Aluaturi sărate

Ruladă cu șuncă și cașcaval

Din categoria rețetelor pentru gustările din pauza de masă de la serviciu, azi avem pentru voi o rețetă de ruladă cu șuncă și cașcaval. Se prepară simplu și ușor, dar necesită mai mult timp. Este o ruladă din aluat dospit.

Rulada este ideală și pentru gustările de la birou, dar și pentru un platou cu aperitive. Feliată frumos și decorată cu verdeață, va arăta apetisant pe un platou cu aperitive.

Din aceeași categorie de rețete pentru pachetul de la serviciu, mai găsiți pe blog și o rețetă de rulouri cu șuncă presată. Sunt mai simple, fără cașcaval, dar sunt atractive porționate din start așa micuțe.

Și dacă vă plac aluaturile sărate, mai puteți încerca de pe blog și rețeta de ștrudel cu cartofi și cașcaval. Puteți opta pentru un aluat fraged sau pentru aluatul foietaj. Aluatul foietaj îl procurați cu ușurință din comerț, dar dacă aveți timp, îl puteți prepara și în casă.

Vedeți aici și rețeta de aluat foietaj preparat în casă.

Cum preparăm rețeta de ruladă cu șuncă și cașcaval

Pentru această delicioasă ruladă, preparăm un aluat dospit. Este un aluat simplu, după rețeta clasică pentru pâine de casă. Puteți prepara și aluat fraged, dacă nu aveți timp pentru dospire. Sau, apelați cu încredere la aluatul foietaj.

După dospire nu ne rămâne decât să formăm rulada cu felii subțiri de șuncă și cașcaval răzuit. Dacă vi se pare prea simplă combinația, mai puteți adăuga ceva condimente sau verdeață. Busuiocul și oregano ar fi potrivite.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de gustări în diferite aluaturi, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Iar mai jos, urmăriți lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă cu șuncă și cașcaval.

Porții de ruladă cu șuncă și cașcaval și un bol negru cu ketchup

Gătește Ruladă cu șuncă și cașcaval

Timp de preparare

40

Nivel

mediu

Porții

12

Ruladă cu șuncă și cașcaval porționată, alături de un bol cu ketchup

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450-500 gr făină
  • 5 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță cu zahăr
  • 50 ml ulei
  • 200 ml apă caldă
  • 1/4 linguriță cu sare
  • Pentru umplutură:
  • 400 gr șuncă feliată
  • 400 gr cașcaval răzuit

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru ruladă.

Cernem făina într-un bol, iar la mijlocul ei adăugăm drojdia și zahărul.

Picurăm câte puțină apă caldă peste drojdie și zahăr, amestecând pentru omogenizare. După ce drojdia este bine amestecată cu zahărul și făina de la mijloc acoperim bolul și lăsăm drojdia 10 minute să se activeze. Apoi, amestecăm toate ingredientele din bol turnând alternativ apa caldă și uleiul cald și acesta.

Frământăm aluatul, presărând și sare peste el. Când este compact presărăm puțină făină peste el, îl acoperim cu un ștergar de bucătărie și îl lăsăm la dospit timp de o oră.

Înainte de a modela delicioasa ruladă cu șuncă și cașcaval, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ungem masa de lucru cu puțin ulei și întindem aluatul într-o foaie cu lungimea cât a tăvii cuptorului, iar lățimea de aproximativ 20 cm.

Peste aluat răzuim puțin cașcaval, apoi așezăm feliile de șuncă. Mai răzuim cașcaval și peste acestea și rulăm.

Oprim puțin cașcaval și pentru decorul final al ruladei.

Punem rulada în tavă, pe hârtie de copt. O acoperim cu ștergar și o mai lăsăm 10 minute, sau până când se încălzește cuptorul. Apoi o crestăm ușor cu o lamă la suprafață, din loc în loc, oblic.

Punem tava în cuptor și coacem rulada pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. În ultimele 5 minute de coacere, presărăm și cașcavalul oprit, pe deasupra ruladei.

După coacere, lăsăm delicioasa ruladă cu șuncă și cașcaval să se tempereze, apoi o putem porționa.