Dulciuri

Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit

Pentru un weekend petrecut alături de familie sau pentru o ocazie mai specială, vă recomandăm rețeta de prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit. Combinația de ingrediente este absolut delicioasă, iar prăjitura va arăta apetisant în secțiune.

Aluatul opărit este același aluat care se folosește și la rețetele de eclere, choux-uri sau profiterol. Același aluat îl putem folosi și la rețete de prăjituri, dar și la rețete de aperitive.

Vedeți aici și o rețetă de ruladă din aluat opărit cu brânză și spanac. Este perfectă pentru gustări delicioase sau pentru un platou cu aperitive festive. Aluatul iese pufos și aerat și se hidratează de la umplutură de parcă ar fi însiropat.

Tot din același aluat mai găsiți pe blog și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă din bucătăria spaniolă de sticksuri sau gogoșele care se prăjesc în ulei. Se servesc fie decorate cu zahăr, fie glazurate cu diferite sosuri.

Cum preparăm rețeta de prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit

Interesante la această prăjitură sunt și aluatul opărit, dar și crema bavareză. Aceasta este o cremă mai densă, ca o budincă, preparată cu gălbenușuri de ouă, frișcă și gelatină. Aluatul opărit este puțin mai diferit decât cel pentru eclere. Este aluatul care se prepară și pentru tortul Karpatka – vedeți aici rețeta.

Iar pentru un plus de gust și aspect plăcut, vom adăuga deasupra prăjiturii și puțină ciocolată, fulgi de migdale și frunze de mentă.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de deserturi în care folosim aluatul opărit, de unde puteți încerca rețeta care vă inspiră.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit.

Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit porționată, alături de un ceainic și o ceașcă cu ceai

Gătește Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

20

Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit alături de un ceainic și o ceașcă cu ceai

Ingrediente

 • Pentru blat:
 • 150 ml lapte
 • 150 ml apă
 • 150 gr unt cu 82% grăsime
 • 200 gr făină
 • 5 ouă medii
 • 1 praf de sare.
 • Pentru cremă bavareză:
 • 5 gălbenușuri
 • 125 gr zahăr
 • 100 ml lapte
 • 1/2 baton vanilie
 • 10 gr gelatină
 • 250 gr frișcă
 • 1 praf de sare.
 • Pentru decor:
 • 50 gr ciocolată amăruie
 • fulgi de migdale
 • frunze de mentă.

Mod de preparare

Pentru prepararea blatului de prăjitură punem pe flacăra aragazului o crăticioară în care adăugăm untul, laptele și apa. Amestecăm ingredientele până la topirea untului. Lăsăm lichidul din crăticioară să atingă punctul de fierbere și adăugăm toată făina odată. Amestecăm energic până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul. Va rezulta un aluat compact pe care îl lăsăm să se răcească, apoi încorporăm pe rând în el, ouăle. Aici este puțin mai mult de lucru pentru că trebuie să amestecăm bine după adăugarea fiecărui ou, pentru a se încorpora perfect în aluat. De acest pas depinde foarte mult reușita blatului.

Încălzim cuptorul la 200 de grade Celsius și întindem aluatul într-o tavă de 23/36 cm, tapetată cu hârtie de copt. Punem tava în cuptor și coacem aluatul opărit pentru 20 minute la 200 de grade Celsius și alte 15 minute la 180 de grade Celsius. Nu vom deschide ușa cuptorului pe parcursul coacerii. Iar după coacere, mai lăsăm blatul 5-6 minute în cuptor, apoi întredeschidem ușa ușor și o lăsăm așa 8-10 minute.

Preparăm crema bavareză

Punem gălbenușurile într-o crăticioară, adăugăm un praf de sare și zahărul și le amestecăm până la omogenizare. Așezăm crăticioara pe baie de aburi și amestecăm intens compoziția de gălbenușuri până când se deschide la culoare și capătă textură spumoasă.

Fierbem crema de gălbenușuri până când se îngroașă, apoi scoatem crăticioara din baia de aburi. Scurgem gelatina hidratată și o adăugăm în cremă. Amestecăm intens până când aceasta se topește și este bine încorporată în cremă. Apoi lăsăm crema să se răcească ușor, la temperatura camerei.

După ce s-a răcit puțin crema, adăugăm în ea frișca bătută și amestecăm ușor pentru a se menține compoziția aerată.

Pentru a forma delicioasa prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit, întindem crema peste aluatul răcit din tavă. Apoi decorăm prăjitura cu ciocolată topită, fulgi de migdale trași ușor la tigaie și frunze de mentă.

Punem prăjitura la rece pentru cel puțin două ore, înainte de a o porționa.

Spor și poftă bună!