Dulciuri

Orez cremos cu lapte și scorțișoară

Dacă nu ai încercat varianta de orez cremos cu lapte și scorțișoară îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. În această rețetă, boabele de orez se îmbibă încet în lapte, transformându-se într-o compoziție cremoasă, dulce și aromată.

Rețeta este puțin mai diferită decât cea clasică în care bobul de orez rămâne mai ferm, iar lichidul este absorbit complet. Vedeți aici și rețeta clasică a orezului cu lapte. Este cel mai cunoscut desert al copilăriei, pe care ni-l prepara mama sau bunica.

Și tot din categoria deserturilor simple și delicioase din copilărie mai găsești pe blog și rețeta de griș cu lapte. Acesta era de fapt  micul dejun preferat, dar și acum îl mâncăm cu mare poftă ori de câte ori îl preparăm.

Grișul cu lapte îl mai includem și în alte rețete de deserturi precum cele e plăcintă sau sub formă de cremă pentru prăjituri. Un exemplu îl poți descoperi la rețeta de plăcintă grecească cu lapte și griș denumită Galaktoboureko.

Despre desertul orez cremos cu lapte și scorțișoară

Orezul cremos cu lapte și scorțișoară este un desert reconfortant, cu o textură catifelată și un parfum cald de scorțișoară și vanilie. Fiert lent în lapte și îmbogățit cu vanilie și scorțișoară, acest preparat capătă o aromă delicată și echilibrată.

Fie că este servit cald sau rece, oferă o senzație de nostalgie și căldură, amintind de deserturile copilăriei. Poate fi simplu sau decorat cu fructe, nuci ori caramel, transformându-se într-un răsfăț versatil și delicios.

Mai găsești pe blog și alte rețete de deserturi simple cu iz de copilărie, de unde te poți inspira.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de orez cremos cu lapte și scorțișoară.

Pahar cu orez cu lapte decorat cu scorțișoară și anason stelat

Gătește Orez cremos cu lapte și scorțișoară

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

6

Orez cremos cu lapte și scorțișoară în două pahare

Ingrediente

  • 200 g orez cu bob rotund
  • 1 L lapte integral
  • 100 g zahăr (sau după gust)
  • 1 păstaie de vanilie (sau 1 linguriță extract de vanilie)
  • 2 batoane de scorțișoară (sau 1 linguriță scorțișoară pudră)
  • 2 buc. anason stelat
  • 1 praf de sare
  • 30 g unt (opțional, pentru extra cremozitate)
  • scorțișoară și anason pentru decor.

Mod de preparare

Pregătirea ingredientelor.

Spală orezul sub un jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de amidon, apoi scurge-l bine.

Într-o cratiță cu fund gros, pune laptele la încălzit împreună cu batonul de scorțișoară și păstaia de vanilie despicată. Când începe să fiarbă ușor, adaugă orezul și amestecă bine.

Fierbe la foc mic, amestecând ocazional pentru a evita lipirea, timp de aproximativ 30-40 de minute, până când orezul este foarte moale și lichidul s-a redus.

Adaugă zahărul și un praf de sare, amestecă bine și mai lasă pe foc 5 minute, până ce zahărul s-a dizolvat complet. Dacă folosești extract de vanilie, adaugă-l acum.

Dacă vrei un plus de onctuozitate, încorporează untul și amestecă până se topește. Îndepărtează batonul de scorțișoară și păstaia de vanilie.

Toarnă orezul cald în boluri  sau în pahare și cupe de înghețată și presară scorțișoară măcinată deasupra. Se poate servi imediat sau rece, după preferință.

Orezul cu lapte este bogat și catifelat, având o consistență cremoasă și un echilibru perfect între dulceață și notele calde ale scorțișoarei și vaniliei. Pe măsură ce se răcește, devine și mai dens, iar aromele devin mai intense.

Pentru un plus de aromă, poți adăuga coajă rasă de lămâie sau portocală.

Dacă îți place mai lichid, mai poți adăuga puțin lapte înainte de servire.

Merge de minune servit cu fructe proaspete sau un strop de miere.

Acest orez cremos cu lapte și scorțișoară este un desert simplu, dar incredibil de reconfortant!

Spor și poftă bună!