Aluaturi dulci

Papanași muntenești sau papanași fierți

Papanașii sunt printre cele mai adorate deserturi tradiționale românești care se prepară, de obicei, de 1 Mai și de 1 Decembrie. Există două variante de rețete: papanași moldovenești și papanași muntenești sau papanași fierți.

De data aceasta vi-i prezentăm pe cei fierți. Nu sunt ei mai gustoși decât cei moldovenești, dar sunt mai sănătoși.

Dar găsiți pe blog și rețeta papanașilor moldovenești. Diferența dintre ei constă în modul de preparare. Cei moldovenești se prăjesc în baie de ulei, precum gogoșile, iar cei muntenești se fierb precum găluștele cu prune. Și unii și alții se tăvălesc printr-un amestec de pesmet cu zahăr preparat la tigaie cu unt. Papanașii se servesc calzi cu smântână și dulceața preferată.

Vedeți aici și o rețetă de gogoși braziliene. Sunt altceva decât gogoșile clasice, au un aluat mai dens, iar după preparare se glazurează cu ciocolată și se tăvălesc prin nucă de cocos.

Cum preparăm rețeta de papanași muntenești sau papanași fierți

Compoziția papanașilor muntenești se prepară asemănător cu cea a papanașilor moldovenești. Textura aluatului poate fi preparată puțin mai densă. Adăugăm și puțin praf de copt pentru a le oferi un plus de volum și o textură mai aerată.

De obicei acești papanași se modelează simpli, ca și gogoșile rotunde. Dar nu ne oprește nimeni să îi modelăm ca și pe ceilalți cu decupaj la mijloc.

Dacă nu ați încercat până acum, sperăm să vă convingă rețeta noastră.

Și dacă vă plac gogoșile în mod deosebit, găsiți pe blog o colecție de rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de papanași muntenești sau papanași fierți.

Papanași muntenești sau papanași fierți serviți cu smântână și dulceață

Gătește Papanași muntenești sau papanași fierți

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

8

Papanași muntenești sau papanași fierți serviți cu smântână și dulceață

Ingrediente

  • Pentru 16 papanași muntenești:
  • 550 gr brânză proaspătă, de vaci
  • 4 ouă
  • 100 gr griș
  • 100 gr făină + extra pentru masa de lucru
  • 1 linguriță sare
  • 1 plic praf de copt
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • Pentru fiert:
  • 1 l apă
  • 1 sticluță esență de rom
  • 1/4 linguriță sare
  • Pentru crustă:
  • 150 g pesmet din biscuiți
  • 30 g zahăr brun
  • 50 g unt
  • Pentru servit:
  • smântână acră
  • dulceață sau gem

Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului de papanași muntenești sau papanași fierți, punem brânza cu sarea și zahărul pudră într-un bol încăpător. Le amestecăm bine. Apoi adăugăm ouăle și omogenizăm compoziția.

Adăugăm esența și făina amestecată cu praful de copt. La final, adăugăm și grișul.

Vom obține un aluat nu foarte ferm. Îl lăsăm la odihnit aproximativ o oră, pentru a se hidrata grișul.

Între timp ne ocupăm de ingredientele pentru crustă. Punem pesmetul de biscuiți cu zahărul brun, untul și vanilia într-o tigaie încăpătoare, pe foc. Putem folosi zahăr clasic, dar cel brun va da culoare crustei.

Amestecăm bine până când untul se topește și pesmetul se transformă într-un crumble frumos caramelizat.

Stingem focul și lăsăm compoziția să se răcească.

Modelăm papanașii muntenești.

Mai întâi punem o cratiță cu apa, sarea și esența la fiert

Trecem mâinile prin făină și modelăm 8 sfere din aluatul de papanași. Din fiecare sferă oprim câte o bucată mică, pe care o modelăm într-o biluță.

Sferele de aluat le aplatizăm ușor și le scufundăm în apa care fierbe.

Le lăsăm să fiarbă până se vor ridica la suprafața apei. Scoatem papanașii fierți cu o spumieră și îi trecem prin amestecul de pesmet cu zahăr și unt, glazurându-i pe toate părțile.

Procedăm în același mod și cu biluțele.

Așezăm papanașii muntenești pe platouri cu biluțele aferente deasupra.

Îi servim cu smântână și dulceața preferată.