Dulciuri

Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao

Dacă sunteți în căutarea unei rețete de prăjitură absolut delicioasă și cu aspect cuceritor, vă recomandăm rețeta de prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao. Este ideală pentru momentele dulci din weekend, dar și pentru un platou cu prăjituri festive.

Prăjiturile cu foi fragede au avantajul unui aspect impecabil, datorită simetriei straturilor ce le compun. Foile fragede nu se dezvoltă neuniform în timpul coacerii precum alte blaturi de prăjituri. În plus, după ce sunt umplute cu cremă se hidratează, iar textura devine moale și densă.

Putem prepara diferite rețete de foi fragede pentru prăjituri. Una dintre acestea este rețeta clasică de foi coapte pe dosul tăvii. Aceasta este cel mai des folosită la rețeta de prăjitură Albă ca Zăpada. Nouă ne place să umplem foile cu o cremă de cacao pentru un contrast de gusturi și de culori.

Vedeți aici și rețeta de prăjitură cu foi și cremă de cacao.

Cum preparăm rețeta de prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao

Pentru delicioasa prăjitură din rețeta de față vom prepara două foi cu cacao, coapte pe dosul tăvii și o cremă de lapte cu unt și frișcă. Iar în interiorul cremei vom adăuga pișcoturi însiropate în cafea.

Puteți opta pentru orice sirop preferați. Merge preparat și un sirop de zahăr ars, pentru că are gust ușor amărui.

O altă rețetă de prăjitură cu foi fragede, mult apreciată de pe blog este cea de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete mai simple sau mai complexe de prăjituri cu foi, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao.

Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao

Gătește Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

20

Două porții de prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao

Ingrediente

  • Pentru 2 foi cu cacao de 25/25 cm:
  • 1 ou
  • 750 gr zahăr
  • 75 ml lapte
  • 75 ml ulei
  • 1 linguriță de amoniac (bicarbonat de amoniu )
  • 1 lingură de oțet (sau zeamă de lămâie )
  • un praf de sare
  • 1 linguriță esență de rom
  • 20 gr cacao
  • 300-320 gr făină.
  • Pentru cremă:
  • 500 ml frișcă naturală
  • 250 ml lapte
  • 150 gr zahăr
  • 10 gr gelatină
  • 2 ouă
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 pachet de pișcoturi.
  • Pentru sirop de cafea:
  • 450 ml apă
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 2 lingurițe de cafea.

Mod de preparare

Mai întâi vom pregăti aluatul pentru foile fragede cu cacao. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor și un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp vom prepara siropul de cafea. Iar după coacerea foilor vom prepara crema și vom siropa pișcoturile.

Cum preparăm foile fragede cu cacao

Într-un bol mai mare amestecăm oul cu zahărul pentru câteva minute. Adăugăm laptele și amestecăm în continuare pentru a se mai topi din zahăr. Apoi turnăm uleiul, esența de rom și amoniacul stins cu oțet sau cu zeamă de lămâie.

Încorporăm apoi pudra de cacao amestecată cu făina și frământăm un aluat maleabil și nu foarte ferm. Dăm formă sferică aluatului, îl împachetăm în folie de prospețime și îl punem la rece pentru 35-40 de minute.

Pentru a forma și coace foile, mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi presărăm făină pe masa de lucru și împărțim aluatul în două părți. Întindem două foi pe care le coacem pe dosul tăvii pentru câte 4-5 minute la 180 de grade Celsius.

Siropul de cafea se fierbe la filtru, la espressor sau la ibric și se filtrează. În timp ce foile se răcesc, trecem pișcoturile prin siropul de cafea răcit și le lăsăm pe un platou.

Preparăm crema pentru prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao

Amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul până când devin foarte spumoase și își măresc volumul. Diluăm amestecul cu lapte și fierbem crema pe baie de aburi până când se îngroașă bine. O lăsăm să se tempereze. Hidratăm bine gelatina în apă, o diluăm pe baie de aburi, apoi o amestecăm cu crema ușor fierbinte. Adăugăm și vanilia și lăsăm crema să se răcească, apoi o amestecăm cu frișca bătută.

Apoi întindem peste prima foaie un strat de cremă, adăugăm un rând de pișcoturi, din nou cremă, iar pișcoturi, cremă și ultima foaie cu cacao.  Păstrăm puțină cremă pentru decorul prăjiturii. Acoperim prăjitura cu o folie de prospețime, așezăm o greutate peste ea și o lăsăm la rece pentru 6-8 ore.

O decorăm cu cremă și cu pudră de cacao și o porționăm.

Este absolut delicioasă, dar și aspectuoasă!

Spor și poftă bună!