Dulciuri

Prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone

Pentru desertul din weekend, acum în plin sezon al caiselor coapte și plăcut aromate, prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone este mai mult decât ideală.

Foarte bine se combină caisele cu crema dulce de mascarpone cu ciocolată albă.

Caisele sunt ușor acrișoare și nu mai este nevoie de lămâie în cremă.

Foarte gustoasă și simplă este și rețeta de prăjitură cu caise și brânză de vaci, preparată anterior.

Și tot din categoria rețetelor de deserturi cu caise, cea mai apreciată rețetă de pe blog este rețeta de prăjitură cu iaurt și caise. Dacă nu ați încercat-o acum este momentul.

Este una dintre acele prăjituri care odată terminată, se cere rapid repetată.

Găsiți pe blog și câteva rețete de gem de caise, cu diferite arome.

Rețeta Prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone

Prăjitura din rețeta de față este din două blaturi, unul cu vanilie, iar celălalt cu cacao. Crema de mascarpone cu ciocolată albă este simplă, din trei ingrediente principale: mascarpone, ciocolată albă și frișcă. Aroma o alege fiecare după gust.

Caisele se adaugă proaspete, însă dintre cele mai coapte. Caisele oricum au gust acrișor, deci le căutăm pe cele mai coapte și mai frumos colorate. Se pot pune și caise din compot.

Puțină ciocolată neagră pentru decor îi conferă prăjiturii un plus de gust și de culoare.

Dacă sunteți fan deserturi cu fructe proaspete, găsiți pe blog o varietate de rețete.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rugăm insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Trei porții din prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone

Gătește Prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

24

Trei porții din prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone

Ingrediente

 • Pentru cele două blaturi în tavă de 23/36 cm:
 • 8 ouă medii
 • 375 gr făină
 • 200 gr zahăr
 • 200 ml ulei
 • 25 gr cacao
 • un praf de sare
 • 20 ml esență de vanilie
 • 20 ml esență de rom
 • Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
 • 500 gr mascarpone
 • 400 gr ciocolată albă
 • 500 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
 • 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
 • un praf de sare
 • 500 gr caise proaspete
 • ciocolată neagră, pentru decor

Mod de preparare

În primul rând,  pornim cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească. Apoi pregătim aluatul pentru cele două blaturi.

Separăm, în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și introducem mixerul în ele, mixându-le bine până devin cristaline. Adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm energic până când bezeaua capătă fermitate. Amestecăm și gălbenușurile cu restul de zahăr până acesta se dizolvă și obținem o compoziție spumoasă și deschisă la culoare. Încorporăm, în această compoziție, mai întâi uleiul, apoi bezeaua de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă. Adăugăm, treptat, făina cernută, dar oprim aproximativ 25-30 de grame din ea.

Împărțim aluatul în două părți egale. Într-o parte adăugăm cacaua și esența de rom, iar în cealaltă parte adăugăm făina oprită și esența de vanilie.

Tapetăm tava cu hârtie de copt și coacem, pe rând, cele două blaturi pentru prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone cu ciocolată albă. Le coacem la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.

Între timp, preparăm crema de mascarpone cu ciocolată albă.

Topim ciocolata albă pe baie de aburi în 300 ml de smântână lichidă. Amestecăm continuu pentru omogenizare. Lăsăm crema să se răcească, apoi o amestecăm cu mascarponele. Batem restul de smântână pentru frișcă împreună cu zahărul pudră până devine fermă. Încorporăm, treptat, frișca în crema de mascarpone cu ciocolată albă. Adăugăm și un praf de sare pentru intensificarea gustului.

Când avem blaturile răcite și crema gata, dar și caisele spălate și feliate, asamblăm prăjitura Duo.

Împărțim crema în trei părți. Peste blatul cu cacao întindem o parte din cremă. Apoi așezăm felii de caise și peste acestea întindem a doua parte de cremă. Deasupra așezăm blatul cu vanilie și întindem peste el ultima parte de cremă.

 

Dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 2 ore înainte de a o porționa.

Decorăm porțiile de prăjitură cu felii de caise și ciocolată amăruie.

Este și delicioasă și aspectuoasă, merită preparată.