Dulciuri

Prăjitura cu mălai sau Mălai dulce

Prăjitura cu mălai sau Mălai dulce are acel ceva special care te duce cu gândul la deserturile copilăriei preparate de mama sau bunica în care ingredientul principal era dragostea. Dragostea pentru copii, pentru nepoți și pentru tradițiile familiei.

Prăjitura cucerește, nu doar prin gust, ci și prin aspectul frumos colorat și textura densă și ușor umedă. Dar cel mai mult cucerește prin simplitatea preparării.

O rețetă de prăjitură asemănătoare cu aceasta, de pe blog, este cea de prăjitură cu iaurt și cocos. Este o prăjitură ușoară și la fel de simplă precum cea de față, dar este îmbogățită cu fructe uscate.

Iar o altă rețetă de prăjitură asemănătoare, este cea de prăjitură cu griș denumită Revani. Este de fapt cam aceeași rețetă, mălaiul fiind înlocuit cu griș. Textura este asemănătoare, doar culoarea diferă. Sunt rețete de prăjituri vechi, din caietul îngălbenit de vreme, care s-au transmis din generație în generație.

Cum se prepară prăjitura cu mălai sau Mălai dulce

Compoziția prăjiturii se prepară ca și cea de chec, sau cea de pandișpan, dar se adaugă iaurt, iar o parte din făină se înlocuiește cu mălai. Mălaiul se hidratează pe parcursul procesului termic și oferă prăjiturii o textură densă, dar pufoasă și ușor umedă. Aromele pot varia în funcție gusturile fiecăruia, nelipsită fiind coaja de lămâie răzuită.

Dacă vă plac astfel de prăjituri simple și rapide, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru prăjitura cu mălai sau Mălai dulce.

Prăjitura cu mălai sau Mălai dulce porționată, alături de un bol cu bucăți de ciocolată

Gătește Prăjitura cu mălai sau Mălai dulce

Prăjitura cu mălai sau Mălai dulce porționată, alături de un bol cu bucăți de ciocolată

Ingrediente

  •  4 ouă de mărime medie
  •  200 gr de zahăr
  •  400 gr de iaurt gras
  • 200 ml de ulei
  • 150 gr de mălai cu granulație mai fină
  •  150 gr de făină albă
  • 7 gr de praf de copt
  •  coaja de la o lămâie răzuită fin
  • coajă de lămâie confiată
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Înainte de a da start preparării aluatului de prăjitură pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Spargem ouăle într-un bol mare și adăugăm sarea și zahărul. Amestecăm bine cu mixerul până când obținem o compoziție cu textura cremoasă. Apoi adăugăm în fir subțire uleiul. Omogenizăm compoziția, apoi adăugăm coaja de lămâie și iaurtul. Urmează mălaiul adăugat treptat, apoi făina amestecată cu praful de copt și trecut amestecul prin sită.

Omogenizăm bine aluatul și îl întindem într-o tavă de 20/25 cm, unsă cu ulei și presărată cu făină. Mai presărăm deasupra și coajă de lămâie confiată și punem tava la cuptor pentru 35-40 de minute, sau până când prăjitura se rumenește frumos la suprafață.

Este o prăjitură simplă, dar foarte gustoasă și frumos colorată. O putem îmbogăți cu stafide, sau cu alte fructe confiate. Este delicioasă servită cu o cupă de smântână sau de frișcă.

Spor și poftă bună!