Pâine / Pizza

Pâine de casă umplută cu măsline și mozzarella

Ne place pâinea de casă și ne place să o preparăm în diferite moduri, iar de data aceasta am preparat o minunată pâine de casă umplută cu măsline și mozzarella.

Este perfectă, mai ales caldă, pentru a ne răsfăța la mese copioase. Dar este foarte potrivită și pentru pachete. Mai punem câteva legume proaspete alături sau 2-3 felii de șuncă presată, salam, ce preferă fiecare. Și, în plus, are un aspect plăcut ceea ce o face mai apetisantă.

Foarte bună și adesea preparată de noi este și rețeta de focaccia cu rosii cherry si masline. O pregătim, în special în weekendurile în care se strânge toată familia acasă.

Însă, atunci când venim de la muncă și uităm să luăm pâine în drum spre casă, preparăm celebrele turte la tigaie tigaie din aluat simplu de pâine. Sunt favoritele noastre.

Și tot din categoria rețetelor de pâine preferate, vă mai recomand rețeta de painici Laugenbrot.

Rețetă de pâine de casă umplută cu măsline și mozzarella

Pentru rețeta de față, pregătim un aluat de pâine clasic, pe care îl lăsăm la dospit ca la orice rețetă de pâine. Iar umplutura o alegem după propriile gusturi. Putem adăuga, pe lângă măsline și mozzarella și cubulețe de șuncă presată, sau bacon afumat. Putem adăuga și roșii deshidratate, sau ce preferă fiecare, așa încât să putem înlocui clasicele sandvișuri, pentru pachetele de a doua zi.

Și dacă vă numărați printre cei care adoră pâinea de casă, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete, pentru toate gusturile.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rugăm insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Pâine de casă umplută cu măsline și mozzarella, secționată

Gătește Pâine de casă umplută cu măsline și mozzarella

Pâine de casă umplută cu măsline și mozzarella, în formă rotundă

Ingrediente

  • 500 gr faină albă, tip 650
  • 200 ml apă caldă
  • 50 ml ulei
  • 3,5 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1/2 linguriță de sare
  • 100 gr mozzarella
  • 50 gr măsline fără sâmburi
  • 1 gălbenuș de ou
  • semințe de chimen

Mod de preparare

Mai întâi cernem făina într-un vas și facem o adâncitură la mijlocul ei. Acolo vom pune drojdia și zahărul.

Adăugăm puțină apă caldă și o amestecăm cu drojdia și zahărul până acestea se lichefiază. Acoperim vasul și lăsăm maiaua să se activeze 8-10 minute.

Adăugăm, treptat, uleiul, restul de apă caldă în care dizolvăm sarea și începem să frământăm aluatul.

Vom obține un aluat ușor ferm, nelipicios, pe care îl lăsăm la dospit 50-60 de minute, acoperit și la loc cald.

Între timp, pregătim ingredientele pentru umplutură. Dăm mozzarella pe răzătoarea mare, iar măslinele le tăiem în bucăți mai mici.

După ce aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul, asamblăm pâinea de casă umplută cu măsline și mozzarella.

Întindem aluatul pe masa presărată cu făină în două foi mai subțiri. Presărăm peste acestea mozzarella răzuită și bucățile de măsline. Apoi rulăm foile strâns, peste ingredientele din interior.

Tăiem rulourile în rondele de aproximativ 4 cm pe care le modelăm în mâini sub forme sferice. Avem grijă ca ingredientele de umplutură să fie bine împachetate în aluat.

Se pun sferele de aluat într-o formă de copt rotundă, cu diametrul de 24 cm, la distanțe mai mari. Se acoperă cu un ștergar de bucătărie și se lasă la loc cald, până își dublează volumul.

Apoi, se ung cu gălbenuș de ou diluat cu puțină apă și se presară semințe de chimen deasupra. Se coace minunata pâine de casă umplută cu măsline și mozzarella pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius, sau până se rumenește frumos la suprafață.

Spor și poftă bună!