Dulciuri

Prăjitură cu dovleac și frișcă

Din categoria deserturilor simple cu dovleac, azi avem pentru voi o rețetă de prăjitură cu dovleac și frișcă.

Deserturile cu dovleac sunt printre cele mai apreciate de cum începe toamna și până iarna târziu când dispar dovlecii de pe tarabele din piață. Le adorăm pentru că sunt foarte versatile. Putem prepara din dovleac plăcinte și tarte, biscuiți, clătite, creme pentru prăjituri, dar și aluaturi.

Pe lângă culoare frumoasă și aromă deosebită, dovleacul în deserturi oferă și textură cremoasă și ușor umedă.

Vedeți aici o rețetă de  ruladă cu dovleac și mac, foarte apreciată atât datorită gustului cât și al aspectului. Contrastul deosebit de culori atrage, în special, atenția.

O altă rețetă cu dovleac de pe blog, la fel de apreciată este rețeta de negresă marmorată cu dovleac copt. Blatul de negresă preparat și cu puțină ciocolată topită s-a combinat armonios cu dovleacul cremos și aromat.

Cum se prepară rețeta de prăjitură cu dovleac și frișcă

Pentru rețeta de față pregătim un blat simplu ca pentru tort sau prăjitură, dar adăugăm în el și dovleac copt. Nu lipsește nici scorțișoara care completează perfect gustul dovleacului.

Frișca o aromatizăm cu aromă de citrice, să avem un contrast de arome în prăjitură. Puteți opta pentru vanilie sau alte arome. Noi folosim zahăr pudră cu aromă de citrice.

Dacă mai doriți și alte astfel de rețete cu dovleac, găsiți pe blog o colecție întreagă. Găsiți și rețete de mâncăruri cu dovleac, dar și conserve.

Iar dacă vă plac rețetele cu sfeclă roșie, găsiți mai multe pe blog, atât din categoria celor sărate, cât și a celor dulci.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu dovleac și frișcă.

Porții de prăjitură cu dovleac pe un platou rotund și una în farfurie

Gătește Prăjitură cu dovleac și frișcă

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

24

Prăjitură cu dovleac în tava de copt și pe o farfurie, alături de un recipient cu lapte

Ingrediente

  • Pentru blat în tavă de 23/35 cm:
  • 4 ouă de mărime medie
  • 200 gr de zahăr
  • 1 praf de sare
  • 200 gr piure de dovleac copt
  • 150 gr unt cu 82 % grăsime
  • 300 gr de făină
  • 7 gr de praf de copt
  • 2 lingurițe cu pudră de scorțișoară
  • puțin unt și făină pentru tava de copt
  • Pentru decor:
  • 400 gr de smântână pentru frișcă
  • 150 gr de zahăr pudră cu aromă de citrice
  • scorțișoară

Mod de preparare

Preparăm compoziția pentru blatul cu dovleac copt. Începem prin a porni cuptorul la 180 de grade Celsius.

Punem untul moale și zahărul în bolul mixerului și le amestecăm până când cristalele de zahăr nu se mai simt și compoziția devine cremoasă. Adăugăm pe rând cele 4 ouă, omogenizând compoziția după fiecare. Apoi adăugăm piureul de dovleac.

Amestecăm făina cu praful de copt, pudra de scorțișoară și sarea. Încorporăm acest amestec în compoziția pentru prăjitură cu dovleac și frișcă.

Ungem tava cu puțin unt moale sau ulei și presărăm făină. Întindem în ea compoziția pentru blatul prăjiturii.

Punem tava la cuptor și coacem prăjitura pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.

Între timp, mixăm smântâna pentru frișcă până când capătă consistență. Adăugăm zahărul pudră și amestecăm până când frișca devine fermă. Punem frișca la rece până când se răcește blatul prăjiturii. Apoi o vom întinde uniform peste blatul răcit și presărăm coajă de citrice răzuită fin.

Porționăm delicioasa prăjitură cu dovleac și frișcă după ce stă 1-2 ore la rece.

Spor și poftă bună!