Gătește Papanași muntenești sau papanași fierți
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Pentru 16 papanași muntenești:
- 550 gr brânză proaspătă, de vaci
- 4 ouă
- 100 gr griș
- 100 gr făină + extra pentru masa de lucru
- 1 linguriță sare
- 1 plic praf de copt
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- Pentru fiert:
- 1 l apă
- 1 sticluță esență de rom
- 1/4 linguriță sare
- Pentru crustă:
- 150 g pesmet din biscuiți
- 30 g zahăr brun
- 50 g unt
- Pentru servit:
- smântână acră
- dulceață sau gem
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului de papanași muntenești sau papanași fierți, punem brânza cu sarea și zahărul pudră într-un bol încăpător. Le amestecăm bine. Apoi adăugăm ouăle și omogenizăm compoziția.
Adăugăm esența și făina amestecată cu praful de copt. La final, adăugăm și grișul.
Vom obține un aluat nu foarte ferm. Îl lăsăm la odihnit aproximativ o oră, pentru a se hidrata grișul.
Între timp ne ocupăm de ingredientele pentru crustă. Punem pesmetul de biscuiți cu zahărul brun, untul și vanilia într-o tigaie încăpătoare, pe foc. Putem folosi zahăr clasic, dar cel brun va da culoare crustei.
Amestecăm bine până când untul se topește și pesmetul se transformă într-un crumble frumos caramelizat.
Stingem focul și lăsăm compoziția să se răcească.
Modelăm papanașii muntenești.
Mai întâi punem o cratiță cu apa, sarea și esența la fiert
Trecem mâinile prin făină și modelăm 8 sfere din aluatul de papanași. Din fiecare sferă oprim câte o bucată mică, pe care o modelăm într-o biluță.
Sferele de aluat le aplatizăm ușor și le scufundăm în apa care fierbe.
Le lăsăm să fiarbă până se vor ridica la suprafața apei. Scoatem papanașii fierți cu o spumieră și îi trecem prin amestecul de pesmet cu zahăr și unt, glazurându-i pe toate părțile.
Procedăm în același mod și cu biluțele.
Așezăm papanașii muntenești pe platouri cu biluțele aferente deasupra.
Îi servim cu smântână și dulceața preferată.
COMENTARII