Mâncăruri cu carne

Pastrama de porc la cuptor

 

Pastrama de porc la cuptor este una din preferatele noastre cand vine vorba de mezeluri. Incerc sa le fac in casa pe cat posibil, chiar daca nu am o afumatoare sau un loc potrivit pentru a le usca. Oricum, nu este greu sa obtii o pastrama delicioasa facuta in casa, perfecta pentru platourile cu aperitive sau pentru sandwich-urile pentru pachetel.

Daca nu agreeati carnea de porc, puteti pregati pastrama din piept de pui (click).

 

Ingrediente:

 

  • Saramura
  • 1,5 kg cotlet de porc fara os (bucata intreaga)
  • 2 linguri de sare
  • 2 lingurite de zahar
  • 3 frunze de dafin
  • 1 lingurita boabe de piper negru
  • 500 ml apa
  • Marinada
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 lingur de miere
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 lingurite boia de ardei dulce
  • 1 lingurita de piper macinat
  • 1 lingurita de cimbru uscat

 

Mod de preparare pentru reteta de pastrama de porc la cuptor:

 

Intai pregatim saramura punand intr-un bol sarea, zaharul, piperul, foile de dafin si apa rece. Amestecam bine pana se topeste sarea si zaharul.

Punem saramura intr-o cutie de plastic cu capac si scufundam carnea. Este important ca bucata de carne sa fie acoperita de saramura.

pastrama de porc la cuptor

Acoperim vasul si-l punem la frigider pentru 24 de ore.

Dupa cele 24 de ore scoatem carnea si o stregem cu servetele absorbnte de hartie. Spalam cutia si preparam in ea marinada amestecand bine toate ingredientele mentionate. Punem carnea si incercam s-o acoperim foarte bine cu marinada facuta.

pastrama de porc la cuptor

Urmeaza s-o lasam alte 24 de ore la frigider.

Apoi o legam cu sfoara de bucatarie si-o punem intr-o tava, acoperind-o u restul de marinada. Adaugam, o cescuta de apa in tava si-o punem  in cuptor, la 180°C pentru o ora si jumatate, doua, depinde cat de groasa este bucata de cotlet. Daca lichidul din tava scade, mai adaugati cate o cescuta de apa calda.

pastrama de porc la cuptor

Pentru a proba daca este gata, infigem o scobitoare in mijlocul bucatii de carne si, daca nu iese niciun fel de lichid, este gata. Dupa aceea se lasa la racit, se indeparteaza sfoara si se poate manca.

Spor la treaba si pofta buna!

pastrama de porc la cuptor

pastrama de porc la cuptor

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.