Dulciuri

Pandișpan cu vișine și caise

În plin sezon al caiselor gustoase și parfumate, dar și al vișinelor acrișoare și frumos colorate, merită să-i răsfățăm pe cei dragi cu deserturi combinate. Din nou poposim în bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani. Cum el este responsabil cu rețetele de deserturi, ne-am oprit la un desert delicios de sezon. Este vorba despre rețeta de pandișpan cu vișine și caise preparată cu ceva timp în urmă de Vlăduț în platoul emisiunii.

O astfel de combinație de fructe într-un blat de pandișpan pufos, cucerește negreșit pe oricine o degustă.

Tot din bucătăria lui Vlăduț v-am mai prezentat și rețeta de pandișpan cu căpșuni și frișcă cu ciocolată. Foarte apreciată a fost și s-a cerut rapid repetată.

Și tot din categoria rețetelor de prăjituri combinate, vă mai recomand rețeta de prăjitură Ciocolatina cu vișine. A fost preparată la vremea ei cu vișine din compot, dar acum merită preparată cu vișine proaspete.

Citește și: Compot de caise jumătăți. Rețetă simplă, fără conservanți

Cum se prepară rețeta de pandișpan cu vișine și caise

Special la această rețetă, pe lângă combinația de fructe, este un strat de biscuiți cu unt. Este un strat ca pentru rețetele de cheesecake care se așază la baza prăjiturii. Acesta are rolul de a absorbi umiditatea blatului. În același timp va folosi drept paravan, pentru a nu se migra fructele la baza prăjiturii.

Blatul de pandișpan se prepară în cel mai clasic mod, iar vișinele se adaugă în interiorul acestuia. În schimb, caisele se așază la suprafață, cu partea decupată în sus. Pe lângă gustul delicios datorită combinației de fructe prăjitura va avea și un aspect spectaculos.

Găsiți pe blog mai multe astfel de rețete de prăjituri combinate în secțiunea ”Dulciuri”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pandișpan cu vișine și caise.

Colaj de poze cu prăjitura întreagă și porționată

Gătește Pandișpan cu vișine și caise

Timp de preparare

25 min

Nivel

mediu

Porții

20

Porții de pandișpan cu vișine și caise pe un suport negru de ardezie

Ingrediente

  • 250 gr vișine fără sâmburi
  • aprox. 10 caise
  • 8 ouă
  • 8 linguri de făină
  • 8 linguri de ulei
  • 12 linguri de zahăr
  • 1 praf de sare
  • vanilie
  • 150 gr unt cu 82% grăsime, topit
  • 350 gr biscuiți

Mod de preparare

Începem cu pregătirea unei compoziții din unt topit cu biscuiți pisați.  Aceasta este baza prăjiturii pe care o întindem uniform într-o tavă de 25/35 cm, tapetată cu hârtie de copt. Punem tava la frigider pentru aproximativ 15 minute.

Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade și pregătim fructele și blatul de pandișpan. Îndepărtăm sâmburii de la vișine, iar caisele le secționăm în jumătăți.

Pentru prepararea blatului de pandișpan, separăm albușurile de gălbenușuri.

Albușurile le mixăm spumă, presărate cu sare. Adăugăm zahărul treptat și mixăm energic până când bezeaua devine fermă. Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul și vanilia. Le încorporăm în bezeaua de albușuri, folosind o spatulă. Apoi adăugăm făina, lingură cu lingură și amestecăm ușor compoziția până la omogenizare.

Scoatem tava cu stratul de biscuiți de la rece și întindem compoziția de pandișpan în ea. Înfigem vișinele din loc în loc.

Le așezăm cu partea laterală în sus și deschizăturile să vină în interior, pentru a nu se scurge sucul din ele, în timpul tratamentului termic.

Deasupra pandișpanului, așezăm jumătăți de caise cu deschizătura în sus. Și la acestea, așezate astfel, sucul va rămâne în interior, fără a se prelinge în compoziție. Așezăm caisele peste blatul de pandișpan așa încât să avem la fiecare porție câte o jumătate de caisă.

Coacem deliciosul pandișpan cu vișine și caise pentru 20-25 de minute, la 180 de grade. Nu uităm nici de testul cu scobitoarea.

După coacere, lăsăm pandișpanul cu vișine și caise să se răcească, îl decorăm cu zahăr și îl porționăm frumos.

Spor și poftă bună!