Paste / Orez

Risotto cu sfeclă roșie și parmezan

Pentru că ne place mult sfecla roșie, încercăm s-o combinăm cu cât mai multe ingrediente în preparate delicioase. De data aceasta ne-am gândit la o rețetă de risotto cu sfeclă roșie și parmezan.

Folosim sfecla roșie în preparate atât fiartă cât și coaptă. Bineînțeles că este mai gustoasă coaptă, însă necesită mai mult timp de preparare. Și pentru a ne răsfăța cu gustul ei și iarna, o conservăm și la borcan.

Vedeți aici o rețetă de salată de sfeclă roșie cu hrean pentru iarnă. Chiar dacă atât sfecla roșie și hreanul se găsesc și iarna în piață, atunci când le ai din grădina proprie merită să le conservi la borcane pentru iarnă.

Sfecla roșie este ideală a fi inclusă atât în preparate sărate cât și în deserturi. Aperitivele cu sfeclă roșie sunt foarte gustoase și aspectuoase. Un exemplu îl puteți vedea la rețeta de tort sandviș aperitiv – Smörgåstårta. Este o rețetă tradițională suedeză. Se prepară un sandviș uriaș ce conține diferite creme aperitiv sau salate, încadrate între felii de pâine toast.

Iar o rețetă de desert cu sfeclă roșie, care cucerește instant, este rețeta de Red Velvet Cupcakes.

Cum se prepară rețeta de risotto cu sfeclă roșie și parmezan

 

Pentru rețeta de față mai întâi fierbem sfecla tăiată în cuburi, într-o supă gustoasă de legume. Apoi folosim supa frumos colorată la prepararea orezului. Parmezanul se adaugă la final, pentru un plus de cremozitate. Cubulețele de sfeclă fie le lăsăm în mâncarea de orez, fie le folosim la alte preparate.

Este și gustos orezul cu sfeclă roșie, dar și aspectuos. Dacă nu ați încercat rețeta, acum este timpul să o faceți, când piața abundă de sfeclă roșie.

Iar dacă vă plac rețetele cu sfeclă roșie, găsiți mai multe pe blog, atât din categoria celor sărate, cât și a celor dulci.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de risotto cu sfeclă roșie și parmezan.

Risotto cu sfeclă roșie și parmezan în vas ceramic cu coadă, alături de o bucată de parmezan și o răzătoare

Gătește Risotto cu sfeclă roșie și parmezan

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Risotto cu sfeclă roșie și parmezan în vas ceramic cu coadă, alături de o bucată de parmezan și o răzătoare

Ingrediente

  • 250 gr de orez basmati
  • 1 sfeclă roșie  de mărime medie
  • 1200 ml supă de legume
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 50 gr de unt + 1 linguriță de ulei de măsline
  • 100 ml vin alb, demi-dulce
  • 100 gr de parmezan răzuit
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Curățăm sfecla, o tăiem în cuburi micuțe și o punem la fiert în supa de legume. Nu o lăsăm foarte mult la fiert pentru că se pătrunde foarte repede. Ne interesează să își degaje aroma și culoarea în supă.

Într-o tigaie adâncă sau o cratiță, punem uleiul de măsline și untul la topit. Curățăm ceapa și usturoiul, le tocăm mărunt și le călim pentru 2-3 minute, amestecând continuu.

Adăugăm orezul și îl amestecăm cu ingredientele călite, pentru 1-2 minute. Apoi adăugăm vinul. Fierbem orezul până când absoarbe tot lichidul și începem să adăugăm câte un polonic de supă. Amestecăm ușor în orez de fiecare dată când adăugăm supa colorată cu sfeclă roșie.

Nu exagerăm cu fierberea orezului pentru a nu se sfărâma. Orezul trebuie să fie lipicios, dar să rămână ușor al dente.

Când orezul este fiert presărăm parmezanul răzuit și amestecăm ușor pentru omogenizare.

Mai presărăm puțin parmezan și în timpul servirii. Servim deliciosul risotto cu sfeclă roșie și parmezan cald să ne bucurăm de cremozitatea lui.

Spor și poftă bună!