Dulciuri

Prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră

Pentru că piața abundă de pere aromate și frumos colorate nu ezităm să le includem în deserturile de weekend. De data aceasta ne-am oprit la o rețetă de prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră. Blatul cu bere neagră are o textură densă, dar pufoasă și ușor sfărâmicioasă, în același timp. Încercați-l și o să vedeți diferența față de un blat clasic de prăjitură.

Tot din categoria rețetelor de deserturi cu pere, absolut delicioase și spectaculoase vă recomand de pe blog rețeta de tort cu mousse de ciocolată și pere poșate în vin. Este un tort mai complex, dar se prepară destul de ușor. Blatul de tort este unul ușor umed, ce nu mai necesită însiropare. Perele poșate în vin sunt vedetele tortului, dau un gust deosebit, dar și un aspect spectaculos.

O altă rețetă de desert cu pere minunată, cu o combinație interesantă de ingrediente este rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă, este și ușor crocantă și cremoasă și foarte aromată.

Rețetă de prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră

Pentru prăjitura de față mai întâi pregătim un sirop caramel în care se vor răsfăța perele așezate la baza formei de copt. Blatul cu cacao și bere neagă în compoziție se va însiropa ușor după răsturnarea prăjiturii. Berea neagră îl frăgezește și îl face ușor sfărâmicios. Prăjitura se poate decora și cu frișcă sau cremă de vanilie, dar este delicioasă și simplă.

Dacă și voi adorați deserturile cu fructe, găsiți mai multe pe blog, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră.

Prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră pe un platou alb, alături de un platou cu pere și un recipient cu sirop caramel

Gătește Prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

16

Prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră pe un platou alb, alături de un platou cu pere și un recipient cu sirop caramel

Ingrediente

 • 4 pere mai tari
 • Pentru sirop caramel:
 • 200 gr zahăr
 • 100 gr unt cu 82% grăsime
 • 100 ml apă fierbinte
 • sucul de la 1/2 lămâie
 • Pentru blat cu bere neagră:
 • 150 gr unt cu 82% grăsime
 • 150 gr zahăr
 • 150 ml bere neagră
 • 2 ouă
 • 200 gr făină
 • 7 gr praf de copt
 • 20 gr cacao
 • 1/2 linguriță scorțișoară
 • 1 praf de sare

 

Mod de preparare

Începem cu pregătirea perelor pe care le curățăm de coajă, le tăiem în sferturi și le îndepărtăm partea de mijloc cu semințe. Mai tăiem sferturile în jumătăți și le așezăm frumos într-o formă de copt de 28 cm, tapetată cu hârtie pergament la bază.

Pregătim un sirop caramel. Punem zahărul într-un vas, la foc mic și amestecăm intens până când zahărul se topește. adăugăm untul și din nou amestecăm până când și untul se topește. Turnăm apa în timp ce amestecăm, omogenizăm siropul și adăugăm sucul de lămâie.

Turnăm sirop caramel peste pere, atât cât să acoperim ușor baza formei de copt.

Pregătim compoziția de blat cu bere neagră. Mai întâi, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Punem untul moale în bolul mixerului, adăugăm zahărul și mixăm ingredientele până obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm, pe rând, ouăle, un praf de sare, cacaua amestecată cu scorțișoara și făina amestecată cu praful de copt. Omogenizăm compoziția după fiecare adaos de ingrediente. La final, adăugăm în fir subțire berea neagă. Din nou omogenizăm compoziția și o întindem uniform peste perele cu sosul caramel din forma de copt.

Coacem delicioasa prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. După ce o scoatem din cuptor o răsturnăm imediat pe platou pentru a nu da timp siropului de zahăr ars să se întărească la baza vasului, la contactul cu aerul rece. Siropul de zahăr ars se va infiltra ușor în blatul prăjiturii.

Servim delicioasa prăjitură glazurată cu restul de sirop rămas. Este delicioasă!

Spor și poftă bună!