Gătește Prăjitură răsturnată cu portocale
Timp de preparare
40 min
Nivel
ușor
Porții
12
Ingrediente
- Pentru stratul de portocale:
- 1 portocală galbenă
- 1 portocală roșie
- 100 gr de zahăr
- 1 cub mic de unt
- sucul de la 1/2 lămâie
- Pentru blat cu diametrul de 26 cm:
- 4 ouă de mărime medie
- 125 gr de zahăr
- 125 ml de ulei
- 300 gr de făină
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe cu esență de portocale
Mod de preparare
Începem cu pregătirea portocalelor pe care le spălăm foarte bine pe coajă, apoi le feliem în rondele nu foarte subțiri.
Punem zahărul cu untul într-o tigaie, iar când rezultă un sirop, adăugăm feliile de portocale. Le caramelizăm doar puțin, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Apoi le transferăm la baza formei de copt în care așezăm mai întâi hârtie de copt. Stoarcem peste feliile de portocale sucul de la 1/2 lămâie, pentru a nu oxida.
Pentru prepararea blatului, procedăm ca la rețetele clasice de blat de tort. Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm un praf de sare peste albușuri. Le mixăm până când devin spumoase, apoi adăugăm, treptat, zahărul.
Când bezeaua este suficient de fermă, adăugăm gălbenușurile amestecate cu esența și cu uleiul. Le încorporăm în bezea folosind o spatulă. La final adăugăm și făina, lingură cu lingură.
Întindem aluatul pentru blat peste feliile de portocale și îl nivelăm uniform la suprafață. Coacem delicioasa prăjitură răsturnată cu portocale pentru 30-35 de minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius.
După coacere, o răsturnăm pe un platou și îndepărtăm hârtia de copt. O vom porționa după răcirea completă.
Blatul prăjiturii poate fi însiropat cu un sirop tot pe bază de portocale.
COMENTARII