Dulciuri

Prăjitură fragedă cu gem de gutui

Pentru că am preparat deja gemul de gutui, îi testăm gustul într-o delicioasă prăjitură fragedă cu gem de gutui. Rețeta se prepară foarte simplu, din ingrediente comune oricărei rețete de prăjituri.

Aroma deosebită a gemului de gutui se completează perfect cu aroma de vanilie a aluatului fraged.

Aluatul fraged îl folosim foarte des la astfel de prăjituri, dar și la plăcinte.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de prăjitură cu cremă de mac și crumble, unde folosim aluatul fraged. Se prepară ușor și nu necesită ingrediente complexe. Crema de mac este chiar deosebită, iar aluatul fraged și cel de crumble se combină armonios cu aceasta.

Și tot din aceeași categorie vă mai recomand de pe blog și rețeta de prăjitură cu prune și caise, acoperite cu crumble crocant. Prunele și caisele au făcut echipă bună împreună și din punct de vedere al gustului, dar și al culorilor. Pot fi folosite chiar și din compot.

Cum preparăm rețeta de prăjitură fragedă cu gem de gutui

Pentru această prăjitură nu avem de preparat decât un aluat fraged. Acesta se prepară cu iaurt, cu unt și ou, dar se adaugă și puțin bicarbonat de sodiu, cu rol important în frăgezirea aluatului.

Gemul de gutui se întinde între două foi din aluatul fraged și se coc împreună la cuptor.  Mai puteți adăuga în gemul de gutui și puțină scorțișoară, dacă doriți o aromă mai specială. Nouă ne place aroma simplă a gutuilor. De asemeni, aluatul se poate aromatiza și cu coajă de lămâie sau de portocală.

Tot din categoria deserturilor cu gem de gutui vă mai recomand și rețeta de pariziene cu gem de gutui.

Și dacă vă plac prăjiturile cu aluat fraged, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură fragedă cu gem de gutui.

Prăjitură fragedă cu gem de gutui porționată pe un grătar de răcire

Gătește Prăjitură fragedă cu gem de gutui

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

18

Prăjitură fragedă cu gem de gutui porționată pe o farfurie albă și pe un grătar de răcire

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged într-o formă de 20/30 cm:
  • 1 ou
  • 100 gr zahăr
  • 10 ml esență de vanilie
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 gr iaurt cremos
  • 500-550 gr făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 750 gr gem de gutui.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului fraged.

Punem oul într-un bol, adăugăm sarea și zahărul și le amestecăm până obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm uleiul și esența, omogenizăm, apoi adăugăm iaurtul în care dizolvăm și bicarbonatul. Omogenizăm din nou și începem să încorporăm făina amestecată cu praful de copt. Vom obține un aluat ușor moale, dar nelipicios pe care îl împărțim în două părți, dar nu egale.

Întindem 2/3 din cantitatea de aluat în tava tapetată cu hârtie de copt. Înțepăm aluatul din loc în loc cu o furculiță. Apoi întindem gemul de gutui în strat uniform. Deasupra așezăm a doua parte de aluat, întinsă în foaie subțire.

Coacem delicioasa prăjitură fragedă cu gem de gutui pentru 40 de minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se răcească mai întâi în tavă, pentru 10-15 minute, apoi o transferăm pe un grătare de răcire. O porționăm după ce este bine răcită.

Spor și poftă bună!