Tarte / Cheesecake

Mini tarte cu gem de prune și scorțișoară

Aceste mini tarte cu gem de prune și scorțișoară, decorate festiv, sunt potrivite atât ca desert de zi cu zi, cât și pentru platoul cu dulciuri festive de Crăciun.

Chiar dacă sunt mai minuțioase, mini tartele cuceresc prin forma lor delicată și prin faptul că sunt preparate în porții individuale. Rețetele sunt foarte versatile atât ca listă de ingrediente cât și ca aspect. Poți prepara mai multe tipuri de aluat precum cel clasic, fraged, cel sub formă de foietaj sau un aluat dospit. Poți apela și la aluatul din biscuiți cu unt, precum la rețetele de cheesecake. la fel și umpluturile pot fi preparate într-o mulțime de moduri.

Una dintre cele mai apreciate rețete de pe blog, din această categorie este cea de mini tarte cu cremă de lămâie și bezea. Mini tartele sunt foarte gustoase, foarte aromate, dar și aspectuoase. Vor colora frumos un platou cu prăjituri festive.

Iar o altă rețetă interesantă pe care ți-o recomandăm de pe blog este cea de mini tarte cu ciocolata si fructe. Este un desert gustos și aspectuos. Se prepară foarte ușor și poți alege ciocolata si fructele care îți plac mai mult.

Despre rețeta de mini tarte cu gem de prune și scorțișoară

Rețeta de azi este una dintre cele mai simple rețete de mini tarte. Însă este special decorul sub formă de stea pentru a le putea încadra pe platoul cu dulciuri de Crăciun. Mini tartele sunt delicate sub această formă. Iar combinația dintre aluatul fraged și gemul aromat de prune, cu un strop de scorțișoară oferă un gust reconfortant. Se potrivesc de minune lângă o cană de ceai sau cafea, fiind ideale pentru deserturi rapide sau gustări dulci.

Tot pentru platoul de Crăciun mai găsești pe blog și rețeta de mini tarte umplute cu fructe uscate. Dar există o mică colecție de astfel de rețete care îți pot folosi drept inspirație.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de mini tarte cu gem de prune și scorțișoară.

Mini tarte cu gem de prune și scorțișoară, una secționată

Gătește Mini tarte cu gem de prune și scorțișoară

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

12

Mini tarte pentru Crăciun, cu gem de prune și scorțișoară

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 200 g făină
  • 100 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 gălbenuș de ou
  • 2-3 linguri apă rece
  • 1 praf de sare.
  • Pentru umplutură:
  • 250 g gem de prune
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 lingură nuci măcinate (opțional, pentru textură).
  • Pentru decor:
  • zahăr pudră.

Mod de preparare

Pregătirea aluatului.

Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul pudră și sarea. Adaugă untul rece și frământă rapid cu degetele până obții o consistență nisipoasă.

Încorporează gălbenușul și apa rece, adăugând-o treptat, până când aluatul devine omogen și se leagă. Formează o bilă, învelește-o în folie alimentară și las-o la frigider pentru 30 de minute.

Formarea tartelor.

Preîncălzește cuptorul la 180°C și unge o tavă de brioșe sau formele pentru mini tarte.

Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până obții o foaie de aproximativ 3-4 mm grosime.

Taie cercuri din aluat (folosind un pahar sau o formă rotundă). Jumătate din cercuri așază-le în formele pregătite, presând ușor pe margini.

Din cealaltă jumătate de cercuri decupează cu o formă specială câte o stea. Aluatul rămas strânge-l, frământă-l puțin până la omogenizare și întinde-l din nou într-o foaie de 3-4 mm grosime. Decupează din el cercuri cu diametrul egal cu deschiderea formelor de mini tarte.

Într-un bol mic, amestecă gemul de prune cu scorțișoara și nucile măcinate (dacă folosești).

Umple fiecare mini tartă cu acest gem aromat, apoi așază deasupra cercurile de aluat. Peste acestea, la jumătate așază steluțele de aluat, unse cu puțină apă rece pentru a se lipi.

Coace delicioasele mini tarte cu gem de prune și scorțișoară timp de 15-18 minute sau până când marginile aluatului devin aurii.

Scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească complet înainte de a le scoate din forme.

Presară deasupra zahăr pudră înainte de servire, pentru un aspect festiv.

Aceste mini tarte sunt perfecte pentru a aduce o notă de confort și savoare în orice moment al zilei.

Spor și poftă bună!