Dulciuri

Prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie

Această prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie este perfectă pentru momentele în care îți dorești un desert fin și aromat, cu aspect elegant. Aluatul opărit devine pufos și aerat, iar crema de lămâie aduce un contrast plăcut datorită acidității ei.

Rețeta aluatului opărit o folosim și la eclere, choux-uri sau la gogoșile spaniole denumite churros. Vedeți aici și rețeta pentru choux a la creme cu vanilie și frișcă. Este una dintre prăjiturile favorite, ideală de preparat pentru un weekend petrecut cu familia, dar și pentru un platou festiv.

Iar o prăjitură ușor asemănătoare cu cea de azi o puteți descoperi la rețeta de prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit. Combinația de ingrediente este absolut delicioasă, iar prăjitura arată apetisant în secțiune. Crema bavareză este o cremă mai densă, ca o budincă, preparată cu gălbenușuri de ouă, frișcă și gelatină. Aluatul opărit este puțin mai diferit decât cel pentru eclere. Este aluatul care se prepară și pentru tortul Karpatka – vedeți aici rețeta.

Ce este special la rețeta de prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie

Absolut toate elementele ce compun această prăjitură sunt speciale, aducând fiecare un aport de gust și de aspect. Aluatul opărit este crocant după coacere, dar se frăgezește după umplerea cu cremă. Crema de lămâie este foarte aromată, frumos colorată și răcoritoare. Iar elementele de decor, respectiv ciocolata, caramelul și zmeura, desăvârșesc gustul și aspectul prăjiturii.

O astfel de prăjitură merită preparată și atunci când avem poftă de eclere sau choux-uri și nu avem timp pentru modelarea lor.

Mai găsiți pe blog și alte rețete în care folosim aluatul opărit.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie.

Prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie porționată pe un suport de lemn, alături de o farfurie cu tacâmuri și un bol cu zmeură

Gătește Prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

24

Prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie porționată pe un suport de lemn, alături de o farfurie cu tacâmuri și un bol cu zmeură

Ingrediente

Pentru aluat (choux):

  • 250 ml apă
  • 100 g unt
  • 150 g făină
  • 1 praf de sare
  • 4 ouă.

Pentru crema de lămâie:

  • 500 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 40 g amidon de porumb
  • coaja rasă de la 2 lămâi
  • sucul de la 2 lămâi
  • 50 g unt
  • un praf de sare.

Pentru decor:

  • 50 g ciocolată topită
  • 30 g caramel condensat
  • 100 g zmeură proaspătă.

 

Mod de preparare

Prepararea aluatului opărit

Preîncălzește cuptorul la 200°C și tapetează o tavă mare cu hârtie de copt.

Într-o cratiță, pune apa, untul și un praf de sare și încălzește la foc mediu până când untul se topește și apa începe să fiarbă ușor.

Adaugă făina dintr-o dată și amestecă energic până când aluatul începe să se desprindă de pe pereții cratiței și formează o bilă.

Lasă aluatul să se răcească ușor timp de 5 minute, apoi adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare ou. Aluatul trebuie să devină neted și lucios.

Pune aluatul în tavă și întinde-l sub formă de foaie uniformă, ridicând puțin din el și pe marginile laterale ale tăvii.

Coace foaia de aluat opărit în cuptorul preîncălzit pentru 25-30 de minute, până când devine aurie și pufoasă. Las-o la răcit.

Prepararea cremei de lămâie

Într-o cratiță, încălzește laptele până aproape de punctul de fierbere.

Într-un bol separat, amestecă gălbenușurile cu zahărul, adaugă amidonul, apoi toarnă încet laptele fierbinte peste amestec, amestecând continuu.

Pune totul înapoi pe foc mic și amestecă până când crema începe să se îngroașe. Adaugă coaja și sucul de lămâie, apoi lasă pe foc încă 2-3 minute, amestecând continuu.

Odată ce crema s-a îngroșat suficient, adaugă untul și amestecă până se încorporează complet. Lasă crema să se răcească la temperatura camerei, acoperind suprafața cu o folie alimentară pentru a preveni formarea crustei.

Asamblare prăjitură cu aluat opărit și cremă de lămâie

După ce aluatul opărit s-a răcit complet, întinde peste el crema de lămâie și nivelează-i uniform suprafața. Cu ajutorul unui săculeț de decorat deserturi creează dungi din ciocolata topită peste crema de lămâie, dar și dungi din caramelul condensat.

Apoi decorează prăjitura cu zmeură proaspătă.

Pune tava cu prăjitură la rece și las-o cel puțin 4-5 ore, pentru a se frăgezi foaia de aluat și a se întări crema.

Apoi o poți porționa și servi cu poftă, alături de familie.