Dulciuri

Prăjitură cu iaurt și zmeură, fără coacere

Această prăjitură cu iaurt și zmeură, fără coacere, este un desert răcoritor și ușor. Are o textură fină și un contrast plăcut între dulceața pișcoturilor însiropate, crema delicată de iaurt și zmeura ușor acrișoară. Se prepară rapid și este ideală pentru zilele calde sau ocaziile speciale în care vrei un desert elegant fără a aprinde cuptorul.

O astfel de prăjitură te cucerește prin echilibrul ei perfect. Pișcoturile însiropate sunt moi și ușor dulci, iar crema de iaurt este fină, ușoară și aerată. Zmeura aduce o notă acrișoară și proaspătă, care contrastează frumos cu restul compoziției. Fiecare îmbucătură este o combinație de catifelat, răcoritor și fructat. Este o prăjitură care se simte elegantă și revigorantă, fără să fie grea sau prea dulce.

Mai găsești pe blog o rețetă de prăjitură asemănătoare, dar cu afine.

Prăjiturile cu cremă de iaurt și fructe sunt printre cele mai adorate vara, pentru că sunt și delicioase, dar și răcoroase. Sunt și destul de simplu de preparat, iar ingredientele sunt mereu la îndemână. Însă au acel inconvenient că trebuie să aștepți câteva ore până la degustarea lor.

Iar din categoria torturilor, îți recomand să încercerci rețeta de tort răcoros, tot cu cremă de iaurt și fructe.

Impresii despre rețeta de prăjitură cu iaurt și zmeură

Această prăjitură este întruchiparea delicateții și a prospețimii. Rețeta combină textura ușoară și aerată a unei creme de iaurt fin cu dulceața pișcoturilor însiropate și aciditatea intensă a zmeurei. Este un desert care nu necesită coacere, dar oferă o complexitate de gusturi și senzații care îl transformă într-o experiență deosebită. Este ideal pentru zilele calde sau mesele festive.

Când o guști, simți mai întâi prospețimea cremei de iaurt, ușor acrișoară, cu o consistență fină, ca o spumă stabilă, dar onctuoasă. Frișca îi adaugă catifelare, iar vanilia subtilă înnobilează aromele fără a le acoperi. Zmeura aduce explozia de fruct, cu acea notă acră, răcoritoare, care trezește papilele.

Pișcoturile însiropate se înmoaie exact cât trebuie, fără a deveni moi ca o budincă. Ele adaugă o textură puțin mai fermă, un contrast plăcut cu crema. Aromele din pișcoturi se îmbină perfect cu cele din cremă, oferind un gust echilibrat între dulce, acrișor și vanilat, fără a fi greoi sau excesiv de dulce.

Mai poți încerca și o rețetă de prăjitură Mattonella, cu cremă bavareză și ciocolată, decorată cu fructe de pădure. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de prăjitură cu iaurt și zmeură.

Prăjitură cu pișcoturi, cremă de iaurt și zmeură

Gătește Prăjitură cu iaurt și zmeură, fără coacere

Timp de preparare

15 min

Nivel

ușor

Porții

12

Prăjitură cu iaurt și zmeură porționată pe platou și pe farfurie

Ingrediente

  • Pentru bază:
  • 200 g pișcoturi (Savoiardi)
  • 150 ml suc de zmeură natural (sau compot, sau sirop diluat).
  • Pentru cremă:
  • 400 g iaurt grecesc (10% grăsime – pentru cremozitate)
  • 250 ml frișcă lichidă (smântână pentru frișcă, minimum 30% grăsime)
  • 100 g zahăr pudră (sau după gust)
  • 10 g gelatină (5 g foi sau 1 plic de gelatină granule)
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 150 g zmeură proaspătă sau congelată (pentru interior).

Mod de preparare

Pregătirea gelatinei:

Hidratează gelatina în 4-5 linguri de apă rece (sau conform instrucțiunilor de pe plic) timp de 10 minute.

Încălzește ușor gelatina hidratată la bain-marie sau în cuptorul cu microunde până devine lichidă, dar fără a fierbe.

Prepararea cremei:

Bate frișca lichidă rece până se întărește.

Într-un alt bol, amestecă iaurtul cu zahărul pudră și vanilia.

Încorporează gelatina topită în iaurt, amestecând rapid.

Adaugă frișca bătută, apoi încorporează ușor zmeura (proaspătă sau decongelată și scursă).

Asamblare prăjitură cu iaurt și zmeură

Tapetează o tavă  de chec cu folie alimentară (pentru a putea scoate prăjitura mai ușor).

Înmoaie rapid pișcoturile în suc de zmeură (nu le lăsa prea mult – se înmoaie repede).

Așază pișcoturile în picioare, pe marginile laterale ale tăvii.

Întinde cremă și nivelează frumos.

Pune prăjitura la frigider pentru minimum 4 ore (ideal peste noapte) pentru a se întări crema.

Înainte de servire, decorează cu zmeură proaspătă, frunze de mentă și fulgi de migdale sau ciocolată albă.

Spor și poftă bună!