Tarte / Cheesecake

Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea

Pentru un platou cu prăjituri festive, sau pentru răsfățul din weekend, sunt mai mult decât perfecte aceste mini tarte cu cremă de lămâie și bezea.

Sunt foarte gustoase, foarte aromate, dar și aspectuoase. Vor colora frumos un platou cu prăjituri festive.

Tartele fac parte din categoria de deserturi adorate de întreaga familie. Le preparăm destul de des, mai ales cu fructe de sezon.

De curând am preparat și o rețetă de tartă cu fructe de pădure și crumble. La această tartă am folosit un altfel de aluat, pentru a crea o formă mai rustică a tartei. Este un aluat dospit, simplu și ușor de preparat.

O altă rețetă de tară pe care v-o recomand de pe blog este rețeta de tartă cu cremă de vanilie și fructe. Este o tartă cu o combinație minunată de fructe de vară. Poate fi preparată cu orice fel de fructe, de mai multe culori, pentru un aspect frumos și arome deosebite.

Despre rețeta de mini tarte cu cremă de lămâie și bezea

Pentru rețeta de față ne-am inspirat de la rețeta de tartă franțuzească cu lămâie și brandy. Nu am folosit brandy la cremă, am preferat-o simplă, de data aceasta. Pentru decor, am fiert coaja de lămâie răzuită în fâșii lungi, într-un sirop consistent din apă cu zahăr. Siropul l-am pus apoi în sticlă, l-am sterilizat și îl păstrăm pentru alte deserturi, sau pentru diferite băuturi dulci.

Găsiți pe blog și un articol cu rețete pentru aluat de tartă. Dar găsiți și multe rețete de tarte delicioase, de unde vă putețu inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de mini tarte cu cremă de lămâie și bezea.

Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, pe un platou rotund

Gătește Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

5

Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea pe un suport rotund,alături de 2 pahare cu limonada

Ingrediente

 • Pentru aluat fraged:
 • 300 gr făină;
 • 150 gr unt rece cu peste 80% grăsime;
 • 50 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie;
 • 1 praf de sare;
 • 1 ou mediu.
 • Pentru crema de lămâie:
 • 4 gălbenușuri;
 • sucul de la 3 lămâi;
 • 175 gr zahăr;
 • 1 praf de sare;
 • 100 gr unt cu 82% grăsime.
 • Pentru bezea caramelizată:
 • 4 albușuri;
 • 125 gr zahăr;
 • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Începem cu prepararea cremei pentru a avea timp să se răcească.

Punem gălbenușurile într-un bol de sticlă termorezistent. Adăugăm sucul de lămâie, apoi zahărul și omogenizăm bine compoziția. Punem bolul deasupra unui vas cu apă fierbinte, la flacără medie, dar fără ca apa să atingă bolul. Amestecăm intens în compoziție până când crema de lămâie capătă consistență. Scoatem bolul de pe baia de aburi și adăugăm untul în crema fierbinte. Omogenizăm și lăsăm crema de lămâie să se răcească.

Pentru a prepara aluatul de mini tarte, amestecăm într-un bol făina, cernută în prealabil, cu sarea și zahărul pudră. Adăugăm oul și untul rece, tăiat în cuburi. Amestecăm rapid, cu vârfurile degetelor, toate ingredientele din vas. Vom obține un aluat ușor sfărâmicios.

Acoperim aluatul de tartă cu o folie de prospețime și îl dăm la rece pentru 30 de minute. Cu 10 minute înainte de a scoate aluatul de la rece pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Întindem aluatul pe masa presărată cu făină într-o foaie de 3-4 mm grosime. Decupăm cerculețe din el și îmbrăcăm interiorul formelor de mini tarte cu aceste cerculețe de aluat. Coacem crustele de mini tarte pentru 12-15 minute, la 180 de grade Celsius. Le lăsăm să se răcească, și le umplem cu cremă de lămâie.

Preparăm și o bezea fermă din albușuri cu zahăr, cu care decorăm mini tartele cu cremă de lămâie. Caramelizăm bezeaua cu ajutorul unui arzător de bucătărie.

Decorăm mini tartele cu fâșii din cojile de lămâie pe care le confiem într-un sirop simplu din apă cu zahăr.

Sunt foarte gustoase, aspectuoase, pot fi preparate pentru un platou cu prăjituri festive.