Dulciuri

Prăjitură cu foi fragede și mere caramelizate

Cele mai des preparate, indiferent de sezon, sunt deserturile cu mere. De data aceasta avem pentru voi o rețetă de prăjitură cu foi fragede și mere caramelizate. Prăjitura iese tare gustoasă, dar și aspectuoasă cu așa contrast de texturi și culori.

Face parte din categoria rețetelor de prăjituri cu foi coapte pe dosul tăvii. Este una dintre cele mai apreciate categorii de prăjituri de pe blog. Prăjiturile ies și delicioase, dar și foarte spectaculoase pentru aspectul simetric. Avantajul lor este că se porționează perfect, după ce se frăgezesc.

Foile pe dosul tăvii nu se prepară deloc anevoios, dar necesită mai mult timp realizarea lor. Pentru această prăjitură folosim rețeta clasică pentru foi pe dosul tăvii care este și cea mai simplă.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de foi cu cacao coapte pe dosul tăvii. Foile sunt ideale pentru a fi umplute cu cremă de vanilie sau cu cremă de lămâie, pentru a obține contrast de culori.

Și mai găsiți pe blog o rețetă de foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Sunt foile care se prepară și pentru celebra prăjitură Albinița.

Cum preparăm rețeta de prăjitură cu foi fragede și mere caramelizate

Despre foile prăjiturii am amintit mai sus că sunt preparate după rețeta clasică. Le aromatizăm și cu puțină vanilie.

Merele le vom răzui și carameliza cu zahăr, dar și cu unt, pentru a rezulta o compoziție mai fermă după răcire. Nu lipsește nici scorțișoara, aroma ideală pentru deserturile cu mere.  Umplem foile cu merele caramelizate după răcire și lăsăm prăjitura să se frăgezească câteva ore sau chiar de pe o zi pe alta. De obicei, se recomandă ca prăjiturile cu foi pe dosul tăvii să fie porționate a doua zi.

Tot din aceeași categorie de prăjituri cu foi vă mai recomand să încercați și rețeta de prăjitură cu foaie sfărâmată, denumită ”Prăjitura Katy”.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete din această categorie, de unde o puteți încerca pe cea care vă place.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu foi fragede și mere caramelizate.

Porție de prăjitură cu mere și foi pe o farfurie gri

Gătește Prăjitură cu foi fragede și mere caramelizate

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

24

Trei porții de prăjitură cu foi fragede și mere caramelizate

Ingrediente

 • Pentru 4 foi de 24/42 cm:
 • 250 gr unt cu 82% grăsime
 • 4 gălbenușuri
 • 150 gr zahăr
 • 25 gr zahăr vanilat
 • 4 linguri smântână cu 12% grăsime
 • 650 gr făină
 • 1 plic praf de copt
 • 1 vârf linguriță cu bicarbonat de sodiu
 • 1 vârf linguriță cu sare.
 • Pentru umplutură:
 • 2 kg mere ușor acrișoare
 • 150-200 gr zahăr
 • 2 lingurițe scorțișoară
 • 100 gr unt(82% grăsime)
 • 25 gr amidon alimentar.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului fraged pentru foile coapte pe dosul tăvii.

Într-un bol punem untul moale și adăugăm peste el gălbenușurile și ambele tipuri de zahăr. Le amestecăm până când obținem o compoziție omogenă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm smântâna și sarea și omogenizăm din nou compoziția. La final, adăugăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.

Vom obține un aluat compact și ușor moale, pe care îl vom lăsa la rece timp de 30 de minute, acoperit cu folie.

Pentru formarea și coacerea foilor împărțim aluatul în patru părți egale. Întindem pe rând fiecare parte de aluat în foi de dimensiunea tăvii de copt. Decupăm marginile inestetice, dar le lăsăm pe tavă să le coacem și pe acestea. Le vom folosi la decor.

Coacem foile pe rând, pe dosul tăvii, pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul încălzit, la 180 de grade Celsius. Apoi le lăsăm să se răcească așezate una peste cealaltă.

Pentru umplutură curățăm merele de coajă și de cotoare și le dăm pe răzătoare. Apoi le punem la călit împreună cu zahărul și le lăsăm la foc mic, amestecându-le din când în când.

Când se formează sirop, iar merele devin arămii, adăugăm scorțișoara și untul tăiat în cuburi. Amestecăm până când se topește untul, apoi adăugăm amidonul și mai preparăm compoziția de mere până când tot siropul este absorbit de amidon.

Lăsăm compoziția de mere să se răcească și o întindem în strat uniform între foi.

Adăugăm un strat subțire de mere și deasupra și presărăm peste ele  firimituri din colțurile neuniforme ale foilor.

Porționăm delicioasa prăjitură cu foi fragede și mere caramelizate după ce se odihnește 5-6 ore la rece, acoperită cu o folie de prospețime.