Dulciuri

Prăjitură cu iaurt și afine, fără coacere

Pentru momentele dulci din zilele toride de vară, o porție dintr-o prăjitură cu iaurt și afine este chiar binevenită.

Prăjiturile cu cremă de iaurt și fructe sunt printre cele mai adorate vara, pentru că sunt și delicioase, dar și răcoroase. Sunt și destul de simplu de preparat, iar ingredientele sunt mereu la îndemână. Însă au acel inconvenient că trebuie să aștepți câteva ore până la degustarea lor.

O altă rețetă asemănătoare de pe blog, pe care v-o recomand spre încercare este cea de prăjitură cu iaurt și fructe. Este ceva mai diferită pentru că adăugăm mai multe tipuri de fructe direct în crema de iaurt. Este delicioasă și foarte răcoroasă.

Iar din categoria torturilor, vă recomand să încercați rețeta de tort cu ciocolată și fructe de pădure. Este una dintre cele mai apreciate rețete de tort de pe blog. Este un minunat tort cu blaturi umede, cremă de mascarpone cu ciocolată albă și sos de fructe de pădure.

Ce conține rețeta de prăjitură cu iaurt și afine, fără coacere

Fiind o prăjitură fără coacere, pentru baza ei apelăm la clasicele pișcoturi pe care le vom însiropa ușor. Crema de iaurt se prepară și cu frișcă, dar și cu gelatină, pentru consistență.  Iar afinele le vom transforma într-un topping delicios, cu care vom glazura prăjitura.

Toate elementele prăjiturii se prepară simplu și ușor. Pișcoturile pot fi înlocuite și cu biscuiți, dar se poate prepara și un blat de pandișpan dacă timpul ne permite.

Sunt perfecte pentru perioada de vară aceste rețete de prăjituri fără coacere. Găsiți pe blog mai multe astfel de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu iaurt și afine, fără coacere.

Prăjitură cu iaurt și afine pe un tocător de lemn cu folie alimentară

Gătește Prăjitură cu iaurt și afine, fără coacere

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

16

Prăjitură cu iaurt și afine pe un tocător de lemn cu folie alimentară

Ingrediente

 • 1 pachet de pișcoturi Savoiardi
 • 250 ml lapte
 • 350 gr iaurt grecesc
 • 150 ml smântână pentru frișcă
 • 150 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
 • 15 gr gelatină
 • 1 praf de sare
 • 250 gr afine
 • 50 gr zahăr
 • 2 linguri de apă
 • 1  linguriță amidon.

Mod de preparare

Mai întâi pregătim un topping din afine.  Punem afinele cu zahărul  într-o crăticioară, la foc de intensitate mică. Adăugăm și o lingură de apă  și amestecăm până când zahărul se dizolvă și se formează sirop. Fierbem afinele în sirop timp de 7-8 minute, atât cât fructele să se înmoaie și să-și lase savoarea în sirop. Înlăturăm spuma care se formează, ca la rețeta de dulceață.

Dizolvăm amidonul cu o lingură de apă și îl adăugăm peste afine. Amestecăm bine pentru omogenizare și mai fierbem toppingul de afine doar până când amidonul se hidratează și siropul devine consistent. Lăsăm toppingul deoparte și ne ocupăm de crema de iaurt.

Punem gelatina la hidratat, în apă cât să fie acoperită.

Amestecăm smântâna pentru frișcă până când capătă cremozitate și adăugăm zahărul. Mai amestecăm până când compoziția devine mai consistentă, apoi adăugăm iaurtul.

Diluăm gelatina hidratată la bain marie, o lăsăm să se mai tempereze și o adăugăm în crema de iaurt.

Pregătim o tavă clasică de chec în care punem folie alimentară. Trecem pișcoturile prin lapte doar pentru o fracțiune de secundă și le așezăm în interiorul tăvii, de jur împrejur. Decupăm vârfurile acestora, lăsându-le la dimensiunile tăvii.

Amestecăm 1-2 linguri din toppingul de afine în crema de iaurt pentru a o marmora puțin. Întindem crema în tava cu pișcoturi și o nivelăm la suprafață. Oprim puțin din crema de iaurt, simplă, pentru a decora prăjitura la final. Așezăm un rând de pișcoturi deasupra, trecute prin lapte. Punem tava cu prăjitură cu iaurt și afine la rece pentru cel puțin 5-6 ore.

Apoi o răsturnăm pe un platou dreptunghiular.

Întindem deasupra ei toppingul de afine și o decorăm frumos cu crema oprită.

O putem porționa sau o mai lăsăm o oră la rece, pentru a se răci bine și toppingul.

Spor și poftă bună!