Dulciuri

Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată

Pentru desertul de weekend sau pentru alte momente dulci pe care le-ați programat, merită preparată rețeta de Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, decorată cu fructe de pădure.

Mattonella este o prăjitură ce se prepară în straturi simetrice și uniforme, așa cum sunt zidite cărămizile. Poate fi preparată cu blaturi coapte, cu biscuiți sau cu pișcoturi. Crema se prepară cu gelatină, pentru a fi fermă și a se porționa perfect.

Rețeta poate fi preparată după imaginația fiecăruia, important este să aibă aspectul care să reflecte denumirea prăjiturii.

O altă rețetă asemănătoare de pe blog, care vă poate servi drept inspirație, este cea de prăjitură cu iaurt si fructe. Este delicioasă și răcoritoare și se poate prepara în cât mai multe straturi. Este simplă și fără coacere.

Iar dacă doriți o altă rețetă de prăjitură în straturi simetrice, vă recomand rețeta de prăjitură Excelent. Este una dintre prăjiturile mult adorate cândva, în cofetării. Se prepară din blaturi simple cu cremă de cacao cu unt și glazură de ciocolată.

Cum preparăm rețeta de Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată

Pentru rețeta de față pregătim mai întâi o foaie de pandișpan din albușuri. Gălbenușurile le vom folosi la crema bavareză.

Crema bavareză se prepară dintr-o compoziție fiartă de gălbenușuri cu lapte, la care se adaugă gelatină, iar după răcire, frișcă bătută.

Pentru un plus de gust crocant și o pată de culoare, adăugăm prin cremă și fulgi de ciocolată.

Decorăm prăjitura și cu fructe proaspete, pentru un aspect spectaculos.

O altă rețetă de prăjitură simplă, gustoasă și răcoroasă pe care v-o mai recomand, este rețeta de prăjitură cu iaurt și afine.

Dar găsiți pe blog mai multe astfel de rețete, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată.

Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată porționată pe un platou oval și decorată cu fructe proaspete

Gătește Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

12

Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată porționată pe un platou oval și decorată cu fructe proaspete

Ingrediente

 • Pentru baza prăjiturii:
 • 2 ouă + 3 albușuri
 • 150 gr zahăr
 • 150 gr făină
 • 1 praf de sare
 • coaja răzuită fin de la o lămâie.
 • Pentru crema bavareză:
 • 500 ml frișcă naturală
 • 250 ml lapte
 • 150 g zahăr
 • 20 g gelatină
 • 3 gălbenușuri
 • 1 praf de sare
 • 10 gr gelatină + 50 ml apă
 • 1 linguriță extract de vanilie
 • 50 gr fulgi de ciocolată amăruie
 • afine și zmeură pentru decor.

Mod de preparare

Pentru prepararea blatului de pandișpan, mai întâi pregătim o tavă cu dimensiunile de 22/33 cm în care punem hârtie de copt. Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi separăm albușurile de gălbenușuri și dăm deoparte 3 gălbenușuri pe care le vom folosi la cremă.

Peste albușuri presărăm un praf de sare, apoi le mixăm până se spumează. Adăugăm zahărul treptat și le mixăm energic până când bezeaua devine fermă. Adăugăm gălbenușurile amestecate cu coaja de lămâie și la final, încorporăm treptat făina.

Întindem compoziția în tavă și coacem blatul pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

Îl lăsăm să se răcească și preparăm crema.

Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până când devin foarte spumoase și își măresc volumul. Diluăm amestecul cu lapte și fierbem crema la bain marie până când se îngroașă bine. O lăsăm să se tempereze. Hidratăm bine gelatina în apă, o diluăm pe baie de aburi, apoi o amestecăm cu crema ușor fierbinte. Adăugăm și vanilia și lăsăm crema să se răcească, apoi o amestecăm cu frișca bătută și cu fulgii de ciocolată.

Între timp va fi răcit și blatul de pandișpan pe care îl decupăm în două foi de dimensiunile tăvii de chec în care vom monta prăjitura Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată.

Îmbrăcăm interiorul tăvii cu folie de prospețime și întindem în ea 1/2 din crema bavareză. Adăugăm prima foaie de blat și o presăm ușor peste cremă. Întindem a doua parte de cremă și adăugăm a doua foaie de blat.

Punem tava cu prăjitura la rece pentru 3-4 ore sau până când crema devine fermă.

Apoi o răsturnăm pe un platou și o decorăm cu zmeură și afine.

O porționăm frumos și îi răsfățăm pe cei dragi cu ea.