Aluaturi sărate

Plăcinte cu cartofi și brânză la tigaie

Foarte bune ies aceste plăcinte cu cartofi și brânză la tigaie! Despre aluatul cu cartofi deja se știe cât de bun și de pufos iese în rețetele de pâine. Însă combinat cu brânză sărată este chiar delicios.

Aluatul respectiv poate fi folosit și la chifle – vedeți aici o rețetă!

Însă plăcintele prăjite în ulei, la tigaie, ies pufoase și sunt foarte gustoase. Sunt perfecte pentru micul dejun sau pentru gustările dintre mese. Sunt perfecte și pentru pachete și servite în pauza de masă de la serviciu.

Tot din categoria rețetelor de plăcinte sărate vă mai recomandăm și rețeta de plăcinte cu cartofi preparate la tigaie. Acestea sunt fără brânză, dar au umplutură de cartofi cu ceapă. Sunt altceva decât plăcintele de azi. Și nu sunt prăjite în ulei.

Iar plăcintele noastre preferate pentru gustări delicioase, rămân în continuare cele cu varză. Vedeți aici o rețetă de plăcinte cu varză la tigaie.

Cum se prepară rețeta de plăcinte cu cartofi și brânză la tigaie

Plăcintele cu cartofi și brânză se prepară dintr-un aluat compact, fără umplutură. Sunt ca niște gogoși, dar sărate. Mai întâi se prepară un piure de cartofi care se amestecă cu brânză sărată și făină.

Se lasă la dospit, apoi se formează plăcintele ca niște gogoși și se prăjesc în ulei încins. Dacă nu vă plac prăjite în ulei le puteți prepara simplu la tigaie, sau chiar la cuptor.

Găsiți pe blog mai multe rețete de plăcinte aperitiv de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de plăcinte cu cartofi și brânză la tigaie.

Plăcinte cu cartofi și brânză la tigaie

Gătește Plăcinte cu cartofi și brânză la tigaie

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

20

Plăcinte cu cartofi și brânză la tigaie

Ingrediente

 • Pentru prepararea piureului de cartofi:
 • 2 cartofi medii
 • apa cât sa fiarbă acoperiți
 • 1 linguriță de sare
 • 25 gr de unt
 • Pentru aluat:
 • aprox. 600-650 gr de făină
 • 25 gr de drojdie
 • 1 lingură de zahar
 • piureul de cartofi rezultat
 • 1 lingură de smântână
 • 250 ml din apa în care au fiert cartofii
 • 150 gr de brânză telemea, sărată
 • opțional, verdeața preferată

Mod de preparare

Mai întâi pregătim un piure clasic de cartofi.

Punem la fiert cartofii curățați și tocați în cuburi,  în apă rece cât să îi acopere. După ce îndepărtăm spuma care se formează la suprafață, adăugăm și o linguriță de sare.

Fierbem cartofii până când se pot pasa. Îi scurgem de zeamă, adăugăm untul și îi pasăm, transformându-i într-un piure cremos. Îl lăsăm să se răcească ușor.

Punem într-un bol drojdia cu zahărul și le amestecăm până la diluare. Apoi adăugăm 250 ml din zeama caldă, în care au fiert cartofii, dar și o mână de făină. Omogenizăm maiaua și o lăsăm la loc călduț până când își dublează volumul.

Adăugăm peste piureul de cartofi smântâna și brânza sărată, răzuită. Apoi punem și maiaua dezvoltată și omogenizăm bine compoziția. La final adăugăm treptat făina și frământăm un aluat compact și ușor moale, dar nelipicios. Îl lăsăm la dospit aproximativ 35-40 de minute.  Apoi formăm, cu mâinile unse cu ulei niște bile din aluat cât mingea de tenis și le aplatizăm ușor în formă ovală. Le mai lăsăm la dezvoltat 10-15 minute.

Apoi le prăjim într-o tigaie cu ulei încins, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.