Rețete de post

Iahnie de fasole în varianta de post

Una dintre cele mai populare rețete de mâncăruri ale românilor este cea de iahnie de fasole, indiferent că este de post sau cu cârnați, ciolan afumat și alte specialități de carne. Și noi o adorăm și o preparăm în multe variante.

Vedeți aici și rețeta de iahnie de fasole cu ciolan afumat. Este preferata tuturor și a devenit o tradiție să fie preparată de 1 Decembrie când sărbătorim românește și în bucătărie.

Găsiți pe blog și varianta de fasole cu cârnați pe care o preparăm îndeosebi după Crăciun, când dispunem de cârnați proaspeți și buni.

Indiferent de varianta în care alegem să gătim fasolea, aceasta iese extrem de gustoasă. În unele zone ale țării fasolea se mănâncă cu mămăligă. Dacă o doriți în această combinație vă oferim și o rețetă clasică de mămăligă, așa cum o știm de la mama sau bunica.

Fasolea nu este doar gustoasă și sățioasă ci ne oferă și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este bogată în antioxidanți, fibre și proteine, iar consumul acesteia poate ajuta pentru prevenirea mai multor boli.

Ce conține rețeta de iahnie de fasole în varianta de post

Pe lângă fasolea albă, boabe, rețeta se prepară cu mult sos de roșii și legume. Cantitățile le potrivește fiecare după gust. Nu lipsește nici usturoiul care dă gust bun preparatelor, iar la final, verdeața proaspătă oferă un plus de prospețime. Este delicioasă mâncarea de fasole, iar dacă este gătită și corect nu va crea nici acel disconfort de balonare.

Găsiți în site mai multe rețete delicioase cu fasole boabe de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de iahnie de fasole în varianta de post.

Bol cu iahnie de fasole decorată cu pătrunjel

Gătește Iahnie de fasole în varianta de post

Timp de preparare

90 min

Nivel

mediu

Porții

8

Porție de iahnie de fasole într-un bol, alături de un polonic

Ingrediente

  • 500 gr de fasole albă
  • 1-2 cepe
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1-2 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 450 gr de sos de roșii concentrat
  • 50-75 ml ulei
  • 2 crenguțe de cimbru uscat
  • 1-2 foi de dafin
  • sare și piper
  • apă
  • 1 legătură pătrunjel verde

Mod de preparare

Începem prin a separa boabele de fasole de eventualele impurități, apoi le clătim bine în 2-3 ape reci. Punem boabele de fasole într-o cratiță și adăugăm apă rece peste ele cât triplul cantității acestora. Le lăsăm la hidratat în apa rece, de seara până dimineața, la frigider.

Dimineața, scurgem apa, clătim boabele de fasole și punem la fiert în apă cât să fie acoperită. Lăsăm apa să atingă punctul de fierbere și să clocotească puțin, apoi o scurgem și adăugăm altă apă fiartă peste boabele de fasole. Mai repetăm procedeul încă odată, pentru a ne asigura că se elimină o bună parte din substanțele care provoacă balonarea.

Dacă dorim să fierbem fasolea într-un timp mai scurt, adăugăm și un praf de bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul ajută fasolea să se pătrundă mai repede în timpul fierberii, dar nu trebuie adăugat decât un vârf de cuțit, pentru a nu influența gustul fasolei.

Când boabele de fasole încep să se pătrundă, adăugăm o ceapă și mai târziu un morcov, tocate în cuburi. Adăugăm și 2 crenguțe de cimbru și 1-2 foi de dafin.

Cea de-a doua ceapă și cel de-al doilea morcov, le dăm pe răzătoare și le călim în ulei. Când sunt bine pătrunse adăugăm și un ardei tocat mărunt, apoi sosul concentrat de roșii.

Lăsăm sosul de roșii să fiarbă la foc mic, până când se reduce consistent. Îl asezonăm cu sare și piper, opțional și zahăr, dacă sosul este acrișor.

Când fasolea este bine fiartă o scurgem și o adăugăm peste sosul de roșii.

Se mai fierb împreună pentru maxim 10 minute, timp în care se potrivește gustul de sare și piper și se adaugă usturoiul răzuit. După stingerea focului se adaugă și pătrunjelul tocat.

Servim delicioasa iahnie de fasole cu murăturile preferate.

Spor și poftă bună!