Gătește Melcișori cu dovleac și scorțișoară, glazurați
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
Pentru aluat:
- 600 gr de făină tip 650
- 20 gr de drojdie proaspătă
- 2 gălbenușuri
- 250 gr miez de dovleac copt
- 75 gr de unt cu 82 % grăsime
- 75 gr de zahăr tos
- 25 gr zahăr vanilinat
- 150 ml de lapte cald
- 1 praf de sare.
Pentru umplutură:
- 100 gr de unt moale
- 25 gr pudră de scorțișoară
- 50 gr de zahăr tos
Pentru glazură:
- 150 gr cremă de brânză Philadelphia
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 praf de sare.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului pe care îl frământăm și îl lăsăm la dospit. În acest interval de timp pregătim și celelalte elemente ale rețetei.
Cum preparăm aluatul pentru melcișori
Într-un bol, amestecăm drojdia cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald. Amestecăm până se dizolvă drojdia și zahărul, apoi lăsăm amestecul deoparte 10 minute, pentru a se activa drojdia.
În alt bol mai mare cernem făina și creăm o adâncitură la mijloc.
Amestecăm untul moale cu zahărul până când devine spumos. Adăugăm gălbenușurile amestecate cu sare și miezul de dovleac copt. Omogenizăm și punem amestecul rezultat în adâncitura din făină. Adăugăm și drojdia activată și începem să încorporăm în ingredientele de la centru și făina din bol, turnând treptat și laptele cald. Frământăm puțin aluatul obținut și îl lăsăm la odihnit 20 de minute.
Între timp, ne ocupăm de ingredientele pentru umplutură pe care le aducem pe masa de lucru. În special, untul va trebui lăsat la temperatura camerei pentru a se înmuia.
Cum formăm și coacem delicioșii melcișori cu dovleac și scorțișoară
După ce aluatul s-a dezvoltat timp de 20 de minute îl întindem pe masa presărată cu făină, într-o foaie de 5-6 mm grosime. Ungem toată suprafața foii cu unt moale și presărăm deasupra scorțișoara amestecată cu zahărul.
Rulăm foaia de aluat, dar nu foarte strâns și decupăm din ea felii rotunde cu grosimea de aproximativ 2 cm. Le așezăm într-o formă de copt unsă cu unt și tapetată cu făină, la mici distanțe unele față de altele. Le mai lăsăm la dezvoltat 10-15 minute, timp în care pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Coacem melcișorii pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Îi lăsăm să se tempereze ușor în forma de copt și preparăm glazura.
Amestecăm într-un bol untul și crema de brânză pentru câteva secunde. Adăugăm zahărul pudră și un praf de sare. Mai amestecăm timp de 1-2 minute, până când obținem o cremă pufoasă și lucioasă.
Cu această compoziție glazurăm delicioșii melcișori cu dovleac și scorțișoară și îi savurăm cu poftă alături de cei dragi.
COMENTARII