Dulciuri

Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale

Această rețetă de prăjitură umedă cu caise și nectarine este o odă adusă verii și fructelor sale zemoase. Iaurtul din aluat îi conferă o textură fragedă și ușor umedă, caisele și nectarinele își lasă sucul în miezul blatului în timpul coacerii. Iar migdalele de deasupra devin aurii și crocante, oferind contrast și eleganță. Este un desert simplu, dar de efect. Este ideal de savurat alături de un ceai rece, limonadă sau cafea.

Ne plac prăjiturile cu multe fructe și încercăm să testăm mai multe combinații de fructe în același blat. Un exemplu îl poți descoperi pe blog la rețeta de chec umed cu afine și caise. Combinația dintre afinele acrișoare și caisele dulci creează un contrast delicios. Iar textura moale a checului pune perfect în valoare fructele.

Un alt exemplu îl poți descoperi la rețeta de pandișpan cu vișine și caise. O astfel de combinație de fructe într-un blat de pandișpan pufos, cucerește negreșit pe oricine o degustă.

Descrierea rețetei de prăjitură umedă cu caise și nectarine

Această prăjitură combină prospețimea verii cu textura plăcută a unui aluat aerat și ușor umed. Iaurtul oferă finețe și o notă ușor acrișoară care pune în valoare dulceața fructelor. Caisele și nectarinele, dispuse deasupra ca niște petale de flori. Acestea se caramelizează ușor în timpul coacerii, lăsând sucul lor să pătrundă în aluat și să creeze insule aromate în miezul prăjiturii.

Fulgii de migdale, rumeniți la suprafață, adaugă un crocant delicat. Iar zahărul brun contribuie cu o notă discretă de caramel. Mirosul care umple bucătăria în timpul coacerii este dulce, fructat, cu accente de vanilie și migdale prăjite – pur și simplu irezistibil.

Feliată și servită simplu, sau alături de un glob de înghețată de vanilie ori un pahar de iaurt rece, această prăjitură este perfectă pentru după-amiezile călduroase sau pentru un mic dejun dulce de weekend.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a testa și tu rețeta de prăjitură umedă cu caise și nectarine.

Prăjitură cu caise și nectarine porționată

Gătește Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

20

Porții de prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 120 ml ulei (preferabil de floarea-soarelui)
  • 200 g iaurt (preferabil grecesc, 10% grăsime)
  • 250 g făină
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • Un praf de sare.
  • Pentru fructe și decor:
  • 3 caise coapte, dar ferme
  • 2 nectarine
  • 2 linguri zahăr brun (opțional, pentru caramelizarea ușoară)
  • 2 linguri fulgi de migdale
  • Zahăr pudră, pentru servire.

Mod de preparare

Începe cu pregătirea fructelor.

Spală caisele și nectarinele, apoi taie-le în felii subțiri (cu sau fără coajă, după preferință). Pune-le deoparte.

Pentru prepararea aluatului, sparge ouăle într-un bol și amestecă-le cu zahărul și zahărul vanilat până ce devin spumoase. Adaugă uleiul treptat, apoi iaurtul. Încorporează făina cernută amestecată cu praful de copt și sarea. Vei obține un aluat moale, puțin mai gros decât cel de chec.

Toarnă aluatul într-o tavă de 20×30 cm tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt. Așază feliile de caise și nectarine deasupra, ușor presate în aluat. Presară zahăr brun peste fructe, apoi fulgii de migdale.

Cace delicioasa prăjitură umedă cu caise și nectarine în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35–40 de minute sau până când devine aurie și trece testul cu scobitoarea.

După coacere lasă prăjitura să se răcească complet în tavă, apoi pudreaz-o cu zahăr și taie-o în pătrate sau felii.

Spor și poftă bună!