Aluaturi dulci

Melcișori cu dovleac și scorțișoară, glazurați

Pentru că octombrie este luna în care dovlecii sunt vedete între darurile minunate ale toamnei, profităm din plin de culoarea și aroma lor. Îi introducem în cât mai multe rețete culinare, una dintre acestea fiind rețeta de melcișori cu dovleac și scorțișoară, glazurați cu cremă de brânză.

Rețeta este adaptată după clasica și mult apreciata rețetă de rulouri cu scorțișoară sau Cinnamon rolls.

Aluatul pentru rulourile din rețeta de azi este mai special pentru că are în compoziție și dovleac plăcintar.

Ne plac aluaturile cu dovleac, mai ales pentru culoarea deosebită pe care acesta o oferă. Găsiți pe blog și o rețetă de pâine cu dovleac în aluat. Este o pâine deosebită cu coaja foarte crocantă și miezul pufos și aerat.

Iar din categoria deserturilor cu dovleac, vă recomand să testați și rețeta de prăjitură cu dovleac și aluat turnat. Este delicioasă și se prepară destul de ușor.

Cum preparăm rețeta de melcișori cu dovleac și scorțișoară

Aluatul pentru acești melcișori este unul dospit, care conține și dovleac copt. Timpul de dospire nu este îndelungat ca la rețeta de pâine. Putem înlocui dovleacul copt cu dovleac răzuit și caramelizat, dar acesta va fi mai suculent și vom adapta cantitatea de făină.

Ca și arome, în aluat folosim vanilia, pentru că vom avea scorțișoara la umplutură. După coacere, glazurăm melcișorii cu o cremă de brânză delicioasă și aromată cu vanilie. Putem prepara și o glazură de lămâie sau una de ciocolată albă.

Vor fi delicioși în oricare dintre aceste combinații.

Dacă și vouă vă plac preparatele cu dovleac, găsiți pe blog o mulțime de rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de melcișori cu dovleac și scorțișoară, glazurați.

Melcișori cu dovleac și scorțișoară, glazurați cu cremă de brânză în tava de copt

Gătește Melcișori cu dovleac și scorțișoară, glazurați

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Melcișor cu dovleac și scorțișoară, glazurat cu cremă de brânză și secționat pe o farfurie, alături de cuburi de dovleac pe altă farfurie, un bol cu cremă de brânză și tava cu melcișori

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 600 gr de făină tip 650
  • 20 gr de drojdie proaspătă
  • 2 gălbenușuri
  • 250 gr miez de dovleac copt
  • 75 gr de unt cu 82 % grăsime
  • 75 gr de zahăr tos
  • 25 gr zahăr vanilinat
  • 150 ml de lapte cald
  • 1 praf de sare.

Pentru umplutură:

  • 100 gr de unt moale
  • 25 gr pudră de scorțișoară
  • 50 gr de zahăr tos

Pentru glazură:

  • 150 gr cremă de brânză Philadelphia
  • 50 gr unt la temperatura camerei
  • 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului pe care îl frământăm și îl lăsăm la dospit. În acest interval de timp pregătim și celelalte elemente ale rețetei.

Cum preparăm aluatul pentru melcișori

Într-un bol, amestecăm drojdia cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald. Amestecăm până se dizolvă drojdia și zahărul, apoi lăsăm amestecul deoparte 10 minute, pentru a se activa drojdia.

În alt bol mai mare cernem făina și creăm o adâncitură la mijloc.

Amestecăm untul moale cu zahărul până când devine spumos. Adăugăm gălbenușurile amestecate cu sare și miezul de dovleac copt. Omogenizăm și punem amestecul rezultat în adâncitura din făină. Adăugăm și drojdia activată și începem să încorporăm în ingredientele de la centru și făina din bol, turnând treptat și laptele cald. Frământăm puțin aluatul obținut și îl lăsăm la odihnit 20 de minute.

Între timp, ne ocupăm de ingredientele pentru umplutură pe care le aducem pe masa de lucru. În special, untul va trebui lăsat la temperatura camerei pentru a se înmuia.

Cum  formăm și coacem delicioșii melcișori cu dovleac și scorțișoară

După ce aluatul s-a dezvoltat timp de 20 de minute îl întindem pe masa presărată cu făină, într-o foaie de 5-6 mm grosime. Ungem toată suprafața foii cu unt moale și presărăm deasupra scorțișoara amestecată cu zahărul.

Rulăm foaia de aluat, dar nu foarte strâns și decupăm din ea felii rotunde cu grosimea de aproximativ 2 cm. Le așezăm într-o formă de copt unsă cu unt și tapetată cu făină, la mici distanțe unele față de altele. Le mai lăsăm la dezvoltat 10-15 minute, timp în care pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Coacem melcișorii pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Îi lăsăm să se tempereze ușor în forma de copt și preparăm glazura.

Amestecăm într-un bol untul și crema de brânză pentru câteva secunde. Adăugăm zahărul pudră și un praf de sare. Mai amestecăm timp de 1-2 minute, până când obținem o cremă pufoasă și lucioasă.

Cu această compoziție glazurăm delicioșii melcișori cu dovleac și scorțișoară și îi savurăm cu poftă alături de cei dragi.