Dulciuri

Negresă marmorată cu dovleac copt

Printre rețetele de toamnă pe care le putem prepara cu dovleac plăcintar, se numără și această rețetă de negresă marmorată cu dovleac copt. Este un deliciu garantat și ne oferă un spectacol de culoare și savoare, cum de altfel ne oferă și anotimpul toamna.

Ne place mult dovleacul copt încă din copilărie când stăteam la bunici, la gura sobei cu povești. Dovleacul copt în soba cu lemne avea un gust deosebit și emana un parfum irezistibil în toată casa. Dar, în lipsa sobei putem prepara dovleac copt și în cuptor.

Vedeți aici o rețetă de dovleac caramelizat la cuptor!

Ne plac în mod deosebit și prăjiturile negrese, mai ales că și acestea au iz de copilărie. Rețetele fac parte din colecția scrisă în caietul îngălbenit de vreme. Dar de atunci și până acum rețetele au evoluat în funcție de ingredientele de pe piață, dar și de inspirația și îndemânarea celor care le prepară.

Una dintre rețetele din această colecție deosebită de pe blog este rețeta de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată. Este ideală de preparat mai ales de sărbători când ne rămân albușuri de la alte preparate.

Cum se prepară rețeta de negresă marmorată cu dovleac copt

Pentru rețeta de față avem de copt dovleacul și de pregătit un blat de negresă clasică. Pregătim blatul puțin mai dens pentru a nu migra dovleacul copt la baza acestuia. Iar deasupra, mai adăugăm și puțină ciocolată topită, pentru un plus de gust și de aspect lucios.

Nu are cum să nu vă placă o astfel de combinație dacă iubiți deopotrivă și dovleacul copt și prăjiturile negrese.

Și dacă vă plac astfel de prăjituri, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira. Le descoperiți tastând cuvintele ”dovleac” sau ”negresă” în caseta de căutare.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de negresă marmorată cu dovleac copt.

Prăjitură cu ciocolată marmorată cu dovleac plăcintar, porționată pe un platou de lemn, alături de doi dovleci, ciocolată și frunze de toamnă

Gătește Negresă marmorată cu dovleac copt

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

24

Prăjitură cu cacao, dovleac și ciocolată, porționată pe un suport de lemn, într-un decor de toamnă

Ingrediente

 • Pentru blatul de negresă:
 • 6 ouă de mărime medie
 • 250 gr de unt gras
 • 200 gr de zahăr
 • 25 gr de pudră de cacao
 • 120 ml de lapte
 • 400 gr de făină
 • 2 lingurițe cu esență de rom
 • 7 gr de praf de copt
 • 1 vârf de cuțit cu sare
 • Pentru marmorat:
 • 250 gr miez de dovleac copt
 • 50 gr de zahăr pudră
 • 100 gr de ciocolată amăruie
 • 30 ml de lapte
 • 15-20 gr de unt
 • 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară

Mod de preparare

Mai întâi coacem dovleacul și îl lăsăm să se tempereze pentru a-l putea folosi la prăjitură. Apoi preparăm blatul prăjiturii.

Cum preparăm compoziția pentru blat de negresă

Punem într-o crăticioară, pe foc, zahărul cu untul, pudra de cacao și laptele. Le amestecăm bine pentru omogenizare.

Când obținem o compoziție cremoasă și toate ingredientele sunt topite, dăm crăticioara deoparte de pe foc.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presăram peste albușuri puțină sare. Amestecăm gălbenușurile cu compoziția de cacao răcită și omogenizam.

Mixăm albușurile spumă cu ajutorul mixerului. Apoi le incorporăm încet și treptat în compoziția de mai sus, folosind o spatulă. Cernem făina împreună cu praful de copt și adăugăm treptat acest amestec în compoziția pentru negresă marmorată cu dovleac copt.

La final adăugăm și esență și omogenizam bine compoziția.

Cum montăm și coacem delicioasa negresă marmorată cu dovleac copt

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Punem ciocolata cu untul și laptele într-o crăticioară și le amestecăm până când obținem o compoziție omogenă și ușor cursivă. Lăsăm compoziția să se tempereze și ne ocupăm de dovleacul copt.

Tapetam o tavă de 23/36 cm cu hârtie de copt și întindem compoziția de negresă în ea.

Mixăm miezul dovleacului copt cu zahărul pudră, pentru a-l transforma într-un piure fin. Îl întindem deasupra compoziției de negresă.

Apoi, întindem peste acesta compoziția de ciocolată și cu o scobitoare trecem prin cele două ingrediente pentru a le marmora.

Dăm tava la cuptor și coacem negresa marmorată cu dovleac copt pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se răcească înainte de a o porționa.

Este foarte gustoasă combinația, dacă nu ați încercat-o acum este timpul să o faceți, că deja piețele abundă de dovleci plăcintari.

Spor și poftă bună!