Dulciuri

Prăjitură cu prune și caise, acoperite cu crumble crocant

Foarte reușită combinația ingredientelor din rețeta de prăjitură cu prune și caise acoperite cu crumble crocant! Și foarte simplu de preparat. Prunele și caisele au făcut echipă bună împreună și din punct de vedere al gustului, dar și al culorilor.

Citește și: Prăjitură pufoasă cu prune. Un desert de toamnă spectaculos

Vara ne bucurăm din plin de deserturile cu fructe proaspete, aromate și suculente. De la rețetele de tarte, ștrudele, sau plăcinte, la prăjituri cu blaturi, torturi sau deserturi la pahar. Din toate preparăm cel puțin odată pe sezon.

O rețetă  de pe blog de tartă cu fructe, foarte apreciată, este rețeta de tartă cu cremă de vanilie și fructe. Este minunată cu așa combinație de fructe! Iar crema de vanilie le-a desăvârșit complet gustul.

Iar dintre rețetele de prăjituri cu crumble, vă recomand de pe blog rețeta de prăjitură cu afine și crumble cu migdale.

Amintim aici și de rețetele simple de crumble cu fructe, cum ar fi rețeta de crumble cu căpșuni. Sunt delicioase, se prepară ușor și rapid și necesită ingrediente puține.

Rețetă de prăjitură cu prune și caise, acoperite cu crumble crocant

Pentru prăjitura de față se pregătește un aluat fraged, cu iaurt, peste care se așază fructele proaspete. Iar peste fructe se presară un crumble simplu din unt cu făină.

Este mai mult decât perfectă pentru momentele de răsfăț din orice zi.

Dacă și voi adorați rețetele de deserturi cu fructe, găsiți pe blog o colecție de rețete, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu prune și caise, acoperite cu crumble crocant.

Prăjitură cu prune și caise, acoperite cu crumble crocant, în forma de copt de sticlă

Gătește Prăjitură cu prune și caise, acoperite cu crumble crocant

Prăjitură cu prune și caise, acoperite cu crumble crocant, în forma de copt de sticlă

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged într-o formă de 15/25 cm:
  • 1 ou
  • 50 gr zahăr
  • 30 ml esență de vanilie
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 100 gr iaurt cremos
  • 300-350 gr făină
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • Pentru stratul de fructe:
  • 8 prune
  • 8 caise
  • Pentru stratul de crumble:
  • 50 gr unt rece
  • 25 gr zahăr pudră
  • 125 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2-3 fructe pentru decor
  • frunze de mentă

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului fraged.

Punem într-un bol oul cu sarea și zahărul și le amestecăm până obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm uleiul și esența, apoi iaurtul în care dizolvăm și bicarbonatul. Omogenizăm din nou și începem să încorporăm făina amestecată cu praful de copt. Vom obține un aluat ușor moale, dar nelipicios pe care îl transferăm în forma de copt unsă cu puțin ulei.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tăiem fructele, spălate în prealabil, în jumătăți și le îndepărtăm sâmburii. Le așezăm în rânduri alternative peste aluatul fraged din forma de copt. Așezăm prunele cu partea decupată în jos, iar caisele cu partea decupată în sus.

Pentru a pregăti crumble, amestecăm făina cu sarea și zahărul, apoi adăugăm untul rece, tăiat în cuburi mici. Frământăm ingredientele cu vârfurile degetelor până obținem un aluat nisipos.

Presărăm aluatul de crumble deasupra fructelor și dăm forma cu prăjitura la cuptor.

Coacem minunata prăjitură cu prune și caise, la 180 de grade, pentru 30-25 de minute. O lăsăm să se tempereze, apoi o putem secționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.

Spor și poftă bună!