Aluaturi dulci

PLACINTA CU BRANZA SI STAFIDE

Unul din deserturile mele de suflet este placinta cu branza si stafide. Bunica o facea cu branza dulce de vaci si multe stafide ,era absolut grozava dar,din pacate , aici nu gasesc branza dulce si o inlocuiesc cu urda (ricotta ) pentru ca se apropie cat de cat de acel gust de neuitat.

Placinta este delicioasa, aluatul pufos impreuna cu umplutura cremoasa si aromata, au un gust minunat de nu te poti opri la o singura bucata .

Ingrediente

  • Aluat
  • 550 g faina
  • 25g drojdie
  • 2 oua
  • 200 ml lapte (sau iaurt)
  • 50 ml ulei
  • 120 g zahar
  • un pliculet de zahar vanilat
  • un praf de sare
  • Umplutura
  • 500 g branza dulce de vaci sau urda  (ricotta )
  • 100 g ( 5 linguri  ) zahar
  • 3 oua
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 esenta de rom (sau coaja de la o lamaie )
  • 100 g stafide
  • Pentru uns placinta
  • 1 ou
  • 4-5 linguri de lapte (sau iaurt )
  • zahar pudra pentru decor

 

Mod de preparare placinta cu branza si stafide

Drojdia o dizolvam in putina apa calduta  si o lasam pana creste.Eu am pus-o in mijlocul fainii pe care am cernut-o intr-un bol incapator.Intre timp batem ouale cu zaharul pana acesta se dizolva,apoi adaugam iaurtul sau laptele cald,zaharul vanilat si sarea.Turnam peste faina cu drojdie si framantam 5-10 minute incorporand si uleiul.

Obtinem un aluat usor si nelipicios pe care il lasam la dospit,acoperit cu un prosop de bucatarie cam 35-40 de minute.

Umplutura:amestecam ricotta cu zaharul,adaugam ouale si stafidele pe care le-am stropit inainte cu esenta de vanilie.

Cand aluatul este gata il impartim in jumatate si intindem doua foi pe care distribuim umplutura.

Rulam si punem intr-o tava (25×35) unsa cu unt,ulei sau acoperita cu hartie de copt.Ungem suprafata cu oul batut impreuna cu cateva linguri de lapte.

Coacem 35-40 de minute in cuptorul incalzit inainte la foc moderat.

O  lasam sa  se racoreasca un pic si presaram zahar pudra.Pofta buna!