Dulciuri

Prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot

Pentru iubitorii deserturilor cu ciocolată, prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot este ideală a fi preparată la sfârșit de săptămână.

Combinația de ciocolată cu vișine este una una foarte îndrăgită și nu doar în sezonul vișinelor proaspete. Merg foarte bine la această combinație și vișinele congelate, dar și cele din compot.

Această rețetă de prăjitură face parte din colecția de rețete din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani. În fiecare an, la cererea matinalilor, Vlăduț prepară câte o prăjitură cu ciocolată și vișine, pe care o denumește ”Ciocolatina”. Însă de fiecare dată,  o prepară diferit de cele anterioare.  Nouă ne-a plăcut în mod deosebit varianta de față, atât ca gust cât și ca aspect. Ne-am gândit să împărtășim rețeta și cu voi, poate vă inspiră pentru desertul din weekend.

Mai găsiți pe blog rețete de prăjituri cu ciocolată și vișine, printre care și rețeta de prăjitură Valurile Dunării. Este o prăjitură absolut gustoasă, dar și aspectuoasă, ce cucerește instant orice iubitor de desert.

Și tot din aceeași categorie vă mai recomand de pe blog și rețeta de prăjitură cu vișine și cacao.

Citește și: Prăjitură de post cu vișine din compot

Ce conține prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot

Prăjitura este compusă la bază dintr-un blat de pandișpan asortat cu vișine. Peste acesta tronează un mousse de ciocolată, asortat și acesta cu vișine, iar deasupra se continuă cu o glazură de ciocolată neagră. Deci își merită denumirea Ciocolatina, pentru că are multă ciocolată.

Dacă și voi adorați deserturile cu fructe, găsiți pe blog o colecție interesantă din astfel de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru  prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot.

Prăjitura cu ciocolată și vișine secționată pe tava de copt

Gătește Prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

24

Prăjitura cu ciocolată și vișine secționată pe tava de copt

Ingrediente

  • Pentru blat de pandișpan cu vișine:
  • 6 ouă
  • 175 gr zahăr
  • 150 gr făină
  • 150 gr vișine din compot
  • 100 ml rom
  • 1 linguriță esență de rom
  • un vârf cuțit sare
  • Pentru mousse de ciocolată:
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 gr ciocolată cu lapte
  • 400 ml frișcă lichidă
  • 150 gr unt gras
  • 10 g gelatină
  • 150 gr vișine din compot
  • Pentru glazură:
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 1-2 linguri frișcă lichidă
  • 50 gr unt

Mod de preparare

Preparăm blatul de pandișpan cu vișine.

Mai întâi scurgem bine vișinele din compot și le punem în rom pentru 30 de minute. Apoi se vor scurge bine.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Pentru blat, separăm albușurile de gălbenușuri și mixăm spumă albușurile, presărate cu puțină sare. Apoi adăugăm, treptat zahărul, mixând în continuare până când obținem o bezea fermă. Încorporăm în bezea unul câte unul, gălbenușurile, apoi esența de rom, făina în ploaie și vișinele scurse.

Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 28/40 cm și întindem compoziția de pandișpan în ea.

Coacem blatul de pandișpan cu vișine pentru 35 de minute la 180 de grade Celsius.

Pentru a prepara mousse de ciocolată, punem frișca într-un vas pe foc. O lăsăm până se încălzește bine, dar fără a atinge punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă în bucățele. Amestecăm energic până când se topește ciocolata și se omogenizează crema. Apoi o lăsăm la răcit. Când este rece introducem mixerul în ea și o mixăm până când devine cremoasă. Apoi o amestecăm cu untul, spumat și el și adăugăm gelatină hidratată în puțină apă, apoi diluată ușor la bain marie. Adăugăm vișinele ținute în rom, ca și la pandișpan, dar tăiate în jumătăți. Întindem mousse-ul de ciocolată cu vișine peste pandișpanul din tavă și punem tava la frigider pentru cel puțin o oră, sau până când crema devine fermă.

Înainte de a scoate tava de la rece, preparăm glazura de ciocolată.

Punem ciocolata ruptă în bucăți, într-un vas la bain-marie, împreună cu frișca și untul. Amestecăm continuu, până când se omogenizează compoziția, apoi o întindem rapid, peste crema de ciocolată cu vișine, întărită deja.

Punem din nou tava cu prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot la frigider pentru încă o oră, apoi o putem porționa frumos.

Spor și poftă bună!