Dulciuri

Prajitura cu crema ganache

Astazi va prezint una dintre cele mai simple prajituri insiropate, cu crema de ciocolata: Prajitura cu crema ganache.

In week-end, dupa o masa copioasa la care am servit cotlet cu ciuperci si sos de usturoi,a urmat si un desert minunat.

As fi vrut sa refac amandine, preferatele noastre dar am uitat sa cumpar unt, asa ca m-am limitat la ingredintele pe care le aveam la indemana si tot am combinat ceva.

A iesit o delicioasa prajitura cu crema ganache pe care o voi repeta cat de curand .

Ingrediente:

 

  • Blat
  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • 2 linguri de cacao
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Crema
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 300 g ciocolata neagra  (sau cu lapte )
  • 1/2 esenta de rom
  • Sirop
  • 350 ml apa
  • 4 linguri de zahar
  • 1/2 esenta de rom
  • bombonele de zahar colorate pentru decor

 

 

Mod de preparare pentru prajitura cu crema ganache:

Blatul: separam ouale, albusurile se bat spuma, apoi adaugam si zaharul, mixand continuu. Galbenusurile le amestecam cu un praf de sare si le incorporam la albusuri.

Adaugam si cacaoa cernuta, faina amestecata cu amidonul si praful de copt.

prajitura cu crema ganache

Amestecam usor pana ce compozitia se omogenizeaza, apoi  o turnam intr-o tava (23×31 cm ) acoperita cu hartie de copt.

Coacem in cuptorul incalzit in prealabil la 180-190°C , in jur de  30-35 de minute .

prajitura cu crema ganache

Cat timp se raceste blatul pregatim crema. Smantana pentru frisca o punem intr-o craticioara si o incalzim pana ajunge la punctul de fierbere. Stingem focul si punem ciocolata rupta bucatele, apoi amestecam pana se topeste ciocolata.

Punem la frigider cateva ore sau la congelator 30 de minute. Cand este complet rece adaugam jumatate din esenta de rom si  mixam pana isi dubleaza volumul.

Siropul se face foarte simplu: topim zaharul apoi adaugam apa si fierbem pana ce caramelul se dizolva complet, iar dupa ce s-a racit adaugam cealalta  jumatate  de esenta de rom.

Acum putem trece la asamblarea prajiturii

 

Blatul il taiem pe jumatate iar prima foaie o siropam bine cu 1/2 din cantitatea de sirop.

Crema o impartim in mod egal si o parte o intindem uniform pe prima foaie de blat.

prajitura cu crema ganache

Acoperim cu cealalta parte de blat, siropam iar cu crema ramasa decoram suprafata prajiturii. Eu am pus-o intr-un sac a poche si am decorat dupa imaginatie, apoi am presarat cateva bombonele de zahar colorate.

prajitura cu crema ganache

Punem prajitura cateva ore la rece si portionam dupa dorinta. A iesit delicioasa.

Spor la treaba si pofta buna!

prajitura cu crema ganache
prajitura cu crema ganache

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.