Gătește Langoși cu cartofi. Rețetă de post
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- 750 gr făină
- 30 gr drojdie proaspătă sau 10 gr granulată
- 1 linguriță zahăr
- 350 ml apă
- 1 linguriță sare
- 500 gr piure de cartofi.
Mod de preparare
Dacă nu avem piureul preparat cu o zi înainte, curățăm 2-3 cartofii medii, îi tocăm în cuburi și îi fierbem în apă cât să fie acoperiți. Adăugăm și sare în apă. Fierbem cartofii până când sunt bine pătrunși și se sfărâmă. Apoi îi scurgem de surplusul de apă și îi pasăm.
În timp ce cartofii fierb, pregătim drojdia.
Punem apa la încălzit, iar drojdia o amestecăm într-un bol cu zahărul până când se dizolvă. Adăugăm apa și o lingură de făină, omogenizăm amestecul și îl lăsăm deoparte să se activeze drojdia.
Drojdia este activată când își dublează volumul și se creează bule de aer la suprafață.
Adăugăm maiaua de drojdie peste piureul de cartofi cald. Amestecăm bine și încorporăm treptat făina. Frământăm aluatul până când devine compact. Va fi ușor lipicios, dar nu mai adăugăm făină pentru că așa trebuie să fie.
Acoperim bolul cu aluat cu o folie și lăsăm aluatul pentru langoși cu cartofi la dospit timp de o oră.
Apoi presărăm făină pe masa de lucru, trecem și mâinile prin făină și rupem bucăți din aluat pe care le modelăm sub formă de discuri. Le prăjim în ulei încins și le rumenim frumos pe ambele părți.
Scoatem langoșii pe prosoape de hârtie, pentru a mai elimina din uleiul de pe ei.
Sunt delicioși calzi, alături de cafeaua de la primele ore sau alături de un ceai bun.
Iar dacă nu îi dorim de post, îi preparăm cu lapte în loc de apă și îi putem savura cu smântână.
Spor și poftă bună!
COMENTARII