Gătește Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Ingrediente de bază:
- 300 gr fasole boabe
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 2 foi de dafin
- 1 crenguță de cimbru
- 2 litri de apă.
- Pentru legumele caramelizate:
- 350 gr legume mexicane, congelate( mazăre, ardei, morcovi)
- 3 linguri de ulei
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță de zahăr
- 2 linguri de oțet balsamic
- sare și piper.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea boabelor de fasole pe care le spălăm bine în 2-3 ape, apoi le lăsăm la hidratat în apă rece cât să fie acoperite, timp de aproximativ 2 ore.
După acest interval de timp, scurgem apa, clătim din nou boabele de fasole și le punem la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Le lăsăm să fiarbă 5-6 minute, după primul clocot. Apoi scurgem apa, clătim boabele de fasole cu apă fierbinte și le punem din nou la fiert, de data aceasta în 2 litri de apă fierbinte. Putem să repetăm acest ciclu de 2-3 ori, dar este suficient și o singură dată pentru ca boabele de fasole să elimine din toxinele dăunătoare stomacului.
Când apa începe să fiarbă, reducem intensitatea focului și adăugăm ceapa tocată, morcovul tocat, foile de dafin și crenguța de cimbru. Nu adăugăm sare de la început în mâncarea de fasole boabe cu legume caramelizate, pentru că aceasta are efect de înmuiere a boabelor de fasole și astfel se vor sfărâma.
Între timp, preparăm și legumele caramelizate.
Punem uleiul într-o tigaie, îl lăsăm să se încingă și adăugăm ceapa tocată și usturoiul tocat. Amestecăm ingredientele pentru a se pătrunde uniform, iar când ceapa devine sticloasă, adăugăm zahărul. Cel mai recomandat pentru caramelizare este zahărul brun, dar în lipsa acestuia folosim și zahăr alb. Amestecăm intens zahărul prin tigaie pentru a carameliza uniform bucățile de ceapă. Apoi adăugăm oțetul balsamic și din nou amestecăm.
Adăugăm, apoi și legumele congelate, punem un capac peste tigaie și le lăsăm să se înăbușe puțin sub capac. Adăugăm sare și piper după gust și amestecăm bine ingredientele în tigaie.
Când boabele de fasole sunt pătrunse, adăugăm legumele caramelizate și le mai preparăm împreună 7-8 minute.
La final, sau când servim delicioasa mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate, adăugăm și verdeața tocată.
Nu ne mai rămâne decât să desfacem borcanul de murături și să ne ospătăm cu o porție de mâncare și una de murături.
Spor și poftă bună!
COMENTARII