și îi pasăm.

În timp ce cartofii fierb, pregătim drojdia.

Punem apa la încălzit, iar drojdia o amestecăm într-un bol cu zahărul până când se dizolvă. Adăugăm apa și o lingură de făină, omogenizăm amestecul și îl lăsăm deoparte să se activeze drojdia.

Drojdia este activată când își dublează volumul și se creează bule de aer la suprafață.

Adăugăm maiaua de drojdie peste piureul de cartofi cald. Amestecăm bine și încorporăm treptat făina. Frământăm aluatul până când devine compact. Va fi ușor lipicios, dar nu mai adăugăm făină pentru că așa trebuie să fie.

Acoperim bolul cu aluat cu o folie și lăsăm aluatul pentru langoși cu cartofi la dospit timp de o oră.

Apoi presărăm făină pe masa de lucru, trecem și mâinile prin făină și rupem bucăți din aluat pe care le modelăm sub formă de discuri. Le prăjim în ulei încins și le rumenim frumos pe ambele părți.

Scoatem langoșii pe prosoape de hârtie, pentru a mai elimina din uleiul de pe ei.

Sunt delicioși calzi, alături de cafeaua de la primele ore sau alături de un ceai bun.

Iar dacă nu îi dorim de post, îi preparăm cu lapte în loc de apă și îi putem savura cu smântână.

Spor și poftă bună!