Dulciuri

Prăjitură răsturnată cu portocale

Pentru că portocalele sunt cele mai gustoase în sezonul rece, nu ezităm să le consumăm. Ne plac proaspete, sub formă de suc, de smoothie, dar și în deserturi. O rețetă simplă, delicioasă și aspectuoasă este cea de prăjitură răsturnată cu portocale.

Prăjiturile răsturnate cu fructe sunt de mare efect, mai ales ca și aspect. Mai găsiți pe blog și o rețetă delicioasă de prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră. Interesant este blatul cu bere neagră. Are o textură densă, dar pufoasă și ușor sfărâmicioasă, în același timp.

Și tot din categoria prăjiturilor răsturnate vă mai recomand și rețeta de prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate. Este o prăjitură cu gust dulce-acrișor și aromă de gutui cu scorțișoară! Iar aluatul are un aspect plăcut, zebrat, preparat cu nucă și scorțișoară.

Mai puteți prepara și o rețetă de prăjitură răsturnată cu caise, simplă și ușoară. Se poate prepara atât în sezon cu caise proaspete, cât și în afara sezonului cu caise din compot sau confiate.

Cum se prepară rețeta de prăjitură răsturnată cu portocale

 

Ideal ar fi, pentru prepararea prăjiturii să avem portocale bio. Iar dacă găsim și portocale roșii, atât gustul cât și aspectul vor fi mai deosebite. Portocalele se taie în felii care se caramelizează ușor într-o tigaie și se așază frumos la baza tăvii. Peste acestea vom pune un blat clasic de pandișpan, sau orice blat dorește fiecare.

Este una dintre cele mai simple prăjituri de iarnă. Este și delicioasă, dar și foarte atractivă. Preparați-o și vă veți convinge.

Dar mai găsiți pe blog rețete simple de prăjituri cu fructe, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură răsturnată cu portocale.

Prăjitură răsturnată cu portocale pe un platou alb, alături de o ceașcă cu sirop, un bol cu felii de portocale, tacâmuri și farfurii

Gătește Prăjitură răsturnată cu portocale

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

12

Prăjitură răsturnată cu portocale pe un platou alb, alături de o ceașcă cu sirop, tacâmuri și farfurii

Ingrediente

  • Pentru stratul de portocale:
  • 1 portocală galbenă
  • 1 portocală roșie
  • 100 gr de zahăr
  • 1 cub mic de unt
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • Pentru blat cu diametrul de 26 cm:
  • 4 ouă de mărime medie
  • 125 gr de zahăr
  • 125 ml de ulei
  • 300 gr de făină
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe cu esență de portocale

Mod de preparare

Începem cu pregătirea portocalelor pe care le spălăm foarte bine pe coajă, apoi le feliem în rondele nu foarte subțiri.

Punem zahărul cu untul într-o tigaie, iar când rezultă un sirop, adăugăm feliile de portocale. Le caramelizăm doar puțin, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Apoi le transferăm la baza formei de copt în care așezăm mai întâi hârtie de copt.  Stoarcem peste feliile de portocale sucul de la 1/2 lămâie, pentru a nu oxida.

Pentru prepararea blatului, procedăm ca la rețetele clasice de blat de tort. Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm un praf de sare peste albușuri. Le mixăm până când devin spumoase, apoi adăugăm, treptat, zahărul.

Când bezeaua este suficient de fermă, adăugăm gălbenușurile amestecate cu esența și cu uleiul. Le încorporăm în bezea folosind o spatulă. La final adăugăm și făina, lingură cu lingură.

Întindem aluatul pentru blat peste feliile de portocale și îl nivelăm uniform la suprafață. Coacem delicioasa prăjitură răsturnată cu portocale pentru 30-35 de minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius.

După coacere, o răsturnăm pe un platou și îndepărtăm hârtia de copt. O vom porționa după răcirea completă.

Blatul prăjiturii poate fi însiropat cu un sirop tot pe bază de portocale.