Rețete pentru Valentine's Day / Dragobete și 1 Martie

Paris Brest cu zmeură și cremă de praline

Pentru momentele deosebite din lunile februarie și martie, când oferim celor dragi și daruri dulci, rețeta de Paris Brest cu zmeură și cremă de praline este chiar ideală.

De câțiva ani a devenit un trend și la noi să oferim în dar de Dragobete și de mărțișor cadouri dulci, preparate în casă. Și nu le preparăm oricum, ci în culorile specifice sărbătorilor amintite. Alb și roșu sunt culorile respective și le putem obține foarte ușor, din ingrediente naturale. De obicei blaturile simple au culoarea albă, cu aproximație. Iar dacă o dorim perfect albă, putem folosi nuca de cocos. Culoarea roșie o obținem folosind fructe roșii precum căpșunile, zmeura, cireșele sau vișinele. Iar dacă dorim să colorăm blaturile în roșu, putem folosi sfeclă roșie.

Vedeți aici și o rețetă de vafe cu sfeclă roșie și cremă de mascarpone cu ciocolată albă.  Au fost preparate special pentru Valentine’s Day. Le putem repeta și de  Dragobete sau chiar de 1 Martie când le putem dărui drept mărțișor.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de tort de clătite red velvet cu cremă de mascarpone. Clătitele vor ieși colorate frumos și natural, de la sfecla roșie folosită în aluat. Nu necesită colorant alimentar decât dacă le doriți de culoare roșie mai intensivă.

Cum preparăm rețeta de Paris Brest cu zmeură și cremă de praline

Pentru acest desert se folosește aluatul opărit ca la rețeta de eclere sau choux-uri.  Din acest aluat se creează în tavă un inel mare, cu ajutorul săculețului cu dui stelat. După coacere, se va secționa inelul transversal, pe jumătate. Apoi se va umple cu o cremă specială cu pralină și zmeură.

Decorul îl poate crea fiecare după propria imaginație sau în funcție de ocazia pentru care se prepară prăjitura.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de mini Paris Brest cu căpșuni. Dar mai găsiți și alte rețete special preparate pentru  Valentine’s Day, Dragobete și 1 Martie de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Paris Brest cu zmeură și cremă de praline.

Paris Brest cu zmeură și cremă de praline decorat cu flori de mușețel, alături de două cești albe și o vază cu flori

Gătește Paris Brest cu zmeură și cremă de praline

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

12

Paris Brest cu zmeură și cremă de praline decorat cu flori de mușețel, alături de o ceașcă cu ceai, un bol cu zmeură și o vază cu flori

Ingrediente

 • Pentru aluat opărit:
 • 100 gr unt cu 82% grăsime
 • 200 ml apă rece
 • 150 gr făină
 • 4 ouă
 • 1 praf de sare.
 • Pentru cremă de pralină și decor:
 • 100 gr de migdale
 • 200 gr de zahăr
 • 20 ml apă
 • 500 ml de lapte
 • 50 gr amidon de porumb
 • 1 linguriță cu extract de vanilie
 • 100 gr de unt cu 82% grăsime
 • 100 ml smântână pentru frișcă
 • 250 gr zmeură
 • zahăr pudră și floricele pentru decor.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului opărit pentru crusta desertului Paris Brest.

Punem într-o crăticioară apa, un praf de sare și untul și așezăm crăticioara pe foc. Amestecăm până la topirea untului, iar la primul clocot, micșorăm intensitatea focului la minimum și adăugăm toată făina odată.

Cu o spatulă amestecăm intens până când făina absoarbe tot lichidul și obținem un aluat omogen. Lăsăm aluatul opărit să se răcească bine, apoi încorporăm unul câte unul ouăle, omogenizând bine după fiecare ou adăugat. Dăm aluatul la rece pentru 30 de minute.

Înainte de a scoate aluatul de la rece pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Luăm o hârtie de copt transparentă și desenăm pe ea un cerc cu diametrul de 20-24 cm. Punem hârtia de copt în tava cuptorului, dar cu partea desenată în jos. Fiind o hârtie transparentă se va vedea desenul și întoarsă invers. Folosind un săculeț de posh cu dui stelat, creăm un inel din aluat, peste cel desenat în tavă.

Punem tava la cuptor și coacem inelul pentru Paris Brest cu zmeură la 200 de grade, pentru 15 minute. Apoi, micșorăm intensitatea focului la 180 de grade și mai coacem inelul pentru 25-30 de minute. Nu deschidem ușa cuptorului decât după expirarea timpului.

Între timp, preparăm crema de pralină

Punem apa și zahărul într-o cratiță cu pereți groși pe flacăra aragazului și îl lăsăm să se caramelizeze, fără a amesteca decât la final. Adăugăm migdalele, le amestecăm puțin prin zahărul ars, apoi le separăm și le întindem pe o hârtie de copt.

Peste siropul de zahăr ars, rămas în crăticioară adăugăm smântâna lichidă, apoi 50 gr de unt și amestecăm până rezultă un sos cremos și ușor fluid. Lăsăm sosul caramel la temperat până când se răcesc și migdalele.

Fierbem laptele, adăugăm un praf de sare și amidonul. Amestecăm până când obținem o cremă de textura unei budinci. Stingem focul și adăugăm untul și extractul de vanilie. Omogenizăm bine compoziția și o adăugăm într-un bol rece.

Mărunțim foarte fin migdalele, într-un chopper. Amestecăm crema de amidon cu sosul caramel și cu migdalele mărunțite fin. Puteți renunța la prepararea sosului caramel și măcinați migdalele uscate împreună cu tot caramelul, dacă vi se pare laborios.

Secționăm crusta inelului de aluat pe jumătate și o umplem cu această delicioasă cremă. Adăugăm și zmeură proaspătă, iar deasupra îl decorăm cu zahăr pudră și floricele.

Lăsăm desertul la loc răcoros câteva ore, apoi îl putem porționa.

Spor și poftă bună!