Rețete de post

Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate

Pentru masa de prânz dintr-o zi de post, poate fi una dintre opțiuni această mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate.

Fasolea boabe este unul dintre cele mai populare alimente pentru perioadele de post. Mâncărurile cu această legumă ies gustoase și consistente, dar și foarte hrănitoare.

Din fasole boabe, albă sau colorată, putem găti diferite rețete de preparate, din toate categoriile de rețete sărate. Putem prepara supe și ciorbe, mâncăruri scăzute, aperitive și salate.

Cea mai populară rețetă la noi în țară este rețeta de iahnie de fasole. Aceasta se poate prepara simplă sau cu carne de porc afumată: ciolan, coaste, cârnați.

Vedeți aici și rețeta de iahnie de fasole în varianta de post. Este o rețetă simplă, care se prepară cu puține ingrediente, de bază fiind boabele de fasole și sosul de roșii cu ceapă și usturoi.

Iar o altă rețetă foarte apreciată este cea de ciorbă de fasole boabe cu tarhon și cimbru. Chiar dacă este de post este foarte gustoasă, aromată și merge de minune servită cu ceapă roșie.

Cum preparăm rețeta de mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate

Pentru rețeta de față preparăm separat fasolea boabe, fiartă cu câteva legume și separat legumele caramelizate. La final le unim și le mai preparăm câteva minute împreună, pentru întrepătrunderea gusturilor. La final adăugăm și verdeață pentru un plus de prospețime și aromă.

Este o mâncare gustoasă, mai ales servită cu murăturile preferate.

Tot din categoria rețetelor cu fasole boabe vă mai recomand și rețeta de fasole bătută cu sos de ceapă călită. Este gustoasă și ușor de preparat, din ingrediente simple și puține.

Dar mai găsiți pe blog multe astfel de rețete, de unde o puteți încerca pe cea care considerați că reprezintă gustul vostru.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate.

Porție de Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate, în bol maro cu mânere

Gătește Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

8

Porție de Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate, în bol maro cu mânere

Ingrediente

  • Ingrediente de bază:
  • 300 gr fasole boabe
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguță de cimbru
  • 2 litri de apă.
  • Pentru legumele caramelizate:
  • 350 gr legume mexicane, congelate( mazăre, ardei, morcovi)
  • 3 linguri de ulei
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • sare și piper.

 

Mod de preparare

Începem cu pregătirea boabelor de fasole pe care le spălăm bine în 2-3 ape, apoi le lăsăm la hidratat în apă rece cât să fie acoperite, timp de aproximativ 2 ore.

După acest interval de timp, scurgem apa, clătim din nou boabele de fasole și le punem la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Le lăsăm să fiarbă 5-6 minute, după primul clocot. Apoi scurgem apa, clătim boabele de fasole cu apă fierbinte și le punem din nou la fiert, de data aceasta în 2 litri de apă fierbinte. Putem să repetăm acest ciclu de 2-3 ori, dar este suficient și o singură dată pentru ca boabele de fasole să elimine din toxinele dăunătoare stomacului.

Când apa începe să fiarbă, reducem intensitatea focului și adăugăm ceapa tocată, morcovul tocat, foile de dafin și crenguța de cimbru. Nu adăugăm sare de la început în mâncarea de fasole boabe cu legume caramelizate, pentru că aceasta are efect de înmuiere a boabelor de fasole și astfel se vor sfărâma.

Între timp, preparăm și legumele caramelizate.

Punem uleiul într-o tigaie, îl lăsăm să se încingă și adăugăm ceapa tocată și usturoiul tocat. Amestecăm ingredientele pentru a se pătrunde uniform, iar când ceapa devine sticloasă, adăugăm zahărul. Cel mai recomandat pentru caramelizare este zahărul brun, dar în lipsa acestuia folosim și zahăr alb. Amestecăm intens zahărul prin tigaie pentru a carameliza uniform bucățile de ceapă. Apoi adăugăm oțetul balsamic și din nou amestecăm.

Adăugăm, apoi și legumele congelate, punem un capac peste tigaie și le lăsăm să se înăbușe puțin sub capac. Adăugăm sare și piper după gust și amestecăm bine ingredientele în tigaie.

Când boabele de fasole sunt pătrunse, adăugăm legumele caramelizate și le mai preparăm împreună 7-8 minute.

La final, sau când  servim delicioasa mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate, adăugăm și verdeața tocată.

Nu ne mai rămâne decât să desfacem borcanul de murături și să ne ospătăm cu o porție de mâncare și una de murături.

Spor și poftă bună!