Băuturi

Lichior de gutui sau gutuiată

Printre rețetele de băuturi foarte aromate și rafinate pe care le putem prepara din fructe și alcool, se numără și rețeta de lichior de gutui sau gutuiată. Are o aromă delicată și o culoare tare plăcută.

Gutuile se numără printre darurile parfumate și frumos colorate ale toamnei, de care ne bucurăm în diferite preparate. Pe lângă clasicele rețete de compot, gem sau dulceață, mai putem prepara din gutui și rețete de deserturi sau de mâncăruri. Dau culoare și savoare preparatelor, dar și consistență. Pe lângă aceste calități, mai au și proprietăți benefice asupra sănătății.

Noi nu ezităm să includem gutuile în meniurile noastre zilnice, de toamnă.

Vedeți aici o rețetă de mâncare de pui cu gutui caramelizate! Ne place  mult și o preparăm mai des în această perioadă. Gustul cărnii de pui fraged se combină armonios cu gustul gutuilor acrișoare și plăcut aromate.

Iar din categoria deserturilor, vă recomand să încercați rețeta de tartă cu gutui caramelizate și sos caramel. Aroma gutuilor coapte se întrepătrunde cu aroma scorțișoarei și va degaja un parfum ce va inunda plăcut toată casa.

Cum se prepară rețeta de lichior de gutui sau gutuiată

 

Ca orice rețetă de lichior din fructe și cea de gutui necesită mai multe etape de preparare. În prima etapă se pun gutuile tăiate la macerat cu zahărul. Iar în a doua etapă se adaugă și alcoolul și se continuă macerarea. Apoi urmează etapa de îmbuteliere în sticle și ultima, cea mult așteptată, etapa de consum.

Dacă vă plac astfel de băuturi dulci și alcoolizate, nu ezitați să preparați și acest lichior. Iar dacă mai doriți și alte rețete cu gutui, găsiți pe blog din toate categoriile. Tastați cuvântul ”gutui” în caseta de căutare și le veți descoperi.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de lichior de gutui sau gutuiată.

Sticlă și pahar cu gutuiată printre gutui proaspete și lămâi

Gătește Lichior de gutui sau gutuiată

Trei gutui între o sticlă și un pahar cu lichior de gutui sau gutuiată

Ingrediente

  • 1500 gr de gutui bine coapte
  • 1 kg de zahăr
  • 2,5 l votka
  • sucul de la 2 lămâi

Mod de preparare

Începem cu pregătirea gutuilor pentru lichior de gutui sau gutuiată. Le spălăm bine cu partea abrazivă a buretelui de spălat vase. Astfel vom îndepărta tot puful. Apoi le ștergem cu prosoape de hârtie, le tăiem în jumătăți și le îndepărtam cotoarele. Feliem gutuile cât mai subțire pentru a beneficia din plin de seva lor.

Stropim feliile de gutui cu zeamă de lămâie și le acoperim rapid cu zahăr pentru a nu oxida. Le punem într-un borcan de sticlă 4-5 litri.

Punem borcanul cu feliile gutui și zahăr la loc mai călduros și îl lăsăm 7-8 zile. Îl acoperim, fără a-l închide ermetic și îl mai agităm de 2-3 ori pe zi pentru a se amesteca bine gutuile cu zahărul și a se forma sirop.

După acest interval de timp adăugăm votka. Închidem borcanul cu capacul și îl lăsăm în cămară pentru cel puțin o lună.

Perioada de macerare a gutuilor poate dura până la 3 luni. Abia apoi putem filtra deliciosul lichior de gutui  și îmbutelia în sticle.

Spor și poftă bună!