Aluaturi dulci

Foi cu miere coapte pe dosul tăvii

Pentru ca lipsea de pe blog rețeta de foi cu miere coapte pe dosul tăvii, ne-am gândit că este timpul s-o împărtășim și pe aceasta cu voi.

Că ne plac prăjiturile cu foi pe dosul tăvii, știți deja. Avem o colecție interesantă de astfel de prăjituri pe blog. Avem și o colecție de rețete de aluaturi pe care le folosim la deserturi.

Printre acestea găsiți și rețeta de foi cu cacao pentru prăjituri, coapte pe dosul tăvii. Sunt ideale rețetele de aluaturi prezentate separat. Fiecare poate asorta foile cu crema dorită. De exemplu, foile cu miere sunt cel mai des preparate pentru prăjitura Albinița. Dar se pot umple și cu alte creme, cum ar fi o cremă de lămâie, o cremă de mascarpone, sau chiar una de cocos.

În toate variantele se combină delicios foile cu cremele respective.

Vedeți aici și rețeta pentru prăjitura Albinița. Rețeta este una veche, din colecția de rețete scrise în caietele bunicilor, îngălbenite de vreme. Prăjitura era vedeta platourilor cu deserturi festive, pregătite cu ocazia diferitelor sărbători sau aniversări, alături de prăjitura Televizor sau de prăjitura Albă ca Zăpada.

Cum se prepară celebrele foi cu miere coapte pe dosul tăvii

Aluatul pentru foi are în compoziție o cantitate de miere, de unde și denumirea. Însă nu lipsește nici zahărul, care are rolul lui în textura aluatului. Aluatul este unul fraged preparat cu unt, ouă, puțin lapte și bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul este agentul de frăgezire în cazul foilor cu miere.

Chiar dacă necesită mai mult efort pentru întinderea aluatului pentru fiecare foaie în parte, prăjiturile cu foi pe dosul tăvii sunt de excepție. Sunt delicioase și aspectuoase, dar sunt și foarte spornice.

Găsiți pe blog și o colecție de rețete de creme pentru prăjituri, de unde o puteți alege pe cea preferată, pentru umplerea foilor.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de foi cu miere coapte pe dosul tăvii.

Șapte foi cu miere coapte pe dosul tăvii

Gătește Foi cu miere coapte pe dosul tăvii

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

7

Șapte foi cu miere coapte pe dosul tăvii

Ingrediente

 • Pentru șapte foi de 23/36 cm:
 • 150 gr unt cu 82% grăsime
 • 3 ouă medii
 • 100 ml lapte rece
 • 1200 gr de  făină albă tip 000
 • 225 gr zahăr tos
 • 225 gr miere
 • 1 linguriță cu scorțișoară( opțional)
 • 1 lingură vârfuită cu bicarbonat de sodiu
 • 1 lingură de oțet
 • 1 praf de sare

Mod de preparare

Punem într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului, untul, mierea, scorțișoara și zahărul. Amestecăm ingredientele respective cu o spatulă, până când sunt diluate și obținem un sos consistent. Stingem focul și lăsăm compoziția obținută la răcit.

Într-un bol amestecăm bine ouăle cu un praf de sare, iar într-un pahar amestecăm bicarbonatul cu oțetul.

Cernem făina într-un bol și creăm o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo sosul de miere, ouăle amestecate și bicarbonatul stins în oțet. Amestecăm bine aceste ingredientele, încorporând și făina din bol. La final, adăugăm și lapte, dar atât cât să rezulte un aluat compact.

Împărțim aluatul în șapte părți egale. Dacă folosiți o tavă mai mare, puteți pregăti doar 4-5 foi.

Întindem fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară de dimensiunile tăvii, pe masa presărată cu făină. Ne folosim de sucitorul de aluaturi și transferăm foaia pe dosul tăvii tapetată cu hârtie de copt. Cu un cuțit vom decupa surplusul de aluat astfel încât foile să aibă marginile drepte. Înțepăm foile de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru a se coace uniform.

Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și coacem, pe rând, cele șapte foi, pentru 4-5 minute fiecare.

După coacere, le așezăm una peste alta și lăsăm să se răcească înainte de a le umple cu cremă.

După umplere, prăjitura va avea nevoie de un timp de stat la rece pentru a se hidrata foile și a se putea porționa perfect.