Pâine / Pizza

Pâine cu dovleac în aluat

Dacă tot ne aventurăm în bucătărie incluzând dovleacul în diferite preparare dulci sau sărate, a sosit timpul și pentru o rețetă de pâine cu dovleac în aluat.

Ne place pâinea de casă și preparăm diferite rețete atunci când ne este poftă, sau când ne este mai comod decât să ieșim la cumpărături. Și cum rețetele de pâine sunt foarte versatile, aproape de fiecare dată preparăm pâinea în alt fel.

Una dintre cele mai apreciate rețete de pâine rămâne cea cu cartofi în aluat – vedeți aici rețeta. Este și gustoasă, dar și mai sățioasă, având o textură mai densă, dar în același timp, pufoasă. Iar dacă vreți o pâine pentru sandvișuri, încercați rețeta de pâine cu lapte. Este pufoasă și frumos dezvoltată, se poate felia perfect.

Și dacă doriți o pâine mai specială, fără drojdie și fără maia, încercați rețeta de pâine integrală cu bicarbonat. Este o pâine rapidă, fără frământare, fără dospire, cu miez dens, sfărâmicios, ușor umed și cu coaja crocantă și gustoasă.

Cum se prepară rețeta de pâine cu dovleac în aluat

Pentru rețeta de față mai întâi coacem dovleacul, iar miezul ușor cald îl folosim în aluatul de pâine. În rest, preparăm aluatul în modul clasic, cu apă caldă, drojdie și puțin ulei.  Și pentru că este luna dovlecilor, dăm formă de dovleac pâinilor, pentru că tot este preparată cu dovleac.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat, foarte reușite. Iar dacă sunteți în căutare de rețete de pâine, găsiți pe blog mai multe astfel de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pâine cu dovleac în aluat.

Pâine cu dovleac copt în aluat, porționată pe un tocător, alături de un dovleac

Gătește Pâine cu dovleac în aluat

Timp de preparare

50

Nivel

mediu

Porții

2

Pâine cu dovleac în aluat feliată pe un tocător de lemn

Ingrediente

  • 500 gr dovleac răzuit
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 550 gr de făină albă tip 650
  • 7 gr drojdie uscată
  • 30 ml apă caldă
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Începem cu pregătirea dovleacului pe care îl coacem, apoi luăm din miezul acestuia și cântărim 500 de grame.

Cernem 500 gr de făină direct în bolul mixerului și o amestecăm cu drojdia uscată și zahărul. Facem o adâncitură la mijloc și adăugăm acolo compoziția de dovleac caldă și uleiul. Începem să amestecăm ingredientele turnând și câte puțină apă caldă. Scoatem aluatul din bol și îl mai frământăm puțin pe masa presărată cu făină. Mai folosim aproximativ 50 gr de făină la frământat și împachetările aluatului.

Presărăm făină pe masa de lucru și întindem aluatul de pâine cu dovleac copt într-o foaie grosieră. Presărăm puțină făină deasupra foii de aluat și o împachetăm în trei, pe lungime. Pachetul format îl mai împachetăm încă odată tot în trei. Îl presăm ușor cu mâinile și îl punem într-un bol presărat cu făină. Acoperim aluatul cu folie de prospețime, iar peste folie mai punem și 1-2 ștergare de bucătărie. Lăsăm aluatul la dospit, la loc cald pentru aproximativ 50-60 de minute.

Apoi, scoatem aluatul din folie, pe masa presărată cu făină. Repetăm procedeul de împachetare, pentru a obține un aluat aerat.

Împărțim aluatul în două părți pe care le modelăm sub forme sferice. Legăm aluaturile cu sfoară de bucătărie pentru a le da formă de dovleci. Le așezăm în două tăvi rotunde sau în coșuri de dospit pâine, în care punem câte un ștergar de bucătărie presărat cu făină. Le acoperim și le mai lăsăm la dospit pentru 20-30 de minute.

În ultimele 10 minute, pornim cuptorul la 220 de grade Celsius. Înainte de a introduce în cuptor vasele cu aluatul pentru pâine scoatem ștergarele, mai presărăm făină și cu ajutorul unor ștanțe speciale, le decorăm cu forme de frunzulițe.

Coacem pâinile pentru 20 minute la 220 de grade, cu o tavă cu apă fierbinte pusă în cuptor sub raftul cu pâinile. Apoi reducem temperatura la 200 de grade și le mai coacem pentru 20-30 de minute, dar scoatem tava cu apă. Astfel vom obține coajă crocantă și miez pufos.

Când scoatem pâinile din cuptor le lăsăm să se tempereze 10-12 minute, apoi îndepărtăm sforile.

Feliem pâinea când este bine temperată, pentru a nu se deforma miezul.

Spor și poftă bună!