Gătește Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru 2 foi cu cacao de 25/25 cm:
- 1 ou
- 750 gr zahăr
- 75 ml lapte
- 75 ml ulei
- 1 linguriță de amoniac (bicarbonat de amoniu )
- 1 lingură de oțet (sau zeamă de lămâie )
- un praf de sare
- 1 linguriță esență de rom
- 20 gr cacao
- 300-320 gr făină.
- Pentru cremă:
- 500 ml frișcă naturală
- 250 ml lapte
- 150 gr zahăr
- 10 gr gelatină
- 2 ouă
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 pachet de pișcoturi.
- Pentru sirop de cafea:
- 450 ml apă
- 2 lingurițe de zahăr
- 2 lingurițe de cafea.
Mod de preparare
Mai întâi vom pregăti aluatul pentru foile fragede cu cacao. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor și un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp vom prepara siropul de cafea. Iar după coacerea foilor vom prepara crema și vom siropa pișcoturile.
Cum preparăm foile fragede cu cacao
Într-un bol mai mare amestecăm oul cu zahărul pentru câteva minute. Adăugăm laptele și amestecăm în continuare pentru a se mai topi din zahăr. Apoi turnăm uleiul, esența de rom și amoniacul stins cu oțet sau cu zeamă de lămâie.
Încorporăm apoi pudra de cacao amestecată cu făina și frământăm un aluat maleabil și nu foarte ferm. Dăm formă sferică aluatului, îl împachetăm în folie de prospețime și îl punem la rece pentru 35-40 de minute.
Pentru a forma și coace foile, mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi presărăm făină pe masa de lucru și împărțim aluatul în două părți. Întindem două foi pe care le coacem pe dosul tăvii pentru câte 4-5 minute la 180 de grade Celsius.
Siropul de cafea se fierbe la filtru, la espressor sau la ibric și se filtrează. În timp ce foile se răcesc, trecem pișcoturile prin siropul de cafea răcit și le lăsăm pe un platou.
Preparăm crema pentru prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul până când devin foarte spumoase și își măresc volumul. Diluăm amestecul cu lapte și fierbem crema pe baie de aburi până când se îngroașă bine. O lăsăm să se tempereze. Hidratăm bine gelatina în apă, o diluăm pe baie de aburi, apoi o amestecăm cu crema ușor fierbinte. Adăugăm și vanilia și lăsăm crema să se răcească, apoi o amestecăm cu frișca bătută.
Apoi întindem peste prima foaie un strat de cremă, adăugăm un rând de pișcoturi, din nou cremă, iar pișcoturi, cremă și ultima foaie cu cacao. Păstrăm puțină cremă pentru decorul prăjiturii. Acoperim prăjitura cu o folie de prospețime, așezăm o greutate peste ea și o lăsăm la rece pentru 6-8 ore.
O decorăm cu cremă și cu pudră de cacao și o porționăm.
Este absolut delicioasă, dar și aspectuoasă!
Spor și poftă bună!
COMENTARII